BeFem: Feminizam je oduvek na pravoj strani istorije

Konferencija „Feministička spoljna politika: nacrt za budućnost“ održan je juče u Prostoru Miljenko Dereta u organizaciji Feminističkog kulturnog centra BeFem i Ambasade Holandije. Održane su tri panel diskusije na temu položaja žene u javnom i političkom životu.

Ko se to sve boji ženske mudrosti, moći, umeća i empatije? Ugnjetavali su nas, palili i ubeđivali da smo rđave, i dalje to rade, pa čak i same žene. Žena ženi treba biti saveznica i svakome ko želi istinsku slobodu i prava na zdrav i pravičan život. Ženi je isto tako potreban sistem koji radi za nju i njeno najviše dobro. Od žene počinje i završava se sve. Sve sem ove borbe za malo svetlosti, pravde i uvažavanja„, započela je prvi panel Dženet Koko.

Prvi panel Rastući antirodni pokret: tamna strana politike posvećen je razvoju desničarskih ideologija. Govornice bile su feministička teološkinja Lana Babić i viša naučna saradnica Instituta za filozofiju i društvenu teoriju Adriana Zaharijević, dok je panel moderirala novinarka i PR Ženske romske mreže Dženet Koko. Zaharijević je istakla da Srbija ima „plodno tle za razvoj antirodnog pokreta samim tim što se rešenje problematičnog položaja vidi kroz dodeljivanje visokih funkcija ženama“. Babić je kao ključan problem izdvojila seksizam za koji ne postoje sankcije, te „feminizam znači promenu strukture, ne dodeljeni položaj ženi“ i poručila da je neophodno nastaviti borbu protiv diskriminacije.

Postoji svetska kampanja da se mladima sa 16 godina da mogućnost izlaska na izbore. Zalažem se za to da glasanje postane obavezno i da oni koji ne izađu na biralište budu sankcionisani. Dužnost mladih žena i muškaraca kao punopravnih građanki i građana je da budu odgovorni i izađu na glasanje.

Zorana Antonijević

Diskusiju na temu Žene u javnom i političkom životu: mapiranje praznina moderirala je članica BeFem-a Aleksandra Mališić, a sagovornice na temu feminističke spoljne politike bile su naučna saradnica Centra za međunarodnu politiku Fakulteta političkih nauka UB Zorana Antonijević i naučna savetnica Instituta društvenih nauka Ljiljana Čičković. Čičković ističe da je „parlamentu neophodna feminizacija, nakon čega će klima organa vlasti raditi u korist žena“, kao i to da značajnu ulogu igraju političke partije. Antonijević je naglasila da sastav vlade ne omogućava proces feminizacije zbog „govornika u parlamentu, Predsednika parlamenta, kao i organa upavnog odbora i pomoćnog osoblja koji bi trebalo da budu spona sa narodom, a mi ih nemamo“. Čičković je rekla da na ovaj proces znatno utiču i spoljnopolitički faktori, a najviše proces evropeizacije.

Obrazovanje u školama ne pokriva teme digitalne bezbednosti, iako bi odatle trebalo da se krene. Potrebno je pronaći rešenje za internet nasilja i zaštitu, za to svako mora da zna svoju ulogu, mediji, nevladini sektori i država. Zakonska regulacija ne postoji vezana za digitalno nasilje, a to je ono osnovno.

Mila Bajić

Panel Bezbednost žena u online prostoru bio je posvećen svim oblicima nasilja na internetu, a razgovor su vodili novinarka i osnivačica medisjke platforme „Tampon zona“ Iva Parađanin i članovi SHARE Fondacije Mila Bajić i Filip Milošević. Parađanin je naglasila da je senzacionalistično izveštavanje o temama koje se tiču nasilja nad ženama jedan od razloga koji je doveo do nepoverenja građana u medije. Parađanin dodaje i da se brojni primeri nasilja poput neovlašćenog snimanja i deljenja eksplicitnog sadržaja (osvetničke pornografija), neovlašćeno prikupljanje i deljenje podataka (doksing) ili lažnog montiranja sadržaja pomoću veštačke inteligencije (deepfake) ne sankcionišu“. Milošević ističe da institucije u Srbiji ne vrše svoj posao kako treba, za šta navodi primer žrtava doksinga i dipfejka iz Batajnice.

Podsećamo na oslučaj oslobađanja krivice osnivača Telegram grupe „Nišlijke“ sa preko 24. 000 članova u kojoj je neovlašćeno deljen eksplicitni sadržaj maloletnih lica, žena i silovanja. Na slučaj devojaka iz Batajnice koji je prijavljen u avgustu ove godine, Posebno javno tužilaštvo za visokotehnološki kriminal i dalje nije dalo povratne informacije.

Teodora Brkić
Teodora Brkić
Studentkinja novinarstva, radoholičarka i knjigoljubac. Ako ne znate gde je, naći ćete je u pozorištu.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još