Obavezni vojni rok od 2023. godine?

U Srbiji je obavezno služenje vojnog roka ukinuto 1. januara 2011. godine. Od tada u vojsku idu samo oni koji to žele. Predsednik Aleksandar Vučić je prilikom obraćanja naciji 6. maja,  spomenuo ideju o uvođenju obaveznog vojnog roka, koja se prošle godine takođe mogla čuti i od ministra odbrane Nebojše Stefanovića. Ima li ovo uporište u realnosti, kako bi izgledalo i koliko bi sve to koštalo poreske obveznike?

Prema obraćanju predsednika, ukoliko ideja o obaveznom vojnom roku bude prihvaćena, sam rok bi trajao 90 dana, a regrutacije bi počele već od 2023. godine i obuhvatile bi mladiće od 18 do 26 godina života. Vučić je takođe napomenuo da će konačnu odluku o uvođenju obaveznog vojnog roka doneti nova vlada kao i novi saziv parlamenta. Prema njegovim rečima, tako se „stiče odgovornost i razvija patriotizam”.

Postoji li prostor u budžetu?

Marija Ignjatijević, iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku, kaže da se u ovogodišnjem budžetu izdvojenom za vojsku mogu videti segmenti koji ukazuju da može doći do obaveznog vojnog roka – iako je sam budžet netransparentan. Ona dodaje da redovna vojska može doprineti obnavljanju rezervnog sastava Vojske Srbije, ali ne i rešavanju problema odliva profesionalnog vojnog kadra.

Glavni nalaz istraživanja Beogradskog centra za bezbednosnu politiku iz 2020. godine je taj da građani istovremeno imaju uzajamno suprotne stavove o nacionalnoj i ličnoj bezbednosti, kao i o odnosu sa institucijama.

Prema ovom istraživanju, građani s jedne strane instiktivno prepoznaju da glavne pretnje po bezbednost dolaze iznutra i da imaju veze sa lošom upravom – organizovani kriminal i korupcija, institucije u koje nemaju poverenja jer služe političarima, zbog čega se oslanjanju prvenstveno na sebe i svoje dobro ponašanje i na tome baziraju osećaj lične bezbednosti. Ali sa druge strane, pod uticajem medijskih sadržaja i dominantnog narativa o ugroženosti zemlje u vrtlogu sukoba i dalje veruju da je čvrsta moć odgovor na bezbednosne probleme.

Šta o uvođenju vojnog roka misle mladi?

Prema istraživanjima iz novembra 2020. godine, skoro tri četvrtine građana Srbije se zalaže za vraćanje obaveznog vojnog roka. Razlozi su uglavnom da je „potrebno da se mladi u vojsci nauče redu i disciplini” (63%) ili da je to „u skladu sa našom tradicijom” (20%), piše AlJazeera. Ovo je mišljenje onih kojih se to ne tiče i na čije živote direktno ne utiče.

Šta o vojnom roku misle oni koji treba da obuku uniforme i prinudno odvoje nekoliko meseci svog života za život u kasarni, istražio je KOMS u svom Alternativnom izveštaju o položaju i potrebama mladih iz 2021. godine.

Njihov izveštaj svedoči da mladi, koji su direktno na udaru prinudnosti vojnog roka, imaju drugačiji stav nego uzorak zasnovan na celokupnom stanovništvu. Procenat onih koji podržavaju ovu inicijativu je 46%, dok joj se 43% protivi.

Kako AlJazeera navodi, od 2011. do 2018. godine samo je 11.000 mladića i devojaka samoinicijativno obuklo uniforme.

Koliko će sve to nas da košta?

Direktor beogradskog Instituta za evropske poslove Naim Leo Beširi rekao je da zbog nedostatka finansija za obnovu, pripremu, plate i održavanje tog sistema, ne veruje u uvođenje obaveznog roka.

„Ako ga ipak uvedu, to je skup populizam zarad održanja na vlasti, a poverenje u vojsku će biti na ispitu, kao onomad kad su mlade vojnike, gardiste ubili na straži na Topčideru” rekao je Beširi.

Ministar odbrane Nebojša Stefanović izjavio je da će u naredne dve nedelje Ministarstvo odbrane predložiti predsedniku Vučiću modele po kojima bi moglo da se obavlja obavezno služenje vojnog roka, a da će onda uslediti duža javna rasprava posle koje će biti doneta odluka da li će biti obaveznog služenja vojske.

„To nije laka tema iz mnogih razloga i želimo da, kad budemo donosili predlog predsedniku Vučiću, i kada budemo predlagali model koji smatramo za najcelishodniji, to bude nešto što će odgovarati i Srbiji i njenoj odbrani, ali i mladim ljudima koji će doći do eventualnog služenja vojnog roka“, rekao je Stefanović za Euronews.

Stefanović takođe naglašava da će tokom naredne dve nedelje Ministarstvo dati odgovor na pitanje kapaciteta u 51 kasarni u zemlji, finansijske aspekte, kao i modele za obuku.

Povodom ove teme se oglasila i Ana Brnabić: „Moram da kažem da jesam za služenje vojnog roka, posebno u ovako kompleksnim okolnostima u svetu, za koje ne verujem da će skoro biti vraćene u normalu“.

Vojni analitičar, Aleksandar Radić smatra da je služenje obaveznog vojnog roka u trajanju od 3 meseca minimum vremena potrebnog za obuku, da je to rok unutar koga se može sprovesti obuka i ništa više od toga.”

Naslovna fotografija: Somchai Kongkamsri / Pexels

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još