Leksikon s3:e6/ Irina Radosavljević

„Vraćajući se na leksikone iz osnovne škole, sećam se namere da javno podelimo istinu, koju čuvamo u onoj podsvesnoj strani mozga. Koju želimo da neka nama posebna osoba zna. Poput simpatije iz odeljenja”

Zapravo, Leksikon u začetku i teži ka toj ideji da ovi razonodni i simpatični razgovori prikažu svakodnevnu priču čoveka. 

a gde je priprema za Leksikon, pitam?

Često govorimo o krajevima i začecima, a zapravo možemo reći da je svaki „kraj”, jeste novi početak. Poput velikih životnih promena kao što su napuštanje rodnog kraja, rastanak sa generacijom, ljubavni krah ili promena karijere. 

U današnjem izdanju, Zoomeru poznato lice, ali možda ne tako poznato ostatku Leksikonove publike. 

Moram da kažem na početku, pre nego što podelim ovaj razgovor sa vama, da sam jako impresionirana inteligencijom, nesebičnošću, otvorenošću i lepotom (spoljašnjom i unutrašnjom), mlade devojke koja je sedela naspram mene. 

Irina Radosavljević glavom i bradom, deli sa mnom, a i ostatkom (malog) „sveta” svoje misli, ideje, planove i želje. 

Da počnemo nekako ‘s početka…

Ja sam Irina. Učenica sam četvrte gimnazije u Beogradu. Živim u Stepi sa mamom, starijom sestrom i bratom”, započinje priču, te se zaustavlja pri postavljanju pitanja o tati, pa nastavlja: „Tata mi je vojni obaveštajac i pilot. Razvedeni su, ali imamo jednako lep odnos. On me je zaljubio u književnost i umetnost. Vodio me je u muzeje, galerije, preporučivao uvek literaturu, a svo troje imamo onaj „voljno “ stav i disciplinu. Đilda me je zaljubila u pravdu i advokaturu”, završava.

Kažu da starog psa ne možeš naučiti trikovima. Šta to govori?

Možemo li se potpuno izolovati od okoline? Možemo li pobeći od uticaja porodice i onih bližnjih? Način na koji razmišljamo kreiran je na osnovu informacija koje primamo od okoline. 

Ako razmišljaš o sebi kao jedinki, nećeš moći da promeniš stvari koje ti smetaju u sistemu. 

Vratimo se Irini. 

Ova mlada dama, deo je više organizacija koje se bave pravima građana, manjina i onih čiji glas ne može tek tako da se čuje. 

Kako je došla do ljubavi prema pravdi?

Kao što rekoh, mama me je od malena zaljubila u advokaturu. Moja Đilda. Pored nje primeri su mi bili i Malala kao jedan od velikih boraca za obrazovanje potlačenih žena, ali i Čomski, Borislav Pekić. Takođe Ovel. Pored toga svi ti ljudi u mojoj u okolini koji se bore sa problemima koje ne mogu tek tako da reše”, objašnjava ukratko.

Deo je mnogih projakata neprofitnih organizacija, poput Cep-a, Zoomera ali i Prajd info centra. 

Sad mi pada na pamet ona srpska: „Koga je briga što je komšiji crkla krava.” 

Tako nešto je zvuči izreka, oprostite ako grešim, nisam previše tradicionalosta. Ne zamerite.

Ovo govorim baš iz razloga jer nam je okolina često nemarna za ono što se drugom događa. Niti želimo da razmemo probleme sa kojima velika većina suočava. 

Dok pijem kafu i slušam Irinu, ne mogu kriti iznenađenje na licu, tolikom svesnošću. Empatijom. 

Reče mi ona da ne zameram na ukočenosti u početku, zbog borbe sa anksioznošću. 

A zašto ovaj narod ne ume da razume „moderne bolesti”? Negiramo sve što je došlo, kako bi rekli „sa zapada”.

Mnogo primera na dnevnom nivou doživljavamo kroz razne oblike nasilja. 

Irina je jedna od onih koji žele da se bori i za prava onoh koji nisu deo ličnog okruženja. 

Želim da naglasiš, kada govorimo o mentalnom zdravlju da svaka mlada osoba koja se bori sa poteškoćama, može već sa četrnaest godina, bez roditelja, da potraži pomoć psihologa ili psihijatra. Da istaknem takođe loše primere u medijima poput rijalitija, ali i jako frustrantnu ličnost mnogima, kao što je Endru Tejt”, dok pominje loše primere, pokušavamo zajedno da se prisetimo dobrog primera influensinga, te nastavlja „Jedan od dobrih primera je stranica Draga devojčice, ali i pevačice poput Tam i Sajsi. Lepu platformu kada govorimo o muškoj strani ima po mom mišljenju Miloš Biković. On je Srbin koji se time ponosi”.

Svoj rad za džaba ili volontiranje smatra prednošću za sebe. Svaki projekat donosi nešto novo. 

Našalila sam se i upitala gde sve to uklopi, ali se obe slažemo da je 24 sata dovoljno kada umeš kvalitetno da ih iskoristiš.

Izduvni ventil je džiudžica, koja je pomogla veštinu samoodbrane. Pored sporta tu su gitara i pisanje. 

Budući da sam devet godina starija od Irine, pomislila sam da možda i nema u glavi leksikon iz malena, ali nju je to pitanje podstaklo da da veliki značaj svojoj simpatiji (dečku) Dušanu, koji kako kaže igra veliku ulogu u njenoj emotivnoj zrelosti. Nada se budućnosti sa njim u nekoj maloj kući na obodu Gornjeg Milanovca, sa životinjama i biljkama, ukoliko stvore takvu priliku. 

Kao što sam rekla na početku, sada ponovo potvrđujem da me je ostavila bez daha. Hvala joj od srca na ovom razgovoru. Interesovanju. Želim da taj san o pravdi ispuni, kao i sve ostale.

Ovde vas pozdravljam, ali ne brinite, vidimo se već u ponedeljak sa novom pričom! 

zato što sam na selfijima često dalje od sagovornika…evo ideje za free hugove za mene svake nedelje 😂

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još