Osam razloga zašto je Devito najbolji LGBTQ+ saveznik

Devito nije gej. Ne zato što je to rekao u dve reči, već zato što je ostatak poruke evidentno nešto što je mogao da sroči samo neko potpuno siguran u svoju seksualnost. I neko koga baš briga šta o tome neko misli, kao što i nas baš briga da li je gej ili nije ili je možda biseksualac što je nova Milijeva prozivka. Koga briga!
Ono što je važno je poruka koju je poslao, a koja je sjajna.

Zato što Devito ne taktizira, Devito se ne dodvorava i gej populaciji i „onoj drugoj publici“, kod Devita nema ALI i Devitu čak gej populacija nije ni ciljna grupa.

A opet je sve što je napisao bilo tačnije, preciznije i inkluzivnije nego 99,99% stvari koje smo čuli od nekoliko kuma Prajda koje debelo profitiraju na LGBTQ+ zajednici.

Nisam gay pošto vam je to najveći problem, mislim da je veći problem da neko širi mržnju na osnovu seksualnosti. Podrška za sve moje prijatelje, saradnike, fanove, koji su pripadnici LGBTQ+ populacije, koje ja jako cenim i poštujem. Ne možeš da tražiš da budeš kum prajda, a da pokušaš da nečiju vrednost umanjiš tako što ćeš ga nazivati pripadnikom LGBTQ+ zajednice, bez dozvole i time pokušati da ga uvrediš, ja se nisam uvredio, ja sam umro od smeha lol

Devito


A evo i osam ključnih elemenata zašto je ovo najbolje obraćanje na ovu temu u istoriji naše pop kulture.

1. O svojoj seksualnosti je rekao samo dve reči

U objavi Devito ne pokazuje potrebu da se bilo kome, na bilo koji način pravda, niti pokušava da „odbrani“ svoju seksualnost. Za razliku od mnogih pre njega, on se ne služi homofobijom i ne trudi da se prikaže kao antipod gej muškarca (ne govori o religiji, o „normalnosti“, ili „tradicionalnim srBskim i porodičnim vrednostima“), niti pokušava da uvredi sagovornika mizogonijom i „pitaj mamu dal sam gej“ komentarima. On nije uvredio nikog, pa ni onog kome odgovara. Na tu temu imao je da kaže samo dve reči – nisam gej. I to je kraj cele priče.

2. Nema reči ALI

U 99,99% slučajeva objave na ovu temu imaju reč ALI: „nisam gej, ali“, ili „nemam ništa protiv, ALI“ (pa sledi nastavak koji je uvek homofobičan). Na ovu reč ALI su pali mnogi, pa i neke kume Prajda. U Devitovoj objavi nema nijedne reči koja bi anulirala bilo šta prethodno rečeno.

3. Direktno adresiranje pravog problema

Devito se ne obraća u odgovoru samo Miliju, već i široj javnosti, pa i svojoj publici rečima „…pošto vam je to najveći problem“. Jasno šalje poruku da to kog je on seksualnog opredeljenja uopšte ne treba da bude tema bilo kome, već da je prava tema širenje mržnje. Već u trećoj reči on je kompletan fokus prebacio sa sebe tamo gde i treba da bude – na društvu i na svima nama.

4. Podrška je vrlo precizno sročena i inkluzivna

Devito sve vreme koristi akronim LGBTQ+ (što se ne vidi često izvan aktivističkih krugova) što jasno pokazuje da zna o čemu priča i da je promislio o tome šta će da objavi. U objavi je podršku pružio svim identitetima u akronimu i da pritom nije napravio nijednu, ni slučajnu ni namernu, grešku. Pritom samu poruku prate vrlo osmišljeni inklizivni vizuali sa simbolikom LGBT+ zajednice, a stikere sa gej zastavom stavio je i preko maske.

5. Jasna poruka da biti gej nije uvreda

Ponovo mnogi i mnoge, pa i neke kume Prajda, koristile su uvredljive reči za pripadnike LGBT+ zajednice kao uvredu na ličnom nivou prilikom medijskih okršaja, ili su se otvoreno vređali/e kada ih neko nazove tako. Devito je jasno poslao poruku da za njega biti gej nije uvreda i da je neprihvatljivo da se koristi na taj način jer se time ne vređa osoba – već celokupna LGBT+ zajednica.

6. Ima svest o neprihvatljivosti javnog autovanja

U objavi vrlo jasno kaže „bez dozvole“, čime stavlja do znanja da je to da li je neko gej ili ne privatna stvar o kojoj je jedino pozvan da priča onaj na koga se to odnosi. Opet mnogi i mnoge, pa i neke kume Prajda, koristili su javno autovanje pojedinaca u ličnim obračunima. Autovanje je lični stvar i lični proces kroz koji svako prolazi u vreme kada je za to spreman i to je nešto što niko drugi nema pravo da uradi umesto njega.

7. Daje definiciju ponosa

Umesto da kao mnogi bude u fazonu „nemam ništa protiv ALI kakav ponos, čime se oni ponose i šta tu paradiraju“ – on je završio sa definicijom reči „Pride“, odnosno „ponos“. Ovako jasnu, nedvosmislenu i direktnu podršku bez ikakvog ustručavanja, niti bilo kakvih ograničenja nije pružio skoro niko iz javnog života. Čak ni oni koji su zaista gej pri autovanju nisu bili toliko jasni i inkluzivni prema sopstvenoj zajednici.

8. On ima šta da izgubi

Za razliku od mnogih kojima je gej populacija ciljana publika, koje žive od „diva momenta“, nastupa na gej dešavanjima i koncerata na kojima je gej populacija većinska publika – Devito ima potpuno drugu ciljnu grupu. Njega sluša mlađa publika koja naravno nije homogena, ali možemo slobodno reći da je muški deo te publike više u homofobičnom „južni vetar gas“ fazonu (ili mu se povinuje pod pritiskom vršnjačke grupe) i da ne deli baš ove vrednosti koje je Devito izneo. Tako da za razliku od DIVA, on ovim može više publike da izgubi nego da dobije. Ali se čini da to njega apsolutno ne zanima. I zato je njegova podrška, verovatno, zaista iskrena.

Nije da bodujemo, ali 8:0 za Devita u konkurenciji sa ostatkom estrade i možemo slobodno reći da imamo prvu mušku gej ikonu na javnoj sceni, a da je to pritom neko ko niti je gej, niti mu je to ciljano tržište.

Uistinu, ovo nismo mogli da očekujemo kad smo se juče probudili. Ni da zamislimo.

Fotografije korišćene u tekstu: Devito Instagram profil, printscreen

Nemanja Marinović
Kad ne uređuje tekstove, bistri politiku. Kad ne bistri politiku, bistri pop kulturu.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još