Tajni tuneli, antisemitizam i teorije zavere

Tajni podzemni tuneli otkriveni su u ponedeljak, 8. januara, ispod sinagoge u Bruklinu. Vest je postala viralna na društvenim mrežama u Sjedinjenim Američkim Državama, a ubrzo se proširila i van državnih granica. Ovaj događaj postao je novi izvor inspiracije teoretičarima zavera širom sveta.

U sredu, 10. januara, bruklinški gradski zvaničnici su saopštili za Njujork Tajms da je ilegalni tunel ispod jednog od najvažnijih verskih objekata u Njujorku dug otprilike 60 stopa i širok 8 stopa (18,3m x 2,4m), a nije bio dovoljno ojačan, što je ugrozilo stabilnost delova dve zgrade.

Kako izveštava Njujork Tajms, inspektori iz Odeljenja za građevine naredili su vlasnicima zgrade na adresi 770 Eastern Parkway u Bruklinu, globalnom sedištu pokreta Chabad-Lubavitcher, da ojačaju strukturu i privremeno evakuišu delove zgrada. Takođe, izdali su prekršajne kazne liderima Lubavitcher-a koji su vlasnici sinagoge, zbog dva prekršaja izvođenja radova bez dozvole. Odeljenje je takođe naredilo da se jedna obližnja dvospratna zgrada na Kingston Avenue evakuiše zbog straha od požara nakon što su istražitelji utvrdili da su uklonjeni zidovi.

Grupa studenata koja je želela da zadrži neprijavljeni tunel između 770 i najmanje jedne susedne zgrade protestovala je protiv dolaska cementnog kamiona koji je bio pozvan da zatvori podzemni prolaz.Do sukoba je došlo nakon što je policija pronašla grupu mladića koji su sprečavali napore da se pregleda i zatvori tunel cementom. Neki od momaka su potom provalili kroz zid molitvenog prostora. Ti postupci doveli su do hapšenja, prenosi BBC.

Po navodima Njujork Tajmsa, devetorica muškaraca je uhapšeno na licu mesta u ponedeljak uveče, a petorica privedeno. Dvojica su optužena za krivično oštećenje imovine i ometanje vladinih aktivnosti, dok su druga trojica optužena za ometanje rada policijskih službenika. Sva petorica su puštena bez kaucije. Sudski nalog im zabranjuje izmenu ili iskopavanje ispod sedišta Lubavitcher-a.

Naša istraga je otkrila da je jedan linearni podzemni tunel (oko 60 stopa dug, 8 stopa širok i sa visinom plafona od 5 stopa) nelegalno iskopan ispod jedne priključne zgrade„, navodi se u izveštaju gradskih inspektora. „Podzemni tunel je izgrađen bez odobrenja i dozvola„, nastavlja se u izveštaju inspektora. „Tunel je utvrđen da ima nedovoljnu rudimentarnu potporu, i otvori su napravljeni u zidovima u nekoliko delova susednih zgrada na nivou podruma„, navodi Njujork Tajms.

Predsednik Chabad-a Rabbi Yehuda Krinsky zahvalio se policiji na njihovim naporima i rekao da je zajednica „pogođena vandalizmom grupe mladih agitatora„, prenosi BBC.

BBC dalje prenosi da su neki članovi koji su prisustvovali službama i događanjima u Chabad-u, navodno su se žalili na pretrpanost zgrade u poslednjim godinama, te da je tunel iskopan kako bi se proces rekonstrukcije ubrzao.

Njujork Tajms izveštava da nije bilo jasno kada će zgrade biti proglašene bezbednim za boravak, ali je odeljenje saopštilo da je vlasnik angažovao stručnjake da obave hitne popravke. Svako dugotrajno zatvaranje 770 će verovatno izazvati intenzivne poremećaje za mnoge Lubavitchere, uključujući lokalne stanovnike i posetioce, koji često dolaze tamo da se mole.

Advokat uhapšenih mladića Levi Huebner izvajvio je za Njujork Tajms da mladići koji su u kasnim tinejdžerskim ili ranim dvadesetim godinama, nisu optuženi za zločine vezane za stvaranje tunela. Hueber ih potom opsuje kao studente koji su revoltirani aktivizmom: „Studenti ponekad mogu biti malo uzbuđeni. Vidimo to širom zemlje na univerzitetskim kampusima“, piše Njujork Tajms.

