LEKSIKON s4:e3 / Jovan Ivanović 

Da možemo predvideti svoju budućnost prvim korakom kojim načinimo, život bi bio manje uzbudljiv, zar ne?

Maštovita dečija glava napravi svakog dana neku novu ideju o onom velikom čoveku u budućnosti. Međutim, da li je Jovan baš sebe zamišljao za miksetom, ispred mase ljudi koja vajbuje uz bitove koje on lično proizvodi? Novi Leksikon donosi priču o mladom Jovanu Ivanoviću, organizatoru poznatih WB žurki u Beogradu (i još mnogih) i možemo slobodno reći jednog od najprepoznatljivijih lica srpskog kvir klabinga.

Kako to obično biva u Leksikonu, sve počinje od detinjstva, a upravo detinjstvo bude ključan momenat daljeg usmerenja svih mojih sagovornika.

Muzika je za mene oduvek bila lek. Čim sam dobio svoj prvi telefon, slušalice su mi konstantno bile u ušima. Na putu do škole, u prevozu, u svakom slobodnom trenutku„, priča Jovan na početku i dodaje da za ovog malog dečaka iz Zemuna muzika u jednom trenutku bila i terapija.

2017. godine, zbog anksioznosti i depresije, problema iz detinjstva, ali i želje da radim na sebi – počeo sam sa psihoterapijom. Kroz terapiju sam naučio mnogo tehnika za oslobađanje od ovih problema, tehnika disanja, načina razmišljanja… koji su mi pomogli da razbijem ustaljene šeme iz detinjstva„, priča Jovan i ističe da se upravo iz terapije rodila ideja za bavljenjem muzikom.

Muzika mi je pomogla da prebrodim mnoge teške situacije koje sam doživljavao tokom odrastanja„, kaže Jovan i tu ističe osećaj nepripadnosti, zbog nekih, kako kaže, očiglednih razlika nenormativnih za društvo, ali i ne tako povoljne porodične situacije.

Sa depresijom, ankeioznošću i paničnim poremećajem se borio od srednje škole, a sada je ova epizoda sećanje koje nosi kroz svoje umetničko ime King of the Clouds. Kao što je ranije govorio za Zoomer, Jovan više nije „away in his headin the clouds of his own dark thoughts„, nema osećaj da se gubi u oblacima crnih misli i postao je kralj svojih oblaka.

Danas kralj oblaka ne silazi sa stejdža. Nakon što mu je prvu ulogu DJ-a obezbedila drugarica, na njenom rođendanu, usledili su setovi u kafiću Šupa. Prilike su se vremenom nizale, pa sve do sada već velikih žurki u Dragstoru i Barutani, organizuje brojne kvir događaje, ali i pronalazi i mentoriše mlade umetnike, a snimio je i producirao i svoju autorsku pesmu.

I dok sam apsolutno uverena da ga iz ove uloge poznajete jako dobro, ako ste bili na bilo kom kvir klabing događaju, ali isto tako sam uverena i da nikad ne biste ni pomislili da je sve krenulo iz – pank benda!

Slušajući sve one pesme koje su beležile moje tinejdžerske dane razmišljao sam o tome šta bih u svakoj od njih promenio. Čak i u onima koje su mi se dopadale. Negde pred kraj srednje škole poželeo sam i da kreiram muziku, a prvi korak je bio bend INSANITY koji sam osnovao sa društvom. Bio je u pank/rok fazonu i potrajao svega par meseci„, kaže Jovan i dodaje da su mnogi bili iznenađeni time da ga vide u ulozi pevača. Danas, možda i on sam.

Međutim, korak po korak, samouko i uz tutorijale na jutjubu, krenuo je put elektronske muzike. Prva fascinacija – Lana Del Rej.

Isprva sam bio inspirisan alternativnim izvođačima kao što je Lana. Opčinjen sam muzikom, zanimalo me je sve u vezi nje, pa sam istraživao svaki detalj, od teksta do instrumentala. Kasnije sam se pronašao u elektronskoj muzici„, kaže i dodaje da bi želeo da taj pravac uvede u Srbiju, jer je nedovoljno zastupljen, a scena previše mala. Ipak, uz kombinacije sa drugim stilovima, može prokrčiti put i kod nas.

No, uz svu ljubav prema ovoj muzici, ne bi mu to bila prva želja koju bi ispunio uz pomoć Leksikonovog čarobnog štapića, već mir u svetu. Imamo prvu misicu Leksikona!

„Želeo bih mir u svetu (smeh)! Ja sam neko ko je pobornik za jednakost, autentičnost i ljubav onakvu kakva treba da bude – dostupnu svima“, kaže u maniru misice, ali potom dodaje i svoju pomalo sebičnu želju. Ali ima prava na to, naš štapić nema pravila.

Štapić bih iskoristio, možda malo sebično, za transport na svaki mogući festival. Pogotovo u Evropi“, govori kroz smeh i dodaje da bi prva destinacija bila Španija. A ja sam sigurna da bih želela da ga slušam na Ibici, na nekoj od njihovih ludih žurki.

Do Ibice, Jovana možete slušati na mnogo događaja u Beogradu koji su sami po sebi jedinstvena psihoterapija, zbog sjajne razmene energije. Svojom muzikom utiče na energiju publike, koja mu potom tu energiju vraća višestruko – što je trenutak potpunog zadovoljstva. Možemo reći, katarze.

Takav je bio i ovaj razgovor.
Vidimo se za sedam dana u sledećem Leksikonu!

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još