Ko se seća Džipsi Rouz?

Nikada me neće čuti da kažem da mi je drago što je mrtva ili da sam ponosna na ono što sam uradila. Svaki dan žalim zbog toga„, rekla je Džipsi Rouz Blančard u nedavnom intervjuu za magazin Pipl.

Džipsi Rouz puštena je 28. decembra iz zatvora u sklopu Popravnog centra u Misuriju uz uslovnu nakon što je odslužila sedam godina od desetogodišnje kazne.

Mogu iskreno reći da sam retko imao klijenta koji izgleda bolje nakon prilično dugog zatvorskog kaznenog postupka„, rekao je za BBC sudski branilac Blančard, Majkl Stenfild. „Zatvor je mesto gde ne postajete srećni i zdravi. To govorim jer je, prema mom mišljenju, to vrsta dokaza ostatku sveta koliko je zaista bilo loše ono kroz šta je prolazila Džipsi„.

Njena životna priča postala je inspiracija brojnim autorima za stvaranje. Bila je tema HBO dokumentarnog filma „Najdraža i mrtva mama„, Hulu miniserije „The Act“ iz 2019. godine i nadolazeće Lajftajm dokumentarne serije „Priznanje zatvora Gipsi Rouz Blančard„. Psiholog s dnevnog televizijskog programa „Dr. Phil“ MakGrou intervjuisao ju je iz zatvora. Roman „Darling Rose Gold“ crpi iz ove priče za svoju premisu, a vlastita priča Džipsi Rouz, „Puštena: Razgovori na predvorju slobode„, trebala bi biti objavljena sledećeg meseca.

ŠTA SE DOGODILO?

Džipsi Rouz Blančard je odrasla sa svojom majkom, Di Di Blančard, koja je iznosila tvrdnje o njenom zdravlju što je rezultiralo nizom ozbiljnih dijagnoza i medicinskih intervencija. Međutim, Džipsi zapravo nije bila bolesna – njena majka je lagala o njenim simptomima. Stručnjaci veruju da je ponašanje Di Di proizašlo iz mentalnog poremećaja poznatog kao Minhauzenov sindrom izazvan od strane bliske osobe. Potrebu za pažnjom, i brigu da u očima sveta bude prepoznata kao brižna majka, Di Di je zadovoljavala tako što je Džipsi lečila od bolesti koje je sama dijagnostikovala. Istina o Džipsi i njenoj majci otkrivena je tek nakon što je Džipsi organizovala da njen dečko ubije u Misuriju Di Di 2015. godine.

Džipsi Rouz, rođena 1991. godine, bila je beba kada je Di Di tvrdila da njena ćerka ima apneju tokom spavanja. Kada je Džipsi imala 8 godina, Di Di ju je opisivala kao osobu koja pati od leukemije i mišićne distrofije, tvrdeći da joj je potreban invalidski kolica i sonde za ishranu. Lista medicinskih problema koje je Di Di povezivala sa svojom ćerkom išla je dalje uključujući napade, astmu, teškoće sa sluhom i vidom.

Zbog ovakvih postupaka je Džipsi bila prinuđena na korišćenje aparata za disanje prilikom spavanja. Takođe, prošla je kroz niz operacija, uključujući odstranjivanje pljuvačnih žlezda ili zahvate na očima, a onda kada su joj zubi istrulili – izvadili su joj ih.

Međutim, jedina istina je ta da džipsi nije bila potrebna sonda, da je mogla da hoda i da nije imala rak. Glava joj je bila obrijana samo jer je njena majka to činila. 

Di Di se činila šarmantnom, posvećenom majkom, pa su joj ljudi verovalij. Medicinski testovi često su pokazivali nedorečene ili kontradiktorne rezultate u vezi sa dijagnozama. Di Di bi prekinula saradnju sa svakim lekarom koji bi postavljao pitanja o bolestima njene ćerke. Mnogi negovatelji su pristajali na ono što je Di Di želela. Ona je imala određeno medicinsko obrazovanje, pa je mogla tačno opisati simptome, a ponekad bi Džipsi davala lekove kako bi prouzrokovala određena stanja. Kada je Džipsi bila dovoljno stara da govori, Di Di joj je naređivala da ne iznosi informacije tokom njihovih poseta – uvek je ona bila ta koja je pričala lažnu medicinsku istoriju.

Lekari čini se potvrđuju sve što vam se govori. Spoljni svet vam govori da vam je majka divna, ljubazna, brižna osoba. Kako drugačije možete razmišljati?„, za BBC rekao je Stenfild.

Di Di je rekla Džipsinom ocu, Rodu Blanšardu, da njihova ćerka ima hromozomski poremećaj koji je doveo do mnogih zdravstvenih problema. On je hvalio Di Di za posvećenu brigu. Kada su neki od Di Di-nih rođaka primetili da Džipsi izgleda kao da ne treba da bude u invalidskim kolicima i postavljali pitanja, Di Di i Džipsi su se preselile.

Kroz spletku, majka i ćerka su srele zvezdu kantri muzike Mirandu Lambert i primile dobrotvorne donacije, putovanje u Diznilend i čak kuću blizu Springfilda, okrečenu u roze sa rampom za invalidska kolica, od organizacije Habitat for Humanity, prenosi BBC.

