Pogled na 2022: Godina iz ugla zumera

Prethodnih dana pisali smo o tome šta su događaji koji su obeležili godinu na Zoomeru iz ugla ekipe, a sada šta je ono što je vama obeležilo godinu.

Hvala što ste nas u ogromnom broju čitali, sa nama komunicirali i analizirali i slali svoje utiske putem društvenih mreža. Naša online zajednica je puno narasla u prethodnoj godini i trudićemo se da što više rastemo i opravdamo vaše poverenje i u 2023. godini!

A ovo su sadržaji koji su vama ostavili najveći utisak.


KONSTRAKTA

Tema godine na Zoomeru definitivno je bila Ana Đurić KONSTRAKTA, a tekst „Umetnica mora biti zdrava: kako je Konstrakta objasnila zdravstveni sistem u tri minuta“ je tekst koji ste najviše čitali prošle godine. Konstraktu smo pratili tokom cele Evrovizije i izveštavali, pre svega, o važnim društvenim porukama koje je slala celim putem. A bilo ih je zaista mnogo – od majice „Odmor je otpor“, preko kontroverznog stočića koji nije imao puno veze sa njom, pa svega onoga što je pevala i govorila. Kako je ujedno bila i najpozitivnija vest godine i svima nam donela puno radosti, nadamo se da će Konstrakta i naredne godine bili često na našim stranicama.


Intervju godine: Hristina Cvetinčanin Knežević (Feminizam iz teretane)

U ovoj godini trudili smo se da ugostimo mnoge mlade ljude koji imaju šta da kažu, a intervju koji je najviše skrenuo pažnju na društvenim mrežama je intervju sa vlasnicom stranice „Feminizam iz teretane“ i stručnjakinjom za digitalne medije Hristinom Cvetinčanin Knežević. Povod je bio pokušaj digitalnog ubistva Minje Marđonović, ali smo otvorili i mnoge važne teme kao što su sigurni i nesigurni ženski prostori, gde su žene (ne)poželjne, šta su očekivanja od žena u teretani i koja su to ženska tela društveno prihvatljiva, a koja ne.


Teme od suštinskog značaja za mlade

U prethodnoj godini trudili smo se da se bavimo temama koje su od suštinskog značaja za mlade ljude u Srbiji – od političke participacije i građanskog aktivizma, preko cene stanovanja i (ne)mogućnosti školovanja zbog tržišta nekretnina, pa sve do toga kako se postaviti na razgovoru za posao.

Upravo je tekst o razgovorima za posao i crvenim lampicama koje se treba upaliti svakoj mladoj osobi koja ulazi na tržište rada bio najviralniji post koji ste najviše šerovali i koji vam je najviše koristio.

Nadamo se da će u budućnosti rečenice izdvojene u njemu biti ružna uspomena.


PRAVA MANJINA I LGBT ZAJEDNICA

Zoomer o pravima manjina ne izveštava samo kad su svetski dani, a o problemima LGBT zajednice ne piše samo kad je Prajd. Hvala vam što to prepoznajete i što su upravo ovo sadržaji koje najviše čitate i pratite, jer nam to pokazuje da priče iz marginalizovanih zajednica donosimo autentično i da u njih imate poverenje. U 2022. godini imali smo tu čast da budemo nominovani za kvir frendli kolektiv, upravo zbog načina izveštavanja što nam je izuzetno velika čast i zadovoljstvo.

O LGBT+ zajednici smo izveštavali kroz različite formate, od izveštavanja sa Prajda, preko intervjuisanja važnih kvir ljudi i saboraca, reportaža, praćenja kulturnih događaja – ali i kroz kolumne i analize iz pop kulturnog konteksta.

Noviji tekst koji je podigao najviše prašine govori o transfobiji autorke serijala „Hari Poter“ i kako se ona preslikava u građanski aktivizam, a inicijalno je objavljen u magazinu Optimist.

Zoomer obećava da će i dalje stajati uz trans ljude, celokupnu kvir zajednicu i sve marginalizovane ljude u Srbiji.

Niko nije slobodan, dok svi nismo slobodni.


VAŽNE DRUŠTVENE TEME

O važnim društvenim temama svakako izveštavamo, a o onim koje se tiču mladih – još više. Takvih je tema bilo mnogo i biće sigurno deo raznih naših retrospektiva, a na ovom mestu izdvojićemo dve: tema o tome koliko će Otvoreni Balkan inicijativa zaista doprineti većoj mobilnosti mladih, za koju smo dobili i regionalnu nagradu za prekograničnu saradnju omladinskih medija, kao i tema o najavi ponovnog uvođenja vojnog roka.

O vojnom roku govorili su različiti predstavnici vlasti, analitičari i stručnjaci – ali niko nije pitao one kojih se to najviše tiče, mlade muškarce koji bi taj vojni rok trebalo da služe. Mi smo uradili upravo to, a tekst o vojnom roku, kao i video sa mladima na ulicama Beograda o stavovima na ovu temu imali su najveću čitanost u kategoriji – društvo.


KULTURA

Svaka mlada osoba koja je u bilo kom trenutku bila deo redakcije Zoomera, pa i članovi aktuelne redakcije, na prvom upoznavanju rekli su da upravo teme kulture nedostaju našim medijima. I ove godine trudili smo se da popunimo taj prostor, izveštavali sa različitih festivala, pratili dešavanja širom Srbije i prezentovali mlade umetnike – a u novoj sezoni naša Teodora je uvidela da nam posebno nedostaje tema književnosti i bacila se na to da taj prostop popuni. Da je bila u pravu pokazuje čitanost njenih tekstova, a vodič kroz Sajam knjiga vam je evidentno bio najkorisniji.


POP KULTURA

Pop kultura nam je važna tema jer smo svesni toga da čini veliki deo svakodnevnice svakog od nas. Strimovanje i bindžovanje su pojmovi koji opisuju naše živote, ali znamo i da se svi sadržaji moraju vrlo pažljivo analizirati. Donosili smo analize filmova i serija, pratimo redovno šta je u trendingu i trudimo se da uđemo u pozadinu svake teme. Posebno se ponosimo time što je naš urednik bio član žirija na Pop Culture Challenge-u, gde su birani projekti koji će doprineti razvoju demokratije kroz pop kulturu, o čemu smo pisali i tek ćemo puno pisati.

No, ipak, jedna tema koja je najviše iskočila pokazala nam je da nas dosta prate i milenijalci.

Pop kulturna tema godine na Zoomeru – POVRATAK MILIONERA!


I za kraj – HUMOR

Koliko god godina bila teška, kvalitetan humor je tu da izvadi stvar, a reakcije kažu da su vam mimovi našeg Čarapana bili posebno duhoviti i zanimljivi.

Čarapan se potrudio i da svaki prigodni tekst, a baš ćemo ga pitati da li je očekivao da od svega što je napisao vama bude najdraže kuče preko Morave 🙂


Hvala još jednom na poverenju u prethodnoj godini i u 2023. godini se još više čitamo, gledamo i slušamo!

Zoomer
Zoomerhttp://www.zoomer.rs
ZOOMER. Priča nove generacije.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još