Pobeda meštana sela Dadinci protiv malih hidroelektrana

Bilo im je potrebno preko šest meseci pravne i aktivističke borbe ukljucujuci 130 dana danonoćnog stražarenja, ali meštani sela Dadinci su uspeli – odbranili su svoju reku od investitora.

Naime, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture donelo je konačnu odluku o poništenju građevinske dozvole za izgradnju male hidroelektrane „Besko” na Rupskoj reci dodeljenu investitoru „Water Green Energy”.  

Zašto je ovo važno?

Male hidrolelektrane rade po principu cevi koje se ukopavaju u zemlju, uvlače vodu i samim tim ostavljaju korito reke delimično ili potpuno isušenim. Na Rupskoj reci postoje već dva ovakva objekta, a izgradnjom trećeg bi se biodiverzitet ovog područja doveo u ozbiljnu opasnost. Pored toga uticaj bi osetilo i oko 15.000 stanovnika čije vodosnabdevanje u potpunosti zavisi od ove reke.

Zašto se uprkos tome MHE i dalje grade po Srbiji?

Izgradnja malih hidroelektrana predstavlja veoma lukrativan biznis. Tako građani Srbije kroz mesečne račune za struju plaćaju za proizvodnju manje od 2% struje koliko proizvode već izgrađene MHE zajedno sa onima koje su tek u planu. A kako se pokazuje tokom 2022. godine one su tu struju naplatile ukupno 2.9 miliona evra, a za proteklih deset godina čak 23.4 miliona evra. Dovedeni smo, moglo bi se reći, u situaciju gde plaćamo da nam se reke trajno uništavaju i onemogućavamo svojim sugrađanima dolazak do čiste vode, za koju bi se mnogi složili da je osnovno pravo svakog čoveka.

Kako bi pomogle inicijativa Pravo na vodu i organizacija za političku ekologiju Polekol su 20. decemra 2022. podnele zahtev za poništenje građevinske dozvole za MHE „Besko” sa preko 20 strana argumentacije uz niz drugih zahteva Ministarstvu građevinarstva.

Tako su meštani sela Dadinci odlucili da se pobune tako što su postavili barikade i svojim telima branili svoje pravo. I provevši najhladnije mesece u ovoj akciji, a uz pomoć inicijativa Pravo na vodu i Bitka za Vlasinu, koje su pružile pravnu podršku, pobeda je bila njihova. Na ovaj način su poslali pozitivnu i inspirativnu poruku mnogima da ako se solidarno, organizovano i uporno borimo, zakon će biti na našoj strani.

Cover photo: Milan Simonović, Facebook: Odbranimo reke Stare planine
Fotografija je ilustracija i nije nastala na lokaciji o kojoj se govori u tekstu

Nađa Radovanović
Nađa Radovanović
slušam i čitam—>iznerviram se—>pišem

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još