Slučaj Nixa Zizu: „ne“ znači „ne“

Srpski Jutjuber i bodibilder Nikola Jovanović, poznatiji kao Nixa Zizu, gostovao je u subotu na televiziji Hype, u emisiji koju su vodile Milica Vukliš i Jovana Andrejić. Tom prilikom je izneo sramne uvrede na račun žena, koje su rezultirale time da voditeljke vidno iznervirane i izrevoltirane njegovim izjavama napuste studio.

Jedna od voditeljki je tokom emisije Nixi pokušala da skrene pažnju na to da “ne” znači “ne” i da muškarac treba ga shvati kao jasan signal da žena ne želi da ima ništa sa njim, na šta je Nixa odgovorio na sledeći način:

„Tu nema ne. Treba da znaš da si slabiji pol. Šalješ gole slike muškarcu i dođeš kod njega gola kući uveče i ako mu kažeš tu „ne“ to je mnogo veliki problem, razumeš? Treba da znaš šta radiš i kod koga ideš, moraš da znaš da si slabiji pol“, i dodao da to što njemu priča zadrži za sebe, jer neko može da je izbaci kroz prozor u suprotnom.

Nakom ove gnusne izjave, nastavio je sa iznošenjem sramnih stavova, poput onog da žene treba da bude potčinjena, da se ponaša submisivno u odnosu sa muškarcem i da nema pravo na svoje mišljenje, a koje je različito od onog koje zastupa muškarac.

Takođe je dodao i da bi žena trebalo da govori muškarcu da je uvek u pravu, kao i to da, ako ide kod nekoga u stan, zna šta treba da radi, posle čega je emisija prekinuta, a voditeljke su napustile studio.

Ovim povodom se Milica Vukliš oglasila na Instagramu podelivši reči podrške jedne od svojih koleginica, Ksenije Barović: “Kao voditelji i novinari možda nemate kontrolu nad onim što će sagovornik izgovoriti u emisiji, ali i te kako svojim stavom možete stati na put odronu mozga i nedostatku etičnosti, kao i salvi gluposti i sramote koje je Nixa Zizu izneo u današnjoj emisiji. Hvala na hrabrosti, Jovana i Milice”. 

Krajnje je nedopustivo da bilo ko u javnom prostoru iznosi stavove koji na bilo koji način omalovažavaju i ponižavaju žene, kao i da zastupa zaostale, patrijarhalne načine razmišljanja. Upravo tako se opravdava nasilje nad ženama i čak na isto poziva. Slučaj Nixe Zizua treba da nam služi kao primer za to da agresiju i nepoštovanje ne treba tolerisati, već na iste i slične ispade reagovati i oštro ih osuditi, da bismo ih kao društvo konačno iskorenili.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još