Lazar NIKOLIĆ: Svoj manifest bih plesao

Lazar je publici Reflektor teatra poznat po ulozi u predstavi „Ustav”, a u subotu će se na daskama ovog pozorišta predstaviti u novoj predstavi „Manifest 2.0″ reditelja Filipa Petkovskog. Ovaj mladi glumac osnovne i master studije završio je na Fakultetu umenosti u Prištini, u klasi Aleksandra Đinđića. Još kao student, zainteresovao se za scenski pokret i ples, koje je istraživao na nekoliko radionica. Posebno se bavio metodom Pet ritmova, koju je koristio u radu na predstavi „Mikelanđelo” u klubu Drugstore 2021. godine, a od 2022. godine član je Lutkarskog pozorišta u Nišu. O sebi privatno kaže da živi na selu, kao i da je opčinjen prirodom i životinjama.

Kakvi su tvoji utisci iz ovog procesa i saradnje sa Filipom Petkovskim?

Utisci se još nisu slegli, i dalje sam u procesu. Mogu reći da je na momente bilo burno. Ali, bilo je momenata kada sam prosto uživao, nisam tražio odgovore i objašnjenja, pa sam se puštao i slobodno mrdao, po prostoru.

Predstava „Manifest 2.0″ temelji se na fizickom teatru i plesu. Koliko ti je ovakav izraz blizak i sta ti je bilo posebno izazovno?

Pokret mi je veoma blizak i prirodan. Na primer, mnogo bi mi bilo lakše da vam odplešem ovaj intervju, nego što moram da koristim reči. Tako da govorenje manifesta mi je daleko izazovnije od pokreta na sceni. Manifeste sam jedva naučio napamet. To je definitivno bio najteži deo procesa za mene.

Koje manifeste govoris u ovoj predstavi i ima li u njima teza, recenica i tvrdnji koje su ti posebno zanimljive?

Futuristički manifest i Futuristički kuvar. Autor je Filippo Tomasso Marinneti.  

Izdvojio bih nešto strašno i istinito, a ima takvih stvari dosta u ovom manifestu. Čini mi se da delimično živimo tu budućnost brzine i agresije koja se tamo priželjkuje:

„Ljudska patnja za nas je od istog značaja kao i patnja električne lampe.”

Da li je vreme umetnickih manifesta zaista proslo?

Trebalo bi da nije. Bar ja doživljavam da manifest ne mora da bude samo u pismenoj formi, već prosto sama dela umetnika mogu da prenose stavove.

Kada bi želeo da napišeš svojmanifest, o cemu bi on govorio?

Radije bih ga odplesao.


Predstava #Manifest 2.0 premijerno se izvodi 30. marta, a prvu reprizu ima 4. aprila, na Sceni Reflektor teatra u Dorćol Platzu. Vaše ulaznice, možete kupiti ovde: https://tickets.rs/event/predstava_manifest_20_11936

Predstava je podržana u okviru projekta Kultura za demokratiju koji sprovode Vlada Švajcarske i Hartefakt fond. Takođe, predstava je finansirana uspomoć Evropske unije i Goethe instituta, kroz progam Culture moves Europe.

Reflektor Teatar
Društveno angažovano pozorište zajednice Centra E8. #svetlimoumraku od 2012.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još