Srbija u 2023: I u Leskovcu se vazduh vidi

Kada dođete u Leskovac, prvo ćete primetiti zagađenje, smatraju građani koji već duže vreme čekaju postavljanje mernih stanica za kontrolu kvaliteta vazduha.

O problemima lokalnih zajednica u Srbiji, onih van glavnog grada, čujemo samo kada se nešto krupno dogodi. Do tada, one su nevidljive. Sa urušavanjem lokalnih medija, do informacija je gotovo nemoguće doći. ZOOMER je imao tu privilegiju da u okviru kampanje koju sprovodi E8 zajednica poseti 33 opštine u Srbiji i razgovara sa građanima i građankama od vrata do vrata.

Kada nas je put doveo u Leskovac susreli smo se sa velikim brojem nerešenih problema građana. Veliki grad – mnogo i problema. Nije nas iznenadilo. Ono što nas takođe nije iznenadilo jeste navođenje i onih opštih problema, koji muče građane cele Srbije – a to su životni standard i zagađenje.

U razgovoru sa jednom porodicom, a to smo kasnije primetili i kao trend u drugim razgovorima, jeste da postoji generacijska razlika u tome šta se percipira kao najveći problem. Povećanje cena, male plate i penzije, ali i redove u ustanovama i teško dolaženje do lekara češće smo dobijali kao odgovor od starijih građana, dok su mlađi više navodili zagađen vazduh i neregulisano odnošenje otpada.

Zagađenje jeste i mora svima nama da bude najveći problem na nivou grada jer nam je zbog ogromnog broja fabrika u okolini grada vazduh jako loš. Naravno da možemo navoditi i druge probleme – nedostatak parkinga, neasfaltirani putevi, rupe… ali to je manje važno od toga kakav vazduh udišemo“, priča jedan mlađi Leskovčanin.

Leskovčani takođe smatraju da se na ove probleme može uticati, pre svega lokalnim akcijama, koje ćemo i podržati u narednom periodu. Građani su spremni da učestvuju i u akcijama čišćenja parkova, iniciranju postavljanja prečišćivača ili asfaltiranja puteva… Međutim, zagađenje vazduha je kompleksniji problem, a ono što je pravi izazov je to da ni potpuno pouzdane podatke ne mogu imati jer u Leskovcu nema još uvek merne stanice za kvalitet vazduha.

Koliko znamo, Leskovac je na putu da dobije svoju mernu stanicu za kvalitet vazduha i verujemo da će to biti korak bliže rešavanju ovog problema. Moramo znati tačno kakav vazduh udišemo, kako bi preuzeli korake da sačuvamo svoje zdravlje“, kaže jedna od naših sagovornica.

Mi ćemo biti tu i u 2023. godini, da ispratimo lokalne incijative i nadamo se vidimo bolji i lepši Leskovac.

Autorka: Lena Anđelković
Foto: Rominfomedia, youtube printscreen
Tekst je nastao u okviru kampanje Ide glas koju sprovodi Centar E8

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još