5 marketinških trikova kojima se radnje služe kako bi vas naterali da više kupujete

Koji su to 5 najčešćih marketinških trikova pomoću kojih radnje „lako uzimaju“ novac iz vaših novčanika? Zoomer vam danas donosi odgovor na to pitanje…


⚡️ Znaju gde gledate

Kada uđete u supermarket i stanete ispred rafova sa proizvodima, u nivou vaših očiju prvo se nalaze proizvodi koji su najpopularniji iz te kategorije, a neretko i najskuplji.

Pored ovih proizvoda najčešće se nalaze i proizvodi koji su matchy, tj. savršeno se uklapaju uz proizvode koje prvobitno tražite. Na primer, u blizini čipseva i grickalica se uglavnom nalaze i frižideri sa osvežavajućim pićima, ili sa pivom.

Fotografija: alo.rs

⚡️Povećanje cene pre sniženja

Da li vam se nekada desilo da za Black Friday kupite npr. patike jer su bile snižene sa 25.000 dinara na 15.000 dinara? Verovatno da jeste…

Ako biste samo nedelju dana nakon Black Friday-a ponovo pogledali cenu tih patika, verovatno bi koštale oko 16.000 dinara. Prodavci nekoliko dana pred sniženje povećaju cenu proizvoda, kako bi tokom sniženja prikazali zapravo redovnu cenu kao sniženu.

Fotografija: buzzsneakers.rs

⚡️ Manje pakovanje je jeftinije od većeg

Ovo je već opšte poznati slučaj u supermarketima. Recimo da ste došli u radnju po jedno malo pakovanje Jaffe. Iznad malog pakovanja Jaffe koja košta npr. 100 dinara, nalazi se i veliko (duplo) pakovanje koje košta 250 dinara.

Šta ćete uraditi? Verovatno ćete biti iz fazona „neće oni mene da pljačkaju“ i kupićete dva mala pakovanja samo zato što su jeftinija od jednog velikog. Setite se, došli ste po jedno malo pakovanje…

Ako obratite pažnju na slike iznad, videćete da su dva mala pakovanja Jaffe u IDEA supermarketima jeftinija od jednog velikog pakovanja.


⚡️ Čudne veličine pakovanja

Ako recimo pravite Cheesecake i otišli ste u radnju po 200g krem sira (jer tako piše u receptu) iznenadićete se kada vidite da nema pakovanja od tačno 200gveć od 125g ili 250g.

Fotografija: casadetodo.rs

Proizvođači najbolje znaju kako i koliko se primenjuje njihov proizvod, zato i pakuju svoje proizvode u nestandardna pakovanja. Ako vam treba 200g krem sira, a postoje pakovanja od 125g ili 250g, bićete prinuđeni da kupite više krem sira nego što vam je potrebno kako biste napravili Cheesecake.

Fotografija: imlek.rs

⚡️ Cene koje se završavaju sa .99

Ne postoji osoba koja upravo sada ovo čita, a da do sada u radnjama nije videla cenu koja se završava sa .99 ili 999.Zašto su cene tako konstruisane i zašto nisu „okrugle“?

Zamislite da vidite dva proizvoda koja koštaju 8.99 evra i 9.01 evra. Skoro pa smo 100% sigurni da ćete pre uzeti ovaj proizvod koji košta 8.99 evra, iako je razlika u samo 2 centa! Naš mozak uvek prvo vidi cifru koja je pre zareza, i na osnovu nje donosi odluku.

Fotografija: Getty Images/inc.com

⚡️ Kako da zaobiđete ove trikove?

Petar Bogosavljević iz Pokreta potrošača Srbije, za espreso.co.rs daje savet kako ne podleći marketinškim trikovima kojima se služe prodavci svakodnevno.

Potrošačima se može savetovati da u kupovinu kreću sa pripremljenim planom i spiskom onoga što će kupiti. Da ne kreću nepripremljeni. Stručnjaci kažu posebno ne gladni, jer tada se olako donose odluke o pogrešnom izboru. Da kupuju isključivo ono što su njihove potrebe, a ne ono što se kroz reklamu i sniženja nudi potrošačima.“ – navodi Petar za Espreso.


Sa kakvim sve marketinškim trikovima ste se vi susretali? Pišite nam vaša iskustva u komentarima, slušamo vas. ⚡️

Naslovna fotografija: Canva

Darko Gligorijević
Darko Gligorijević
Polu poljoprivrednik, polu čovek koji piše tekstove.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Velika seoba kulture

LEKSIKON s4:e16 / Emina BAJTAREVIĆ

Zašto je Iran napao Izrael?

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još