Podneta prijava protiv nastavnika Darka Adamova iz Negotina zbog govora mržnje prema LGBT+ osobama

Zoomer je pre nekoliko dana pisao o slučaju video snimka nastavnike istorije Darka Adamova, koji predaje u tri osnovne škole u opštini Negotin, a koji u snimku govori o tome na koji način predaje lekciju o društvenim pokretima – konkretno o LGBT pokretu.

U našem tekstu mogli ste da pročitate i zvanične izjave škola u kojima je ovaj nastavnik zaposlen, kao i stručno viđanje pravnika Bojana Lazića iz organizacije Da se zna, koji je najavio podnošenje prijave protiv nastavnika zbog govora mržnje.

Organizacija Da se zna je i inicirala dva postupka protiv nastavnika, a njihovo saopštenje za javnost prenosimo u celosti.


Obaveštavamo javnost da smo protiv nastavnika Darka Adamova koji predaje istoriju u tri škole u Negotinu, podneli dve prijave – Zahtev za pokretanje disciplinskog postupka u sve tri škole i pritužbu Povereniku za zaštitu ravnopravnosti, zbog kršenja Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i Zakona o zabrani diskriminacije.

Nastavnik Darko Adamov je na društvenim mrežama objavio snimak u kojem govori o lekciji o LGBT+ pokretu koja se nalazi u udžbeniku Istorije za 8. razred osnovne škole izdavačke kuće „Klett“. Na snimku, nastavnik Adamov potpuno pristrasno, nenaučno i suprotno zakonu, govori o tome kako on učenike i učenice na svojim časovima uči o LGBT+ pokretu, odnosno lekciji iz udžbenika iz istorije koja se bavi ovim pitanjem, pa kaže: „LGBT lobi su plaćene organizacije NATO pakta. Sastoje se od profesionalnih paradera koji imaju silan keš i koji organizovano idu po prestonicama gde krkaju, to se jede i pije, za njih je to uživancija, danima vrše svoje bahanalije…” Sve do kraja snimka, u istom maniru, govori o LGBT+ pokretu.

Ovakvi stavovi Adamova, jasno podstiču mržnju, netrpeljivost i nasilje prema LGBT+ osobama, a naročito LGBT+ učenicama i učenicima. Nedopustivo je da u nastavi u školi radi neko ko otvoreno širi mržnju prema jednoj manjinskog grupi, a posebno je opasno to što širenje takvog govora posledično dovodi do porasta nasilja nad LGBT+ osobama, što smo videli i u ranijim slučajevima.

Detaljno ćemo pratiti ishode postupaka koje smo podneli protiv Adamova i blagovremeno ćemo obaveštavati medije.

Udruženje „Da se zna!”

Zoomer
Zoomerhttp://www.zoomer.rs
ZOOMER. Priča nove generacije.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još