Online zlostavljanje i proganjanje devojaka iz Batajnice još uvek bez adekvatne reakcije nadležnih organa

Na društvenoj mreži Tiktok nedavno se pojavio profil pod korisničkim imenom @drajzo. Ovaj profil je za 2 nedelje uspeo da skupi preko 11 hiljada pratilaca kačeći video snimke i fotografije devojaka iz beogradskog naselja Batajnica. Snimci koje ova osoba objavljuje su obrađeni uz pomoć veštačke inteligencije obrađivanjem fotografija devojaka prikupljenih na internetu i društvenim mrežama, dok u pozadini ide naracija, takođe urađena uz pomoć veštačke inteligencije.

U ovim objavama jasno se vidi lice svake od targetiranih devojaka, a uz to glas pripoveda „biografije” žrtvi. Priče su pune detalja i neistinitih informacija, koje uključuju i optužbe za narkomaniju i prostituciju.

Cela priča počela je njegovim zlostavljanjem jedne devojke, ali ubrzo, kako je broj pratilaca krenuo da raste, proširilo se na nekoliko desetina mladih žena. Pratioci ovog profila uglavnom su muškarci, što se vidi po lajkovima i komentarima. Autor neretko objavljuje i printscreenove prepiski sa pratiocima u kojima mu oni pišu reči hvale i šalju podršku. U komentarima preovlađuju poruke podrške vlasniku profila da nastavi sa objavljivanjem ovakvog sadržaja. „To drajzo”, „Podrška brate”, „Bravo”, „Živ bio!”, „Drajzo legendo živa”, samo su neki od ovih komentara.

Sajber zlostavljanje prelilo se i u „fizički svet„, te je autor počeo da objavljuje i snimke u kojima proganja ove devojke po ulicama Batajnice. Praćeno užasnim komentarima na njihov račun, vlasnik profila je objavljivao snimke koji prikazuju određene krajeve naselja, preciznije, prebivališta žrtava. Na ovaj način se na već podugu listu krivičnih dela koje spadaju u domen internet nasilja, klevete i uvrede – pridružuje i proganjanje i prikupljanje i objavljivanje poverljivih, ličnih informacija, iliti doksing.

Nakon toga što ni prijavljivanja, ali ni obraćanja institucijama nisu urodila plodom, profil počinje da se širi i na Instagram. Pod istim korisničkim imenom pojavljuje se profil čiji je sadržaj još jeziviji. Na ovim snimcima se, između ostalog, vlasnik profila samozadovoljava ispred fotografija devojaka i ejakulira po ekranu telefona.

Takvih snimaka ima nekoliko, a uz njih objavljuje i fotošopirane slike istih devojaka uz neprikladne opise, seksualne komentare i učestali govor mržnje. Među ovim sadržajem nalaze se i fotografije za koje se pretpostavlja da su nastale u periodu kada su žrtve bile maloletne, kao i fotografije sa profila njihovih rođaka, partnera.

Užasava me činjenica da je nekome ovo prihvatljivo ponašanje. Onda na to dodajte još 12 hiljada ljudi, koji podržavaju takvu vrstu omalovažavanja devojaka i koje takav sadržaj zabavlja, pa i državne organe koji, uprkos brojnim prijavama, ne žele da reaguju. Sve to čini da se osećam potpuno bespomoćno, iznevereno od strane društva i sistema”, priča za Zoomer jedna od devojaka koja je nedužno završila kao meta ovog profila*.

Reakcije devojaka su bile burne. Neke su se okretale policiji u nadi da će dobiti zaštitu, ali kako saznajemo od žrtvi tek nakon lančane reakcije policija je samo opomenula autora, koji je uklonio pojedine snimke, ali i uputio poruku svojim pratiocima da će se „vratiti jači nego ikad“. U međuvremenu otvorile su se nove stranice vulgarnih korisničkih imena sve sa jednim istim ciljem, a to je nastavljanje haosa koji je „Drajzo“ započeo. Njegov profil, uprkos prijavama, još uvek je aktivan.

Moramo da rešimo ovaj problem. Ne brisanjem naloga sa društvenih mreža, jer ovo nije lični problem devojaka, čije su informacije zloupotrebljene, već pronalaženjem i sankcionisanjem osobe koja stoji iza njih. Ovo je problem celokupnog društva, koje ostaje nemo na nasilje i traži krivicu žrtve, umesto da hrabro stane ispred nje i zaštiti je od pesnica nasilnika. Rešavanje ovog slučaja na odgovarajući način treba da bude primer za buduće slične slučaje, dokaz da će svi nasilnici biti odgovorni za ono što rade, nezavisno od toga da li je u pitanju šamar ili ružan komentar na Instagramu„, dodala je sagovornica, koja neće odustati od borbe.

Ovo je treći slučaj internet nasilja povezanog sa objavljivanjem privatnih fotografija žrtava za vrlo kratko vreme. Podsećamo, pre manje od dve nedelje internetom je kružio privatni snimak na kome se poznati TikToker navodno samozadovoljava na kameri, a uspešno je ugašena stranica koja je objavljivala fotografije maloletnih devojaka, o čemu je Zoomer već pisao.

Za rešavanje ovog problema neophodno je adekvantno i pravovremeno reagovanje institucija i sankcionisanje zloupotrebe veštačke inteligencije, te donošenje novih zakona i mera koje će dodatno regulisati ovo polje.

*Identitet autorke teksta i njene sagovornice sakriveni su u cilju zaštite i poznati su redakciji.

Zoomer
Zoomerhttp://www.zoomer.rs
ZOOMER. Priča nove generacije.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još