Studenti protestovali protiv iseljenja iz domova: Odnos prema studentima nije korektan – i mi želimo da učestvujemo u javnom mnenju

U ponedeljak, 25. septembra, u 9 časova ujutru ispred Studentskog centra „Beograd”, u ulici Svetozara Markovića, okupila se grupa nezadovoljnih studenata kako bi protestovali protiv nepravičnog iseljavanja određenih grupacija (pre svega onih koji planiraju da upišu master studije ili da nastave studiranje u produženoj godini) iz studentskih domova. Ovaj problem ne javlja se prvi put ove godine, već se studenti suočavaju sa njim godinama unazad.

Foto: www.sc.rs

Javni poziv za protest uputila je aktivistička organizacija Studentski front, a oni su i putem svog Instagram profila naveli pet ključnih zahteva ovog protesta:

  1. Da studenti koji upisuju sledeći stepen studija (master ili doktorske studije) zadrže pravo korišćenja mesta u studentskim domovima u periodu od oktobra do decembra.
  2. Da se studentima koji su nakon diplomiranja iseljeni iz studentskih domova vrati pravo korišćenja mesta u studentskim domovima.
  3. Da studenti koji nisu diplomirali u produženoj godini, kao i studenti koji ulaze u produženu godinu master studija, ostvare pravo korišćenja mesta u domu do ekonomske raspodele.
  4. Da cena smeštaja u studentskim domovima za studente koji upisuju naredni stepen studija u periodu od oktobra do decembra bude budžetska, a ne recepcijska.
  5. Da se od školske 2024/2025 godine konkurs za smeštaj, kao i raspodela u domovima za studente master studija održava u istom periodu kad i upis na master akademske studije, a najkasnije do kraja oktobra.
Foto: Ana Jurišić

Kako je navedeno u opisu ispod objave, studentski centar ova iseljenja pravda „nedostatkom slobodnih soba i potrebom da se obezbede mesta za nove brucoše”, iako u praksi, međutim, mesta u domovima studenti dobijaju na nameštenim konkursima, dok se, u isto vreme, u mnogim sobama nalaze „večiti studenti” koji su te sobe dobili i zadržali preko veze.

Došla sam da prisustvujem protestu u ime Zoomer redakcije, al i kao student i solidarni kolega studenata u nevolji. Iz neformalnih razgovara sa njima moglo se zaključiti da je mnogima ovo već, ili će tek biti problem sa finansijske strane, da će nekima to onemogućiti prisustvo na predavanjima, ali i da su se mnogi susretali sa slučajevima ilegalnog zadržavanja soba i dobijanja povlastica preko veze.

Nakon što je nekolicina predstavnika grupe ušla u prostorije centra i izrazila nezadovoljstvo i zahteve protestanata, pozvani su svi prisutni od strane Vladimira Cvijovića, zamenika direktora Studentskog centra, na sastanak kako bi se kroz diskusiju naveli tačni problemi i zajednički došlo do rešenja. Pritom su na ulazu bili legitimisani od strane radnog osoblja u centru, a lične karte vraćene su im tek po izlasku.

Nakon završetka diskusije, međutim, studenti nisu izgledali preterano zadovoljnije nego pre iste. Iskoristila sam priliku da popričam sa nekoliko njih o neprijatnom iskustvu koje su doživeli po pitanju iseljenja, ali i o tome kako je protekla diskusija, ima li rešenja i kakva je njihova reakcija.

Student sam fakulteta primenjenih umetnosti. Diplomirala sam 28. avgusta, ali izbačena sam sada u četvrtak iako sam rekla nadležnima da ću upisati master studije, koje sam i upisala sad u subotu. U ovom trenutku bi trebalo da sam na fakultetu umesto na sastanku. Dosta saveta smo dobili kako da ostanemo u domu na osnovu neke veze. Sada bi trebalo da nas vrate u domove, ali se ubuduće ovaj problem očigledno neće rešiti. Mi treba da se obratimo Ministarstvu prosvete za buduće godine, ali pitanje je da li bi oni to prihvatili”, izjavila je Kaja Đoković za Zoomer.

