Rođena beba sa antitelima na virus COVID-19

Devojčica koja je došla na svet tri nedelje nakon što je njena majka dobila prvu dozu vakcine “Moderna”, rođena je sa antitelima na virus COVID-19.

Majka, zdravstvena radnica sa Floride, primila je vakcinu u 36. nedelji trudnoće, a beba je rođena zdrava i u terminu, u 39. nedelji. Nakon što je njena majka primila vakcinu, razvila je antitela na COVID-19, koja je putem placente prenela na svoje tada još nerođeno dete. 

Istraživanja iz prethodnog perioda su potvrdila da i trudnice koje su preležale virus mogu rađati bebe sa antitelima, ali je ovo prvi slučaj rođenja deteta sa antitelima nakon vakcinacije protiv COVID-19 za koji se do sada zna. 

Prenos antitela sa majke na bebu kroz placentu je zabeležen i kod drugih tipova vakcina, uključujući i vakcinu protiv gripa, tako da se lekari nadaju da će novorođenčad biti zaštićena od virusa nakon vakcinacije njihovih majki.

Potrebno je dodatno istražiti ovu pojavu da bismo razumeli kako težina oboljenja i vreme kada se virus razvio tokom trudnoće utiču na razvoj antitela kod beba, kao i to koliko je njihov imunitet jak i koliko traje. 

Dr Neeta Ogden, imunološkinja smatra da se na ovaj način štiti jedan od najranjivih delova populacije – novorođenčad, i da bi to mogao biti razlog više da se trudnice vakcinišu. Budući da još uvek nijedna vakcina za decu nije odobrena, dr Ogden smatra da to što je zabeležen bezbedan prenos antitela sa majke na bebu jeste korak u pravom smeru ka daljem istraživanju delovanja vakcina i njihovom daljem razvoju.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još