​​​Dobitnik Srebrnog lava, „Zlo ne postoji” u bioskopima

Novi film japanskog autora Rjusukea Hamagučija i dobitnik nagrade Srebrni lav, „Zlo ne postoji”, od četvrtka 18. januara u bioskopima širom Srbije

Svetsku premijeru film „Zlo ne postoji” je imao na 80. Venecijanskom festivalu, gde je nagrađen Srebrnim lavom – Velikom nagradom žirija, a domaća publika imala je prilike da ga pogleda na rasprodatom otvaranju 19. Filmskog festivala Slobodna zona krajem oktobra u Beogradu. „Zlo ne postoji” (Evil Does Not Exist) je topla, nežna priča o Takumiju i njegovoj ćerki Hani iz seoceta Mizubiki blizu Tokija, koji žive u skladu sa prirodnim ciklusima i zakonima. Dolazak velike firme iz Tokija i njeni planovi da, usred šume, izgradi luksuzni kamp, koji prete da zagade lokalno izvorište vode, duboko će uzdrmati živote Takumija, Hane i ostalih meštana i ostaviti razorne posledice.

Rjusuke Hamaguči (45) jedan je od najcenjenijih autora današnjice, zahvaljujući svojim prethodnim ostvarenjima „Točak sreće i fantazije” i „Povezi me”. Za romantičnu dramu „Točak sreće” osvojio je
Srebrnog medveda – Veliku nagradu žirija u Berlinu 2021, a „Povezi me” je iste godine nagrađen na Kanskom festivalu za scenario i potom nominovan za Oskara u četiri kategorije, uključujući i onu za najbolji strani film, gde je trijumfovao.

Iako je planirao da, posle silne medijske pažnje izazvane velikim uspesima ova dva filma, napravi pauzu od snimanja, odlazak u prirodu sa svojom stalnom saradnicom, kompozitorkom Eiko Išibaši, nadahnuo je Hamagučija da snimi „Zlo ne postoji”. Rezultat je ostvarenje koje „ostavlja bez daha”, „sa snažnim utiskom koji ne prolazi brzo”, „fascinantna studija karaktera i životne sredine jednog izuzetno talentovanog, zrelog autora”, složena drama čiji naslov „ukazuje na ideju da je svaka naša odluka obojena nijansama sivog”,glase samo neke od kritika.

„Zlo ne postoji”, u distribuciji Five Stars Filma, na repertoaru je sledećih bioskopa: DKC (sa izuzetkom vikenda), UK Parobrod, Cineplexx Ušće, Art bioskop Kolarac (od 22. 1), Tuckwood Cineplex, Kulturni centar Novog Sada, Eurocinema Subotica i KOC Boljevac.

Onlajn festival francuskog filma

Onlajn platforma KinoKauch biće domaćin manifestacije Moj festival francuskog filma od 19. januara do 19. februara koji, na teritoriji celog sveta, organizuje Unifrans (Unifrance). Na 14. izdanju festivala biće prikazano sedam dugometražnih i 14 kratkih ostvarenja, uglavnom novije francuske produkcije. Reč je o eklektičnoj selekciji filmova koji će vas nasmejati i rasplakati i dati vam pregršt tema za razmišljanje. Dirljive drame, ćaknute komedije, inspirativni dokumentarci. Slekcija je takva da odražava bogatstvo i raznolikost kinematografije na francuskom jeziku, poručuju iz Unifransa.

Od celovečernjih filmova na repertoaru su drama „Pasji život” (Chien de la casse / Junkyard Dogs) Žan-Baptista Dirana, romantična tinejdžerska komedija „Rezervni ključevi” (Fifi / Spare Keys) Žane Aslan i Pola Santijana, krimi misterija „Zeleni parfem” (Le parfum vert / The Greeen Perfume) Nikole Parizera, naučno-fantastični „Polaris” Kirsten Kartju, drama „Stampedo” (Rodèo / Stampede) Žoel Dežarden Paket, komedija „Super pijani” (Super bourrès / Super Drunk) Bastijana Miloa i dokumentarac „Džejn Birkin i Anjes Varda” (Jane B. par Agnès V. / Jane B. for Agnès V.) u režiji Anjes Varde iz 1988. godine.

Filmovi će, preko platforme KinoKauch, biti dostupni na teritoriji Srbije, Crne Gore, Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije i Albanije. Cena najama dugometražnog filma je tri dolara, uz dostupnost za gledanje u naredna 72 sata.

Kratkometražni filmovi su besplatni, uz unošenje koda MYFFF.

Filmovi su na francuskom, sa engleskim prevodom. Ceo program nalazi se na ovom linku.

Teodora Brkić
Teodora Brkić
Studentkinja novinarstva, radoholičarka i knjigoljubac. Ako ne znate gde je, naći ćete je u pozorištu.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još