Klonovi klo(v)nova

Ima jedna epizoda Sunđer Boba kad on pocepa pantalone na plažu i svi mu se smeju. Onda on provali da to smešno i nastavi tako da se saginje i cepa pantalone. Vremenom se ljudima (odnosno ribama) smuči ta njegova fora, prestanu da se smeju i gledaju ga popreko. Na kraju on skonta da to više nije zanimljivo i batali. Detinji crtani, al’ fino objašnjava jednu stvar koju mlogi odrasli ne svataju – nisi smešan ako imaš samo jednu foru koju vrtiš u krug i očekuješ da se svi smeju ki da je prvi put vide/čuju.

Nažalost, to nije rečeno velikom delu srpski’ mimera. Već sam pisao o nekim problemima sa mimerima kod nas. O preozbiljnom svatanju nji’ od strane pratilaca, ali i nji’ sami’. To mož’ pročitate u tekstu Formiranje mimšljenja. Al’ sad ‘oću malo da popričamo o drugom jednom problemu. O recikliranju jedne iste fore od strane desetina profila koji svi liče jedni na druge.

Znaš verovatno o kakim profilima pričamo. To su oni srBski mimeri. Na profilnu sliku im ćuti neki srpski velikan – car Dušan, Karađorđe, Tesla, il’ neki rendom vojvoda iz Balkanski’ il’ Prvog svetskog rata. Neretko se pored velikana odluče i za „velikane“, pa metnu npr. Miloševića il’ Ljotića na profilnu. Pišu ćirilicom, osim kad ‘oće da naglase da je neki pojam loš, onda samo taj pojam napišu latinicom i umetnu ga u ćirilični tekst. E da, a latinica u njine glave nije latinica, to je „vatikanica“.

Sa’će d’ispadne da ja ovde prozivam narod jer su nacionalisti, pa da se ogradim – mimovi služe za zafrkanciju, pravi ti mimove o koje god ideologije i za koju god ideologiju voliš, ako su smešni i glavna ideja je da se svi smejemo, potrefio si poentu. Al’ to je problem – velika većina desničarski’ srBski’ mimova ič nije smešna. Fore koje mimuju zadnji put bile smešne cirka 2017. godine. Al’ nekim čudom i dalje se maltene isti mimovi vrte već tri-četiri godine i i dalje iskaču neke žnj srBske mim stranice koje su skoro identične kopije oni’ stari’ nacionalistički’ stranica.

Ima tu nekoliko fora i 60% mimova su o tim forama. Ima klasičan nekreativan hejt na ‘Rvate (il’ nešto na foru kako su pokatoličeni Srbi pa šatro imaju ikonu sakrivenu na tavan il’ na foru da nemaju istoriju il’ im je istorija „izmišljena“, pa pitaš „gde su grobovi hrvatskih kraljeva“), sličan hejt na Bošnjake/Muslimane, pa onda one debilne zvezdice (**** **** ******** * ********** – to inače cenzurisano svako slovo rečenice „nije bilo genocida u Srebrenici“, jer ne smedu to da napišu otvoreno pa ovako šifrovano) na koje se obavezno po komentara ili u opis mima piše „pa nije“. Tu su i fore na konto one lude priče da su Srbi najstariji narod na svetu, pa fore kako Albanci sodomišu koze, pa fore kako Vučić loš, a opozicija gora („kako sam sistematski oteran u SNS“). Tu su i izlizani „ja i momčadija“ mimovi (šatro ide se na ekskurziju u neki rendom nesrpski grad, pa se turi „ja i momčadija“ i dole ćuti slika jedne ili više osoba kako dižu tri prsta). Momčadija mimovi dosadiše i Bogu i narodu!

Oni’ 40% što sam ostavio je nešto što volim da zovem South Park syndrome. Ako si gledao South Park, primetio si da kako odmiču epizode, serija se sve više oslanja na dnevnopolitičke događaje. Da bi ti bila smešna fora, moraš da gledaš vesti (tj. da znaš šta su bile aktuelne vesti kad pravljena epizoda), da budeš upućen u događaje koji su često i nebitni. E, to slično sade rade srBski mimeri. Bude neka glupos’, ne znam, neki glumac uradi nešto loše što prenesu tabloidi – i odma’ mimeri preuznu štafetu od tabloida i prave usiljene mimove o tem događaju. Dođeš u situaciju da 40% mimova ne razumeš ako nisi ispratio portale Blica, Kurira i ostali’ onlajn tračara. Umesto da pobegneš od iscrpljujući’ tračeva i teški’ dnevnopolitički’ tema u humor, mimeri ti umesto humora dadnu tračeve i dnevnopolitičke teme ispod maske humora.

Ovaki ponavljajući nekreativni srBski mimovi su se toliko popeli na kolektivni ku… glavu mim scene da je jedno vreme, čeni mi se da kasne 2020. il’ rane 2021. to beše, mim scenu preplavio talas ironični’ mim profila, profila koji su bili karikature srBski’ mimera. Ova’ talas, iako je sade iščileo, bio je pravo osveženje i šamar u lice mim scene, ona’ otreznjujući šamar. Al’ džaba, nismo se otreznili. I dalje niču razni „momčadija, **** **** ********* * **********, pa nije“ mimeri. I dalje im smešne jedne te iste prežvakane fore od pre tri-četiri godine. I ljudi to i dalje lajkuju iz nekog razloga.

Koja je poenta svega ovoga? Ne znam… Valjda mi dosadili jedni te isti mimovi. Valjda mi se smučilo da preko pola srpske mim scene čine nekreativni tabloid-mimeri. Valjda se pitam koliko ‘iljada puta treba da vidimo „ja i momčadija“ da prestane sa bidne smešno… Tek, očigledno se neki smeje takim mimovima. I dalje narod lajkuje „pa nije“ mimove i ikona-na-tavan mimove. I to me zanima: Dokle bre, prijatelju? Kako ti ne dosadi jedan isti mim koji godinama žvaće mali milion stranica? Si toliko tunjav da ti neko priča jedan te isti vic sto put’ i ti se i ona’ stoti put smeješ?

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još