SRBIJA U 2024: Narkomani i nova zgrada Komande Žandarmerije

Rakovica je gradska opština Grada Beograda, koja se prostire na površini od oko 3.000 hektara, gde prema poslednjem Popisu stanovništva iz 2022. godine živi 104.837 stanovnika.

U prethodnih godinu dana, desili su se brojni događaji u Rakovici – ubistva, teška ranjavanja, nekoliko požara, jedan smrtni slučaj nastao udarom voza; ali i lepih i pohvalnih stvari poput polaganja kamena temeljca za novu zgradu Komande Žandarmerije.

Fotografija: N1/MUP Srbije

Da li se građani_ke Rakovice osećaju bezbednije nakon što je najavljena izgradnja novog objekta Komande Žandarmerije baš u njihovom kraju? Da li će se poboljšati kvalitet života? Pa, i ne baš.


Ako pitate stanovnike Rakovice da gradicijski poslože 5 najvećih problema u njihovoj opštini od najvećeg ka najmanjem, odgovor bi bio sledeći: saobraćaj i parking, zagađenje i smeće, slabo razvijena infrastruktura, nedostupnost adekvatnih javnih površina namenjenih deci i bezbednost građana_ki – informacije su do kojih je putem terenskog rada u ovoj opštini došla kampanja Ide glas. Aktivisti_kinje kampanje razgovarali su sa više od 400 građana_ki koji su u oceni najvećih problema u svojoj opštini prilično složni.

Nema parking mesta, ulice nisu asfaltirane i rupe su na putevima.“ – navodi jedan stanovnik Rakovice. Uprkos navodima ovog stanovnika da ulice nisu asfaltirane, u predizbornoj kampanji u decembru prošle godine, Opštinski odbor vladajuće Srpske napredne stranke u Rakovici se na svom Instagram nalogu pohvalio brojem kilometara asfaltiranih ulica u prethodnih 11 godina.

Prethodnih 11 godina u Rakovici su asfaltirane sve najvažnije saobraćajnice, ulice, nekategorisani putevi, kao i veći broj internih saobraćajnica, ukupne dužine oko 120 kilometara. Asfalt je došao do skoro svakog domaćinstva u opštini. Nastavljamo još jače, Rakovica ne sme da stane!“ – navodi se u opisu objave @sns_rakovica.

Pored lošeg kvaliteta puteva, građani_ke Rakovice se žale i na nedovoljan broj parking mesta u ovoj opštini, kao i na nepotpunu funkcionalnost gradskog prevoza jer autobusi ne prate plan i raspored vožnje.

Nije začuđujuće što stanovnici Rakovice navode zagađen vazduh kao problem u njihovom kraju, jer je prema podacima sa portala iqair.com vazduh u Rakovici označen kao štetan po zdravlje. Od početka 2024. godine, čak 3 puta je Index kvaliteta vazduha bio preko 150! Pored zagađenog vazduha, kao problem se navodi i manjak kontejnera i sveprisutnost smeća – što je jedno sa drugim uzročno-posledično povezano.

Što se tiče sadržaja za decu, građani_ke se žale na nedostatak adekvatnih javnih površina za decu (poput parkova, igrališta, etc…), tj. na njihovu nefunkcionalnost. „Nema klupa u parkovima, potrebno je renovirati igrališta za decu!“ – navodi jedna građanka Rakovice.

Možda u Rakovici nema sređenih parkova i igrališta koja bi bila sjajna zanimacija za decu, ali od ostalih vrsta zanimacija za najmlađe građani izdvajaju: nedostatak ulične rasvete (sjajno za decu koja se vraćaju u večernjim satima iz škole), veliki broj pasa lutalica (deca se ionako jure međusobno, sad mogu i psi da im se pridruže), narkomani (ovo nećemo komentarisati) i nebezbedna okretnica autobusa (super dok čekaš bus da ideš do škole da se nonstop okrećeš da vidiš da li će te neko napasti).

Naravno, bili smo ironični sa našim komentarima u pasusu iznad. Ono što je zaista činjenica jeste da se građani_ke Rakovice, na osnovu problema koji su nam izneli, ne osećaju kao da žive u „ekonomskom tigru“.


Naslovna fotografija: belgrade-beat.rs

Darko Gligorijević
Darko Gligorijević
Polu poljoprivrednik, polu čovek koji piše tekstove.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još