Srbija u 2023: Put kojim se ređe ide do Sombora

Kada pitate građane Sombora koji je najveći problem u njihovom gradu – svi će vam pokazati rukom na istu stranu.

O problemima lokalnih zajednica u Srbiji, onih van glavnog grada, čujemo samo kada se nešto krupno dogodi. Do tada, one su nevidljive. Sa urušavanjem lokalnih medija, do informacija je gotovo nemoguće doći. ZOOMER je imao tu privilegiju da u okviru kampanje koju sprovodi E8 zajednica poseti 33 opštine u Srbiji i razgovara sa građanima i građankama od vrata do vrata. Put nas je odveo i u Sombor, do puta kojim se ređe ide.

U Srbiji je mnogo velikih problema, ali i mnogo velikih-malih problema.

Veliki problem je, na primer, zdravstveni sistem. I građani Sombora se žale na nemogućnost da se zakaže termin pregleda kod određenog specijaliste u vreme koje je potrebno pacijentu, a ne u vreme kada se napokon oslobodi lista čekanja. Većina građana je složna u jednom – lista čekanja je zapravo čekanje prava na život jer bez adekvatne pomoći državnih zdravstvenih institucija mnogi ostaju prepušteni sami sebi i u bolovima koje olakšavaju jedino lekovima. I to je ono što je veliki problem.

Međutim, u svakoj lokalnoj zajednici postoji i mnoštvo malih problema, vrlo lako rešivih, koji usled nezainteresovanosti i nemara postanu veliki problemi. Kao na primer, ulično osvetljenje, ili ležeći policajci.

U Somboru postoji jedan put kojim se ređe ide, a to je put u ulici Vuk Karadžić. Nije ga teško uočiti, čim dođete u Sombor i pitate građane šta je najveći problem u gradu – rukom će vam pokazati pravo ka toj ulici.

Izuzetno kratak, bez adekvatno postavljenih pešačkih prelaza, ovaj deo puta izaziva strah u građanima i remeti ih pri obavljanju svakodnevnih aktivnosti. Građani su još uvek i pod utiskom udesa koji se nedavno desio, i veruju da nije nemoguće da se tako nešto ponovi.

„Moj najveći strah je upravo prelaženje ovog dela ulice“, priča nam jedan somborski penzioner, navodeći da su građani već dugo svesni potencijalne opasnosti koja postoji u tom delu ulice.

S obzirom na to da nema ležećih policajaca mnogi nesavesni vozači prolaze velikom brzinom i vrlo često dolazi do nezgoda i saobraćajnih udesa. Ovo je gusto naseljeno mesto, puno je dece koja se svakodnevno vraćaju iz škole ili idu na trening ili se igraju i za njih smo najviše i zabrinuti”, govori nam jedna žiteljka, vidno razočarana različitim pokušajima da se taj problem reši koji nisu imali previše uspeha.

Poslednji put smo se upravi grada Sombora žalili pre nekoliko godina. Bili smo veoma uporni u tome, ali nije vredelo. To je demotivisalo komšije i nismo istrajali u tome”, priča još jedan žitelj Sombora, koji dodaje da je svaka povratna informacija koju su dobijali od odgovornih lica zvučala kao nada da će se problem konačno rešiti.

Međutim, do toga još uvek nije došlo, a put u ulici Vuk Karadžić ostao je put koji se zaobilazi i kojim se sve ređe ide.

Autorka: Jelena Brkljač
Foto: BITBOX, youtube printscreen
Tekst je nastao u okviru kampanje Ide glas koju sprovodi Centar E8

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još