105. godina postojanja Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu – kakav je položaj mladih u poljoprivredi?

28. marta Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Beogradu obeležio je 105 godina svog uspešnog postojanja. Na svečanoj akademiji povodom godišnjice fakulteta, okupljeni gosti imali su priliku da čuju obraćanja dekana fakulteta Dušana Živkovićarektora Univerziteta u Beogradu Vladana Đokića, generalnog direktora Delta Holding-a Miroslava Miškovića, i ostalih predstavnika institucija i kompanija.


Pre skoro godinu dana, Zoomer je pisao o interesovanju mladih za poljoprivredu, njihovim stavovima prema poljoprivredi i pogledima ka budućnosti u tom sektoru. Na dan 105. godišnjice Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu, ponovo otvaramo ovu temu i adresiramo jedno pitanje: kakav je položaj mladih u poljoprivredi?

Fotografija: Poljoprivredni fakultet

Natalija Šipetić je studentkinja druge godine prehrambene tehnologije na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu. Primarno je htela da upiše Medicinski fakultet, ali kako se našla „ispod crte“ na rang listi, druga opcija bila joj je prehrambena tehnologija na Poljoprivrednom fakultetu. Smatra da nije pogrešila u svom odabiru, i kako navodi „ne brine se za svoju budućnost“.

Fotografija: privatna arhiva

ne mislim da je položaj mladih u poljoprivredi idealan, pogotovo ako uzmemo u obzir stereotipe koji vladaju u društvu – da je baviti se poljoprivredom nešto pogrdno. ali mislim da smo svi nakon epidemije korona virusa shvatili koliko je proizvodnja hrane važna.

Natalija ŠIPETIĆ, studentkinja Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu

Dušan Prodanović je takođe student druge godine prehrambene tehnologije, i Natalijin kolega. Dušan smatra da mladi u poljoprivredi nemaju prepoznatljivost u društvu koju bi trebali da imaju, jer mladi često povezuju poljoprivredu sa kopanjem u njivi i vožnjom traktora. Ovaj budući prehrambeni tehnolog adresira nadležne institucije kao potencijalne krivce za nedovoljno cenjen položaj mladih u poljoprivredi, jer kako navodi „Srbija se klacka sa poljoprivrednicima, pa pogledajte samo visinu subvencija u poljoprivredi u Srbiji i u zemljama Evrope“. Uprkos svemu izrečenom, Dušan veruje da će jednoga dana ponosno šetati svojom vinarijom „Prodanović“.

Fotografija: privatna arhiva

KAD SAM DRUŠTVU IZ SREDNJE REKAO DA UPISUJEM POLJOPRIVREDNI FAKULTET, REKLI SU MI DA ĆU DRŽATI MOTIKU U ŠACI CEO ŽIVOT I DA ĆU SADITI KROMPIR. UPRKOS NJIHOVIM PROZIVKAMA, danas ČVRSTO VERUJEM DA ĆU PO ZAVRŠETKU FAKULTETA OTVORITI SVOJU VINARIJU I „BITI SVOJ NA SVOME“.

Dušan PRODANOVIĆ, student Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu

Skoro godinu dana kasnije, ponovo smo razgovarali sa Anom Roguljom i Stašom Kragulj, studentkinjama Poljoprivrednog fakulteta. Ovoga puta, zajedno su navele kako nisu najzadovoljnije položajem mladih u poljoprivredi, ali kako osećaju da „stvar ide na bolje jer su kompanije koje rade u sektoru poljoprivrede uvidele značaj u saradnji sa fakultetima i tkzv. „povlačenju“ studenata sa fakulteta na plaćenu praksu. Veruju da neće imati problema pri zapošljavanju nakon što diplomiraju.


Kada već govorimo o kompanijama, jedan od govornika na svečanoj akademiji povodom 105. godine od osnivanja Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu bio je i generalni direktor Delta Holdinga – Miroslav Mišković.

Mišković je najavio nastavak saradnje i podrške Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu, i istakao kako način na koji Poljoprivredni fakultet u Beogradu podstiče svoje studente na razvoj i unapređenje predstavlja inspiraciju za čitav Delta Holding.

Fotografija: Poljoprivredni fakultet

partnerstvo između naše zajednice i privrede ključno je za prenos znanja i iskustva, kao i za implementaciju inovativnih rešenja koje će omogućiti održivi razvoj poljoprivrede. U tom duhu, delta holding ostaje posvećen podršci poljoprivrednog fakulteta u beogradu.

Miroslav MIŠKOVIĆ, generalni direktor Delta Holding-a

Ono što na prvi pogled ukazuje na loš položaj mladih u sektoru poljoprivrede u Srbiji, jeste mali broj upisanih studenata na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu. Međutim, Anđela Marčetić, saradnica za međunarodnu saradnju i upravljanje projektima na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu, ističe da je interesovanje mladih za studiranje generalno opalo, i da je taj trend prisutan i na ostalim fakultetima, ne samo na Poljoprivrednom fakultetu. Takođe, Anđela navodi da „što se tiče Poljoprivrednog fakulteta, broj upisanih studenata u poslednjih nekoliko godina nije u padu, već stagnira, i iznosi oko 500 brucoša godišnje“.

⁠Fakultet radi na tome da studentima pruži savremena znanja, primenljiva u praksi, kao i razne vannastavne i druge mogućnosti koje će im pomoći da se pripreme za tržište rada. Centar za karijerni razvoj studenata nastaviće da radi punom parom i da služi kao spona između studenata, fakulteta i privrede. Naročito smo ponosni na to što će na fakultetu uskoro biti otvoren i Inovacioni inkubator (AgrIno), koji će služiti kao podrška za razvoj i komercijalizaciju svih ideja koje imaju naši studenti i istraživači, kako bismo pokazali da je znanje stečeno na fakultetu i te kako primenljivo i u praksi.

Anđela MARČETIĆ, saradnica za međunarodnu saradnju i upravljanje projektima na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu

Za kraj, podsetićemo vas šta su naši sagovornici rekli kada smo se pre skoro godinu dana bavili temom mladih u poljoprivredi.

dokle god bude postojala potreba svakog od nas da ujutru otvori frižider i da pojede nešto iz istog, a postojaće uvek, poljoprivreda će biti visoko profitabilna i svi u lancu poljoprivrede će imati „debele novčanike“


Naslovna fotografija: Poljoprivredni fakultet

Darko Gligorijević
Darko Gligorijević
Polu poljoprivrednik, polu čovek koji piše tekstove.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još