Tinejdžerka Maayan Segal osmislila karte koje podržavaju rodnu ravnopravnost i raznolikost

Maayan Segal je šesnaestogodišnjakinja koja je osmislila drugu po redu verziju karata za igranje koje podržavaju rodnu ravnopravnost i raznolikost. U prvoj ediciji, koja je objavljena pre tri godine i prodata u preko 50.000 primeraka, Kralj i Kraljica su jednaki, dva od četiri Žandarma se pretvorilo u Princeze, a jedan od Džokera je postao žena.

Međutim, pojedinci i pojedinke su se oglasili tvrdeći da njene karte nisu potpuno inkluzivne.

„Iako smo dobili dosta pohvala, takođe smo čuli od nekih ljudi koji nas podržavaju da naše karte ne ilustruju jednakost u potpunosti“, napisala je Segal.

„Shvatila sam da pripadnost različitim etničkim grupama nije bila predstavljena, kao da ne postoji. To zapravo ne predstavlja ljude onakvima kakvi zaista jesu, i ako ćemo dati deci ove karte u ruke da se igraju njima, zar ne želimo da im prikažemo verodostojnu sliku sveta u kome živimo?“

Kako je nastala ideja za „Queeng“?

Segal je prvi put dobila ideju da osmisli ovakav špil dok je igrala karte sa porodicom na odmoru. „Zašto Kraljica manje vredi od Kralja?“, pitala je svog oca.

Ovo pitanje je otvorilo ozbiljnu temu rodne ravnopravnosti, od koje njen otac nije zazirao.

Kada je moja ćerka počela da postavlja pitanja o rodnoj ravnopravnosti, postalo je evidentno koliko je važno učiti decu o tome da su muškarci i žene jednako moćni“ izjavio je Uri Segal, Maayanin otac i ko-osnivač „Queeng“-a.

„Umesto da samo pređem preko tog pitanja i kažem joj da je u pitanju samo igra, znao sam da je u pitanju, zapravo, mnogo više od toga i da bi bilo korisno stvoriti nešto što bi na pravi način predstavilo rodnu i rasnu ravnopravnost.

Segal je uvažila sugestije svojih fanova i lansirala u prodaju Queeng 2.0, sada ne samo rodno, već i rasno i etnički raznovrsni špil karata.

Vratili smo se na tablu za crtanje i krenuli sve ispočetka, želeli smo da napravimo špil koji zaista predstavlja našu Planetu onakvom kakva jeste – prelepa u svojoj raznovrsnosti“, rekla je Segal.

Novi špil uključuje ručno crtane karte koje prikazuju različite tonove kože i crte lica, navodi se u izjavi. Segal je takođe uključila špilove za levoruke i desnoruke u najnovijem izdanju, i prodala preko 4000 špilova za samo 5 dana.

Ona je na svojoj stranici napisala da time što podržavate „Queeng“, podržavate ideju da su muškarci i žene, zajedno sa svim rasama i nacionalnostima, jednaki, a takođe pružate podršku „izuzetnom primeru mladog preduzetništva“.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još