Srbija u 2024: Zrenjanin i dalje neasflatiran

U opštini Zrenjanin po poslednjem popisu živi 104.364 stanovnika_ca. Ovaj broj se značajno smanjio u odnosu na popis iz 2011. godine, kada je bilo zabeležen broj od 123.362 stanovnika_ca. Aktivisti_kinje kampanje Ide glas su i ove godine na terenu razgovarali sa građanima_kama, a u Zrenjaninu su kao primarni problem naveli saobraćaj i infrastrukturu.

Veliki broj ulica u Zrenjaninu nije asflatirano, a ulice koje su meštani_ke naveli_e su: Apatinska ulica, deo Reljine ulice, Kapetana Nalepke, Petrovačkih, Partizanska, Svetozara Markovića (obe u Knićaninu). Takođe se na putevima javljaju rupe i drugi kvarovi, te je neophodno vršiti popravke u Mihajla Predića, Bolničkoj ulici, Bosanskoj, kao i stazu u Lenjinovoj ulici. Žabaljsku ulicu i ulicu Hunjadi Janoša, za koju se navodi da je „prometna i dugačka, ali u nekim delovima isuviše uska“ potrebno je rekonstruisati, navode građani_ke i dodaju da isti problem imaju i ulice dr Laze Mijatova, Titelska i Mišarska.

Pešačke i biciklističke staze je potrebno renovirati, a ulice gde je to najnužnije su: Žarka Zrenjanina i Marka Kraljevića,a napominje se i da oko zgrada u Bulevaru Veljka Vlahovića nema uopšte trotoara. Trotoar u Crnogorskoj ulici takođe treba popraviti.

Meštani_ke navode da u „Grobljanskoj ulici rasveta česće ne radi nego što radi“, a da je ulična rasveta problem kroz čitav prolaz koji vodi iz Niške ka Resavskoj ulici, zatim u ulici Žarka Zrenjanina, Josifa Pančića; u prolazu iz Žabaljske ka Mite Đorđevića, potom „Sremskoj ulici, naročito na raskrsnici sa Šumadijskom ulicom“ i u ulici Elemirski drum kod autobuskog stajališta.

Drugi od primarnih problema je snabdevanje vode, a najbolje ga opisuje izjava jednog od sagovornika: „Šta više reći osim da je voda za piće neispravna„. Pored vodovoda, postoji problem i kanalizacije, koje nema u velikom broju ulica: Đure Jakšića, Boška Mijatova, Vinogradska ulica, Niška ulica, Proleterska ulica, Josifa Pančića.

Kroz Zrenjanin protiče reka Begej, a stanovnici_e kažu da je njena obala zapuštena, te da ju je potrebno urediti i napraviti igralište za decu. Igralište treba urediti i u parku Titov Gaj. Takođe je neophodno da se sredi park između zgrada u ulici Bulevar Veljka Vlahovica, te da se postave klupe. Igrališta nema u jednom od delova Duvanke, te je zaključak građana_ki da je neophodno da ima više parkova.

Meštani_ke su nazadovoljni_e i komunalnim uslugama i javnim prevozom u gradu. Navodi se manjak autobusa, što dovodi do slabe učestalosti linija. Takođe ima malo kontejnera, a i tamo gde ima se smeće se ne odnosi često.

Izvor: Ide glas
Foto: Naslovna fotografija: eKapija; B92

Teodora Brkić
Teodora Brkić
Studentkinja novinarstva, radoholičarka i knjigoljubac. Ako ne znate gde je, naći ćete je u pozorištu.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još