Sličnu situaciju doživela je i Aleksandra iz Doma 3 u Studentskom gradu: „Diplomirala sam u julu i niko me nije dirao do pre tri dana. Redovno sam plaćala cenu koja je letnja do pre otprilike tri-četiri dana kada me je zvao referent da dođem da se iselim. To je bio petak, a rok je bio do ponedeljka. Rekao je da obavezno dođem u ponedeljak zato što neka devojka već čeka svoje mesto. Nudio mi je neke propusnice „da se snađem“, ali to nije rešenje. Na sastanku je predloženo da kada se upišemo donesemo indeks, a videćemo da li će od toga biti išta”, rekla je Aleksandra, a na pitanje da li se poštuje Član 2 zakona o visokom obrazovanju (prema kome je delatnost visokog obrazovanja od posebnog značaja za Republiku Srbiju), odgovorila je: „Daleko od toga. Da je tako, nikog ne bi dirali”.

Foto: Ana Jurišić

Dimitrije Popović, student četvrte godine Filološkog fakulteta, istakao je šta su krajnji ciljevi protesta: „Tema protesta jeste da se ovo pitanje reši i za ubuduće. Mi kao budući akademski građani treba da razmišljamo o budućnosti ove zemlje. Previše smo se zatvorili u to da svako misli na sebe na nekom mikro planu. Mi moramo da mislimo i na te studente koji tek dolaze. Ne želimo da stavljamo problem pod tepih, a i u isto vreme nije okej taj odnos studentskog centra prema nama. Danas je zamenik direktora bio pristojan i fin do određene mere, ali odnos prema studentima nije korektan u toj liniji da oni nama dolaze na vrata i da nas isteruju u po noći i dana”, rekao je, a potom dodao: „Ako zakon ne valja, mi kao studenti želimo da utičemo na promenu tog zakona, da učestvujemo u javnom mnenju. Ne želimo da nas država posmatra kao infantilne, nezrele članove društva, već želimo da na patriotski način učestvujemo u zdravom funkcionisanju društva. Videli smo šta se dešavalo prethodnih nekoliko meseci – ne zato što je sistem urušen već zato što ne postoji. Sistem treba ponovo izgraditi i rupe koje u njemu postoje treba popuniti na najadekvatniji mogući način”.

Protestu je prisustvovao i prvi sekretar Studentskog fronta, Vukašin Žunić, koji je došao u ime organizacije da podrži ali i analizira tok protesta.

Ušli smo svi zajedno da pregovaramo i studenti su govorili probleme pred kojima se nalaze, međutim, rešenja za sve studente nije bilo. Upućeni su da šalju molbe te da se na individualnom nivou rešavaju njihovi problemi, što znači da će se ovo nastaviti i tokom sledećih generacija. Za rešavanje ovog problema potrebno je da studenti budu solidarni i nastave da se bore, da se ponovo traže rešenja, kako od Studentskog centra, tako i od Ministarstva prosvete i Beogradskog Univerziteta. Da se ne stavljaju ispred drugih brucoši niti iko drugi, bilo to stranci, bilo ilegalci (koji se ističu kao čest problem) u studentskim domovima, već da svi studenti imaju jednake uslove za studiranje, što podrazumeva da je potrebna izgradnja novih studentskih domova, jer ovo očigledno ovako ne funkcioniše. Nadamo se da će realizacija toga biti u bliskoj budućnosti”, rekao je Vukašin.

Možda se će problematika iseljenja za pojedine studente rešiti putem molbi koje budu uputili, ali što se tiče krupnijeg plana – postavlja se pitanje: Dokle će se ovo dešavati i da li će delatnost visokog obrazovanja u Srbiji ubuduće više ceniti?

Naslovna fotografija: Ana Jurišić

Ana Jurišić
Ana Jurišić
U struci pišem kodove, u slobodno vreme novinarske članke.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još