Uzde patrijarhata žene drže u strahu

U nepuna četiri meseca 2023. godine, u Srbiji je izvršeno 14 femicida, a serijski silovatelj je ponovo na slobodi. Dok se bliži leto i dan je sve duži, strah žena je sve veći. Strah od silovanja i nasilja potčinjava.

Veliki tata, patrijarhat, nam je po rođenju dodelio uloge. Jedini kriterijum jeste XX ili XY polni hromozom i dete je žensko ili muško. Druge podele ne postoje i patrijarhat ih tretira kao napad na „vrednosti“. U ovako podeljenom, binarnom svetu, devojčica mora biti „dobra“ devojčica, a dečak ne sme biti „kao devojčica“.

Okvir društvenih uloga dovodi do potpune objektivizacije, seksualizacije i svođenje žena na telo, što je vrlo prisutno u medijima. Sa druge strane, nasilje nad ženama je romantizovano, pa je označeno kao „tragedija“ ili „ljubavna drama“. Problem društva postaje vidljiva sa naslovima poput „šokantni detalji tragedije“. Odsustvo etike sa jedne i odsustvo ljudskosti ili svojevrsna brutalnost čitalaca sa druge strane, čine ovakve naslove izuzetno čitanim.

I dok krivični zakon naše države predviđa kazne od dve do petnaest godina, za zločin silovanja i nedozvoljenih polnih radnji, činjenica da je najveći broj optužnica odbačen, a da optuženi dobijaju niže kazne i uz dobro vladanje izlaze iz zatvora dosta ranije.

Biber sprej po ceni od samo 900 dinara

Šta žene mogu da urade? Ako pitate tatu patrijarhata, da se zakopčaju do grla, da ne izlaze same napolje, da po mraku nemaju šta da traže na ulici, da ne smeju da pogledaju muškarca, jer pobogu on neće moći da se obuzda. Mogu da kupe suzavac, odnosno biber sprej, po ceni od samo 900 dinara, da stave perorez u džep i da budu „dobre“.

Međutim to i dalje nije garancija da su bezbedne. Većina silovanja (preko 60% slučajeva) se dešava u poznatom prostoru, u stanu žene ili počinioca, a silovatelj je u većini slučajeva poznata osoba. Istraživanja pokazuju da se silovanja dešavaju u jednakom broju danju i noću. Prema anketi koju je OEBS sproveo 2018. godine 62 odsto žena je doživela neki oblik nasilja. Poražavajuća je činjenica da skoro petina ispitanica smatra da je žena sama kriva za doživljeno nasilje.

Liči li vam ovakvo stanje stvari na Sluškinjinu priču?

Disproporcija moći, koju patrijarhat dodeljuje ženama, čini žene ranjivim. Strah od silovanja i nasilja potčinjava. I dok su žene potčinjene, bilo kakvo postojanje osim muškog i ženskog nije u patrijarhatu nije prepoznato, društvo mora ili da se pita „Koja je sledeća“ ili da bori protiv kako bi skinulo ude i remenje.  

Naslovna fotografija: Milena Anđela

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još