Stenfild je za BBC rekao da je majka Džipsi Blanšard uspela da prevari lekare govoreći im da su medicinski podaci njene ćerke izgubljeni tokom uragana Katrina. Ako bi postavljali previše pitanja, jednostavno bi pronašla novog lekara, brijući devojčicu kako bi potkrepila svoju priču. 

Kada je Džipsi imala 14 godina, posetila je neurologa u Misuriju koji je posumnjao da je žrtva Minhauzenovog sindroma izazvanog od strane bliske osobe. Međutim, ovaj lekar nikada nije prijavio njen slučaj nadležnim institucijama. U kasnijim intervjuima, izjavio je da je verovao da nema dovoljno dokaza da preduzme nešto. 2009. godine, anonimna prijava je dostavljena vlastima tvrdeći da Di Di-ina izveštavanja o bolestima Džipsi nemaju medicinsku osnovu. To je rezultiralo posetom dvoje zaposlenih iz socijalne službe njihovom domu, ali je Di Di uspela da ih ubedi da se ništa ne dešava.

Dok je Džipsi odrastala, Di Di je počela da laže o njenom uzrastu, čak je išla tako daleko da je menjala datume na Džipsinom izvodu o rođenju kako bi je učinila mlađom nego što jeste. Ipak, Džipsi je postajala sve teža za kontrolisanje. Nije joj bilo dozvoljeno da ide u školu. Iako je Džipsi bila normalno inteligentna, Di Di je svima govorila da joj je ćerka mentalno na nivou sedmogodišnjakinje. Kada su bili u javnosti, Di Di je stalno držala Džipsinu ruku, stežući je kada je želela da ostane tiha.

Prilikom hapšenja, policija je bila inicialno zbunjena, tako da su originalni sudski dokumenti naveli tri različite starosti za nju, pri čemu je najmlađa bila 19 godina. Ona je imala 23.

Džipsi je pokušala da pobegne od svoje majke 2011. godine tako što je otišla sa muškarcem koga je upoznala na konvenciji naučne fantastike. Međutim, Di Di ih je uskoro pronašla putem zajedničkih prijatelja. Ona je ubedila muškarca da je Džipsi maloletna, iako je zapravo imala 19 godina tada. Prema Džipsi, Di Di joj je razbila računar i fizički je vezala za krevet nakon povratka kući. Džipsi je takođe izjavila da je njena majka ponekad udarala i uskraćivala joj je hranu.

Džipsi je na kraju uspela ponovo da se poveže s internetom. Pridružila se hrišćanskom sajtu za upoznavanje, gde je upoznala Niklasa Godžona. Rekla mu je istinu o postupcima svoje majke i na kraju ga zamolila da ubije Di Di kako bi mogli da budu zajedno. U junu 2015. godine, došao je do njene kuće i ubo Di Di dok je Džipsi čekala u kupatilu.

Nik je bio toliko zaljubljen u nju i opsesednut da bi učinio bilo šta„, tvrdio je Dvejn Peri, advokat na suđenju Godžonu, rekavši da njegov klijent ima autizam i da je manipulisan.

Džipsi i Godžon su se vratili u njegov dom u Viskonsinu, gde ih je pronašla policija. Džipsi je dva puta postavila poruku na Fejsbuk nalog koji je delila sa svojom majkom, jednom napisavši: „Ta ku*ka je mrtva!“ Kasnije je objasnila da je to učinila jer je želela da telo njene majke bude pronađeno.

Htela sam da se oslobodim njenog uticaja na mene„, svedočila je Džipsi na suđenju njenom bivšem dečku, Nikolasu Godžonu iz Big Benda, Viskonsin, koji služi doživotnu kaznu zbog ubistva. Dodala je: „Nagovorila sam ga„.

Tužioci su joj već ponudili sporazum zbog zlostavljanja koje je pretrpela. Zauzvrat za priznanje krivice za ubistvo drugog stepena 2016. godine, osuđena je na 10 godina zatvora. Optužba za ubistvo prvog stepena koju je prvobitno imala značila bi doživotnu kaznu, izveštava BBC.

Džipsi Blanšard je kasnije rekla da nije shvatila koliko je zdrava sve do hapšenja. Ali trebalo je vremena. Na kraju je u zatvoru stupila u brak s Rajanom Skotom Andersonom, sada 37 godišnjakom iz Sen Šarla, Luizijana, prenosi BBC.

28. decembra 2023. godine, Džipsi je puštena iz zatvora sa 32 godine uz uslovnu kaznu. U sred medijske bure, Karen Pojman iz Odeljenja za ispravke izjavila je da nije dozvoljeno lično izveštavanje o njenom puštanjuradi zaštite sigurnosti, bezbednosti i privatnosti”, navodi BBC.

Izvor i Foto: BBC i Biography

Teodora Brkić
Teodora Brkić
Studentkinja novinarstva, radoholičarka i knjigoljubac. Ako ne znate gde je, naći ćete je u pozorištu.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još