Ovaj ceo događaj je izuzetno bolan za nas, jevrejsku zajednicu u celini i sve poštene ljude„, izjavio je rabin Moti Seligson, portparol Chabad-a, za fektčeker medij Associated Press. Takođe je primetio da senzacionalizam i greške u medijima „pružaju materijal pojedincima koji vrebaju na internetu u cilju širenja antisemitizma„.

O TEORIJAMA ZAVERA

Kako AP navodi, oni koji podržavaju tunel tvrde da sprovode „proširenje“ plana koji je dugo vizionarski zamišljao bivši vođa pokreta, rabin Menachem Mendel Schneerson. Međutim, to nije sprečilo širenje objava na društvenim mrežama koje lažno sugerišu da je taj prolaz dokaz nezakonitih aktivnosti poput trgovine decom.

Na zahtev za komentar u vezi sa tvrdnjama o trgovini decom ili drugim nezakonitim aktivnostima, NYPD je poslala AP-u spisak optužbi iz ovog slučaja. Analizu AP-a prenosimo u celosti:

TVRDNJA: Tunel je povezan sa lokalnim dečijim muzejem. 

ČINJENICE: Tunel nije povezan sa Jevrejskim dečijim muzejem, koji se nalazi preko puta sedišta Chabad-a.

Često nazivano „770“, po adresi originalne zgrade kompleksa, sedište Chabad-a sada obuhvata više susednih struktura u delu Bruklina poznatom kao Crown Heights.

Veruje se da je početna tačka prolaza u podrumu prazne stambene zgrade iza sedišta, protežući se ispod niza kancelarija i predavaonica pre nego što je na kraju povezan sa sinagogom, izjavio je Seligson za AP.

Istraga odeljenja za građevine Njujorka pronašla je tunel ispod sedišta dug 60 stopa (18,3 metara) i širok 8 stopa (2,4 metra). Protezao se ispod nekoliko zgrada u blizini, povezujući se između otvora izrezanih u zidovima podruma.

Zgrada na adresi 770 Eastern Parkway kupljena je 1940. godine, prva u onome što će postati Chabad kompleks. Njene gornje etaže služile su kao dom za Šestog Rebea, ili duhovnog vođu Chabad-a, dok su prizemlje zauzimali kancelarije i glavna sinagoga pokreta, prema Chabad-ovom veb-sajtu.

Počevši od 1960-ih, sedište se proširilo na susednu stambenu zgradu na adresi 784-788 Eastern Parkway. Glavna sinagoga, gde se odigrao ponedeljakšnji sukob, premeštena je iz prvobitne zgrade u podrum ove strukture. Manja sinagoga i dalje se koristi na adresi 770 Eastern Parkway. Druga zgrada, na zapadnoj strani prvobitne strukture na adresi 760 Eastern Parkway, sada je Chabad biblioteka.

Ovaj kompleks duboko je poštovan jevrejski lokalitet, posebno unutar Chabad pokreta. Svake godine privlači hiljade posetilaca, uključujući međunarodne studente i verske vođe.

Jevrejski dečiji muzej nalazi se na uglu direktno istočno od Chabad-ovog sedišta, preko Kingston avenije na adresi 792 Eastern Parkway. Počeo je kao izložba na konvencijskom centru Jacob Javits u Njujorku 1986. godine i otvoren je kao stalni muzej 2004. godine.

TVRDNJA: Tunel se koristio za trgovinu decom ili druge nezakonite aktivnosti.

ČINJENICE: Ove tvrdnje nemaju osnova, nagoveštavajući dugogodišnje antisemitske trope i nedavne neutemeljene teorije zavere o prstenovima trgovine decom koje vode istaknute javne ličnosti, uključujući i vladine zvaničnike.

Tačan cilj i poreklo tunela ostaju predmet rasprava, ali nema pouzdanih dokaza da je korišćen u svrhe koje mu društvene mreže lažno pripisuju.

Zvaničnici i lokalni stanovnici tvrde da su mladići iz Chabad zajednice nedavno izgradili prolaz ka svetilištu u tajnosti.

Seligson je opisao izgradnju kao delo vandalizma koje su počinila grupa zavedenih mladića, nazivajući ih „ekstremistima“ koji su pokušavali „sačuvati svoj neovlašćeni pristup“ sinagogi. Međutim, oni koji podržavaju tunel tvrdili su da sprovode „proširenje“ plana koji je dugo bio vizionarski zamisao Schneersona, bivšeg vođe Chabad pokreta.

