Samo za nostalgičare! „Milioner“ se vraća, a evo koji su još formati obeležili odrastanje „milenijalaca“

OK, Zoomeri, koliko je vas „ukačilo“ Zeku Milionera?! Nakon „Survivora“, Nova je odlučila da još jedan format koji je obeležio odrastanje milenijalaca vrati na TV ekrane.

U pitanju je kultni kviz „Želite li da postanete milioner“ koji ćemo ponovo gledati od septembra. Format je jednostavan – 15 pitanja, 3 miliona dinara (u onoj prvoj BK verziji, posle je bilo 5 miliona, a koliko će davati na Novoj videćemo), dve zagarantovane sume i tri vrste pomoći – pomoć prijatelja, pola/pola i pomoć publike. Kviz je bio OBOŽAVAN u Srbiji, a pored televizijske verzije svi smo ga imali instalirano i na kompjuterima. Sećam se da sam kao osnovac na desktop verziji stigao do poslednjeg pitanja za maksimalnu sumu i to je bilo Staljinovo puno ime. Postao sam desktop milioner jer je baš te nedelje to bila lekcija iz istorije. Neću ni pomenuti da mi je jedan od omiljenih filmova „Slumdog millionaire„, koji govori o mladiću iz sirotinjske četvrti Mumbaja koji učestvuje u indijskoj verziji ovog kviza.

Scena iz filma

Elem, iako zvuči jednostavno, pitanja nisu bila tako laka, a u takozvanoj „vrućoj stolici“ sa njima su se u specijalnim izdanjima, obično humanitarnog karaktera, mučili i Uroš Milinković, Seka Sabljić, kao i ubijeni premijer Zoran Đinđić. Voditelj kviza bio je Ivan Zeljković, poznat kao „Zeka Milioner“. Kako će izgledati nova verzija kviza i da li ćemo možda ponovo Zeku videti preko puta takmičara – saznaćemo, a mi vam donosimo listu još nekih tv formata koje su obeležile odrastanje dece dvehiljaditih. Iako je većina po stranoj licenci, fokus ćemo staviti na formate emitovane u Srbiji.


NAJSLABIJA KARIKA

Voditeljka Sandra Lalatović ulivala je strah u kosti svim takmičarima ovog kultnog kviza na BK televiziji. Svi su strahovali od one čuvene rečenice „Vi ste najslabija karika. Doviđenja“ koja je značila da je za njih kviz završen. Mi gledaoci smo, potajno, isčekivali da je čujemo, izgovoreni onim tonom koji bi se mogao danas nazvati „nadrkanim“. Bila je surova, a publika je to volela. Kviz je bio malo kompleksniji od Milionera, sa više igrača koji sarađuju zajedno, ali se i međusobno nominuju za izbacivanje, sve do finalne runde. Ipak, sve je to zaista uvek bilo u senci voditeljke i njenih iritantnih komentara kojima je trebalo da dekoncentriše takmičare „po službenoj dužnosti“.


RUSKI RULET

Ko ne bi voleo kviz u kome lagano možeš da propadneš kroz rupu!

Malo je reći da smo ga obožavali i redovno bili uz Pink kada se to emitovalo. Pet takmičara se bore, a netačan odgovor znači da možeš da zaigraš „ruski rulet“ – po principu pravog ruskog ruleta. Opcije su dve – ili propadaš kroz rupu, ili si pobednik kviza.

Kroz tri sezone kviza voditelji su bili Irfan Mensur, Milan Kalinić i Dragan Marinković Maca – što znači da je svaka sezona bila energetski drugačija. Od „mračnije“, ka sve više „šou biz“ elemenata. Ali je svaka bila jednako zanimljiva. Zanimljiv momenat je i da je upravo „Ruski rulet“ bio prvi televizijski format u kome se pojavila (i fino znanje pokazala) sadašnja voditeljka Zadruge Dušica Jakovljević.

I ovaj format je imao svoje celebrity verzije, u kojima su bile mnoge poznate ličnosti, kao što su Ana Nikolić, Zijo Valentino, pokojni glumac Dragoljub Mitić Đoša i pevačica Ksenija Pajčin, kao i mnogi drugi.


SAM PROTIV SVIH

Ako vam je poznato ime Ivan Bauer, onda sigurno imate oko 30 godina 🙂

Ovo je bio jedan od najvoljenijih kvizova na našim televizijama, a koncept koji je privlačio takmičare je to što nema granice koliko se novca može osvojiti – jedan takmičar može da učestvuje u više uzastopnih emisija, sve dok ne da netačan odgovor. Pitanja su slali gledaoci SMS porukama, što je i razlog naziva kviza, a taj segment će posebno biti naglašen u novom imenu kviza „Narod protiv“, nakon što je kviz sa RTS-a prešao na B92.


VISOKI NAPON

Ovo je prvi srpski licencni kviz, osmišljen i emitovan na RTS-u. Sa vrlo kompleksnim pravilima, tenderima, poljima visokog napona i slično. Malo je kompleksiniji, sa poljima visokog napona, više krugova pitanja, ali i vrstama pomoći. Slično „Milioneru“, postoje tri pomoći, od toga su dve mogućnost zamene pitanja, a treća je tender – takmičar bira protivnike koji mogu da, za određenu svotu novca koju licitiraju na tenderu, odgovoriti umesto njega na pitanje koje on ne zna. Bilo je tu još začkoljica, ali ne moramo u detalje.


ZLATNA ŽICA

Da biste razumeli zašto se kviz zove ovako, moramo vas podsetiti jedne istorijske činjenice – nekada su telefoni imali žicu! I nekada su telefoni imali brojčanik koji se okretao, zato se i govorilo „okreni taj broj“. Elem, ovaj kviz je bio specifičan po tome što su se takmičari uključivali telefonskim putem, odgovarali na pitanja i svaki tačan odgovor je otkrivao polja iza kojih se nalazila fotografija zagonetne ličnosti.

Danas različitih kvizova ima na više televizija, ali čini se da nemaju tu popularnost koji su imali početkom veka. Izuzetak je RTS, koji pored kultnog i najdugotrajnijeg kviza „Slagalica“, ima još nekoliko popularnih formata, kao što su „Potera“ i „Stigni me ako znaš“.

Koji su vaši omiljeni kvizovi iz detijstva?

Nemanja Marinović
Kad ne uređuje tekstove, bistri politiku. Kad ne bistri politiku, bistri pop kulturu.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još