The Idol: Serija koja je iz epizode u epizodu sve gora

Dugo se nije desilo da neka serija privuče pažnju kao novi HBO serijal The Idol. Sa Lilly Rose Depp i Abelom Tesfaye-om aka The Weeknd-om u glavnim ulogama, The Idol prati mladu zvezdu u usponu Jocelyn, čija je karijera potresena nakon smrti njene majke. U takvom stanju upoznaje Tedrosa, koji je uvlači u svoj kult mladih pevača.

Režiserka je inicijano trebalo da bude Amy Seimetz, koja je već stekla reputaciju svojim nezavisnim indie filmovima. Iako je 80% serije već bilo snimljeno, na njeno mesto je doveden Sam Levinson. Poznat po seriji Euforija, Levinson je The Idol snimio maltene ispočetka, i sve to navodno jer je Tesfaye smatrao da je previše prikazivala žensku perspektivu. 

SERIJA SNIMANA ISPOČETKA JER JE „PREVIŠE PRIKAZIVALA ŽENSKU PERSPEKTIVU

The Idol je originalno trebalo da bude više mračna satira slave u čijem bi se centru nalazila Jocelyn i njeno iskustvo u tom svetu. Sa dolaskom Levinsona, The Weeknd dobija mnogo značajniju ulogu sa kojom stupa u prvi plan. Sa Seimetz kao režiserkom bismo dobili i mnogo detaljniji prikaz Jocelynine prošlosti, pre svega njene dečije slave. Uklanjanjem ovog dela priče, Tesfaye i Levinson su svakako oduzeli dubinu liku Jocelyn, a samim tim i značajno umanjili žensku perspektivu.

SEKSUALIZACIJA NA GRANICI DA BUDE „RAPE FANTASY

Jedan od najkontroverznijih momenata ove serije jeste preterana i isforsirana golotinja i seks scene koje su toliko krindž da je naprosto nemoguće shvatiti ih ozbiljno. The Idol se toliko trudi da izazove čuđenje da svaki put kad ne uspe, bude bolno nastaviti sa gledanjem. Neke od stvari koje Tedros govori u seks scenama zvuče kao da su direktno preuzete sa Pornhub-a, dok su neki zaposleni opisali seriju kao „rape fantasy„. S druge strane, lik Jocelyn je do te mere seksualizovan i kad treba i kad ne treba, da je vidno da se time privlači muška publika. Lilly Rose Depp je u skoro svakoj sceni vrlo oskudno odevena, čak iako se 90% serije odigrava u njenoj kući.

RAZVUČENO, I BOLNO DOSADNO

Možda jedan od glavnih problema koji ljudi, uključujući mene, imaju sa ovom serijom jeste to što je bolno dosadna. Od milion i jednog zapleta i sporednih priča koje su mogle dalje da se razviju nije bilo ništa. Akcenat je sve vreme bio na odnosu između Tedrosa i Jocelyn koji je ponekad bilo nepodnošljivo gledati. Čak i scene koje su bile dobro urađene i imale potencijal da budu zanimljive bile su bespotrebno razvučene, što se može primetiti i prilikom snimanja spota za Jocelyinin single „World Class Sinner„. Da ne spominjemo to što se jedno od glavnih pitanja koje se non-stop postavlja od samog početka, odnosno ko je zapravo misteriozni Tedros, razrešava u samo par rečenica. Naime, serija je toliko loše napisana da ovo saznajemo iz razgovora članova Jocelyninog tima, koji samo usputno spominju njegovu prošlost.

PRIČA JE NE SAMO LOŠE NAPISANA, VEĆ JE I BESMISLENA

Druge scene samo nisu imale smisla. Tako već u jednoj od početnih scena Jocelyn i njen tim započinju raspravu sa koordinatorom za intimnost. On joj objašnjava da zbog „nudity rider„-a, odnosno ugovora kojim se ograničava koliko glumac ili model može da se razgoliti, ne može da pokazuje svoje grudi. Jedan od njenih menadžera reaguje na ovo tako što ga zaključa u neku sobu. Ovde se završava scena i više nikad ne vidimo tog čoveka. Ostavljeni smo da razmišljamo koja je bila poenta ove scene, osim da od koordinatora koji samo radi svoj posao napravi zlikovca. Da ne spominjemo to što ovaj ugovor postoji da bi zaštitio kako one koji se snimaju tako i ljude koji rade na snimanjima. Sad valjda možemo da pretpostavimo šta Sam Levinson misli o nudity rider-u. 

Postoji i scena u seriji gde Jocelyn poziva kući svog bivšeg dečka Roba, koga pri odlasku uhvate Jocelynin drug Zender i jedna devojka iz Tedrosovog kulta. Zatim se ona slika sa njim u vrlo promiskuitetnim pozama i tu je već evidentno da će oni te slike kasnije iskoristiti. U poslednjoj epizodi saznajemo da su one objavljene i da je Rob zbog njih okrivljen za seksualno zlostavljanje. Cela ova priča donekle opravdava narativ koji skoro uvek prati žene u Holivudu koje se pobune protiv svojih predatora, a to je da je žena verovatno sve samo izmislila. Širenje ovakvih ideja može da ima vrlo negativne posledice po žene i devojke generalno.

Neki smatraju da je ono što je moglo da izvuče seriju jeste da je bila isključivo okrenuta komediji. Jedino što je valjalo u seriji je Jocelynin tim koji je predstavljao oličenje toksične muzičke industrije. Oni su ti koji su bili zaduženi za dobar duh serije i imali su mnoge smešne momente iako su neke šale namerno bile preterano provokativne kako bi izazvale šok. Da li bi tako bilo ili ne, teško je proceniti. Možda se Tesfaye i Levinson budu u nekom momentu odlučili da zađu i u te vode, ali im verovatno ne treba davati ideje.

ŠTA JE BIO ONAJ KRAJ?

Na kraju krajeva, ovo je ono što je glavno pitanje! Pre svega, pola poslednje epizode je sazdano isključivo od nastupa članova Tedrosovog kulta koji se odvijaju pred Jocelyininim timom i među njima izazivaju prenaglašeno čuđenje i nevericu. Ovo samo po sebi nije bilo toliko loše, ali je jedna od onih bespotrebno razvučenih scena koja vrlo brzo postaje samo još jedan dosadan momenat (koji traje mnogo duže od momenta).

Na neku foru sve se preokreće u poslednjoj epizodi i ispada da je Jocelyn zapravo izmanipulisala Tedrosa da radi bas ono što ona želi. Tedros gubi sve i uprkos svemu što joj je radio, Jocelyn mu oprašta. Upravo zbog toga se sad mnogi pitaju da li je ovaj kraj posledica neprestanih kritika koje su dočekale seriju. Ovo se još više dovodi u pitanje nakon što se pročulo da je serija trebalo da ima šest epizoda da bi je njen kreator Sam Levinson skratio na pet. Ono što mi ostaje nejasno jeste da li mi sada treba da sažaljevamo Tedrosa? Jer definitivno imam utisak da nas serija navodi na to.

Sve u svemu, serija jeste privukla mnogo pažnje, tako da su valjda dobili ono što su hteli. Ako ništa drugo, izrodila se još jedna tema za razgovor koja će, nadajmo se, uminuti do kraja godine i valjda neće postati neki novi trend u Holivudskim filmovima i serijama.

Nađa Radovanović
Nađa Radovanović
slušam i čitam—>iznerviram se—>pišem

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još