Poznat i kao Sedmi Rebe, Schneerson je vodio pokret Chabad-Lubavitch više od četiri decenije pre svoje smrti 1994. godine, oživljavajući malu versku zajednicu koja je bila pogođena Holokaustom. On je poznat kao jedan od najuticajnijih globalnih lidera u judaizmu u moderno doba.

Mnogi pristalice izgradnje tunela veruju da je Schneerson još uvek živ i da je Mesija. Ova ideja uglavnom nije prihvaćena u okviru Chabad-a i izazvala je raskol unutar pokreta”.

O POKRETU CHABAD-LUBAVITCH

Izraz „Chabad“ je akronim za tri intelektualne sposobnosti u kabalističkom učenju: Hohma (mudrost), Bina (razumevanje) i Da’at (znanje). Chabad-Lubavitch naglašava proučavanje unutrašnjih, mističnih dimenzija Tore, poznatih kao Chabad filozofija. Ova filozofija istražuje ezoterične aspekte jevrejske mistike kako bi stekla duboko razumevanje Boga, stvaranja i svrhe postojanja.

Ime „Lubavitch“ ima dvostruko značenje, takođe označavajući „grad bratske ljubavi“ na ruskom. To odražava naglasak pokreta na ljubavi i odgovornosti prema svakom Jevreju.

Chabad filozofija ima za cilj da vodi pojedince u usavršavanju njihovih postupaka i emocija kroz prizmu mudrosti, razumevanja i znanja. Filozofija usađuje osećaj lične odgovornosti i misije za svakog pojedinca u ispunjavanju njihove jedinstvene uloge u svetu.

Chabad-Lubavitch je vođen nizom poštovanih lidera, poznatih kao Rebbes. Menachem Mendel Šneerson, sedmi Lubavički Rebe, posebno se ističe svojim vođstvom i uticajem.

Nakon svog nastanka pre 250 godina, pokret Chabad-Lubavitch (grana hasidizma) prošao je kroz Rusiju i širio se u okolnim zemljama. Pružao je učenjacima odgovore koji su im izmicali, a jednostavnim farmerima pružao ljubav koja im je bila uskraćena. Konačno, filozofija Chabad-Lubavitch i njeni sledbenici dosegnuli su gotovo svaki kutak sveta i uticali na gotovo svaki aspekt jevrejskog života.

Pokret Chabad-Lubavitch vođen je učenjem svojih sedam lidera („Rebba“), počevši od Rabina Šneura Zalmana iz Liadi, blaženog pamćenja (1745–1812). Ovi lideri su razradili najfinije i najdelikatnije aspekte jevrejske mistike, stvarajući veliki korpus od hiljada knjiga. Oni su personificirali drevne biblijske kvalitete pobožnosti i vođstva. Bavili su se ne samo Chabad-Lubavitch, već i kompletnošću jevrejskog života, duhovnog i fizičkog. 

U našem vremenu, Lubavički Rebe, Rabin Menahem Mendel Šneerson (1902–1994), poznat jednostavno kao „Rebe“, vodio je jevrejski narod posle Holokausta i izbavio ga od razaranja.

Postanak današnje organizacije Chabad-Lubavitch može se pratiti do početka 1940-ih, kada je šesti Lubavički Rebe, Rabi Jusef Jišak Šneerson (1880–1950), postavio svog zeta i kasnijeg naslednika, Rabina Menahema Mendela, da vodi novoosnovane obrazovne i društvene delatnosti pokreta.

Danas, preko 5,000 porodica emisara, uključujući 2,000 u Sjedinjenim Američkim Državama, primenjuju principe i filozofiju staru 250 godina kako bi vodile preko 3,500 institucija (uz radnu snagu koja broji desetine hiljada), posvećenih blagostanju jevrejskog naroda širom sveta. Motivisani dubokom ljubavlju prema svakom Jevreju i pokrenuti bezgraničnim optimizmom i samoprijegorom, Rebe je pokrenuo niz programa, usluga i institucija kako bi služio svakom Jevreju.

Izvori i Foto: Njujork Tajms; Chabad-Lubavitch; BBC; Jevrejski dečiji muzej Bruklin

Teodora Brkić
Teodora Brkić
Studentkinja novinarstva, radoholičarka i knjigoljubac. Ako ne znate gde je, naći ćete je u pozorištu.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još