Danas počinje kampanja 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama

„16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ je globalna, svetska kampanja koju obeležava 1,700 organizacija u preko 100 država sveta. Kampanja počinje današnjim datumom, Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama, i završava se 10. decembra Međunarodnim danom ljudskih prava.

Ovaj dan je zvanično potvrđen kao Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama rezolucijom Ujedinjenih nacija 1999. godine, a obeležava se od 1981. godine, kada je održan prvi sastanak feministkinja Latinske Amerike i Kariba u Bogoti. Ovaj datum je odabran kao dan sećanja na sestre Mirabel koje je brutalno ubio diktator Rafael Trujillo u Dominikanskoj republici 1960. godine.

U okviru 16 dana aktivizma obeležava se nekoliko važnih datuma: 25. novembar – Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, 1. decembar – Svetski dan borbe protiv AIDS-a, 3. decembar – Međunarodni dan osoba sa invaliditetima, 6. decembar – Godišnjica Montrealskog masakra i 10. decembar – Međunarodni dan ljudskih prava.

U narednim danima Zoomer.rs će podržati kampanju specijalizovanim sadržajima na našem portalu. U narednih 16 dana čekaju vas 16 sjajnih intervjua sa 16 sjajnih ljudi koji žive aktivizam i solidarnost. Čitaćete, gledaćete i slušaćete specijalizovane sadržaje povezane sa ovim važnim datumima, a na kraju kampanje, na Međunarodni dan ljudskih prava Zoomer će ispratiti dodelu nagrade „Pravi muškarac“ koju tradicionalno dodeljuje Centar E8.

END VIOLENCE!

Tekst je nastao u okviru regionalne Inicijative mladića za borbu protiv rodno zasnovanog nasilja (YMI), u projektu „Budućnost za mlade: Mladi kao lideri za obrazovanje o životnim veštinama na Balkanu“ koji finansira Austrian Development Coorporation, a koji implementira Care International Balkans u saradnji sa Centrom E8.

Zoomer
Zoomerhttp://www.zoomer.rs
ZOOMER. Priča nove generacije.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još