MLADI I POLJOPRIVREDA: Motika u šaci ili debeo novčanik u džepu?

Kad sam društvu iz srednje rekao da upisujem Poljoprivredni fakultet, rekli su mi da ću držati motiku u šaci ceo život i da ću saditi krompir. Uprkos njihovim prozivkama, čvrsto verujem da ću po završetku fakulteta otvoriti svoju vinariju i „biti svoj na svome“

Student Poljoprivrednog fakulteta, za ZOOMER.rs

Neverovatno je da većina mladih ima „blagi oblik gađenja“ prema poljoprivredi, a još je neverovatnije da zaboravljaju da kada ujutru otvore frižider da pripreme sebi doručak; sve od prve do poslednje police što se nalazi u frižideru nastalo je upravo od poljoprivrede i poljoprivrednika.

Broj mladih poljoprivrednika u Srbiji procenjuje se na šest odsto, dok je u zemljama Evropske unije taj broj u najmanju ruku dupliran. Ako se uzme u obzir da je na primer Austrija zemlja sa približno istim brojem stanovnika kao Srbija, a da je procenat mladih poljoprivrednika u Austriji čak 23%; nameće se pitanje – u čemu je problem sa poljoprivredom u Srbiji?

O interesovanju mladih za poljoprivredu, njihovim stavovima prema poljoprivredi i pogledima ka budućnosti u tom sektoru, za ZOOMER sa studentima Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu razgovarao je Darko Gligorijević.

Poljoprivreda nije na „popularnoj listi“, ali ima posla…

Na pitanje „Kako je tvoja okolina reagovala na tvoju odluku da upisuješ Poljoprivredni fakultet i da želiš u životu da se baviš poljoprivredom?“ Staša, studentkinja prve godine Prehrambene tehnologije, odgovara: „Pa iskreno, svi su bili najblaže rečeno začuđeni. Bila sam učenik XIV gimnazije, i među mojim drugarima iz odeljenja ovaj fakultet se ne nalazi baš na „popularnoj listi“ fakulteta. Naravno, bilo je tu komentara poput šta će ti to u životu, vozićeš traktor, čuvaćeš ovce na planini, ali me to u tom trenutku nije doticalo jer sam znala da većina nije dovoljno informisana o mogućnostima u obrazovanju koje pruža naš fakultet“.

S druge strane Ana, takođe studentkinja prve godine Prehrambene tehnologije, kaže: „Reakcije su uglavnom bile pozitivne. Evo na primer, moji roditelji su čak i inicirali da upišem baš ovaj fakultet, jer su svesni da sa ovom profesijom nikada neću imati problem sa pronalaskom adekvatnog posla“.

Vlast na klackalici sa poljoprivrednicima

Kako je moguće da na primer Holandija koja je duplo manja od Srbije ima daleko bolje razvijenu poljoprivredu? Moguće je, zato što se u Holandiji zna „ko pije a ko plaća“ dok se u Srbiji vlast klacka sa poljoprivrednicima. Pa pogledajte samo subvencije za bilo šta u poljoprivredi. Sramno.“ – ističe Dušan, student prve godine Konzervisanja i vrenja kao odgovor na pitanje „Kako po tvom mišljenju vlast u Srbiji utiče na razvoj poljoprivrede?“.

Činjenica je da vlast bojkotuje razvoj poljoprivrede, i kada se to spoji sa manjkom edukacije o istoj, dobijamo efekat gde sve manje mladih želi da se bavi istom, što je i potpuno logično.“ – dodaje Ana.

I više nego dovoljno za pristojan život

Srbija je pre svega poljoprivredna zemlja, bila i biće. Dokle god ljudi budu imai potrebu za hranom, poljoprivreda će biti veoma profitabilna – dakle uvek. Uopšte ne razmišljamo o egzistenciji, već o itekako pristojnom životu u budućnosti.“ – naglašavaju zajedno sagovornici za ZOOMER.

I motika u šaci, ali i debeo novčanik …

Ovi mladi i entuzijastični ljudi, kako sami kažu, držanje motike u šaci ne dovode u pitanje i ne beže od toga, jer „za debeli novčanik mora da se uloži trud, znanje i rad; a za rad je potrebna motika“ – zaključuje za kraj Ana.

Suma sumarum – nada postoji

Iz razgovora sa studentima može se zaključiti da su mladi generalno slabo informisani o mogućnostima koje poljoprivreda pruža i da uz bolju edukaciju kako mladih, tako i celog društva, nada itekako postoji.

Kao što su i sami rekli, dokle god bude postojala potreba svakog od nas da ujutru otvori frižider i da pojede nešto iz istog, a postojaće uvek, poljoprivreda će biti visoko profitabilna i svi u lancu poljoprivrede će imati „debele novčanike“.

Naslovna fotografija: Andrea Piacquadio / Pexels

Darko Gligorijević
Darko Gligorijević
Polu poljoprivrednik, polu čovek koji piše tekstove.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još