Španski zakon o odsustvu zbog menstruacije prvi takav zakon u Evropi

Španija ima velike šanse da postane prva evropska država koja će pokrivati troškove bolovanja za radnice koje imaju bolove tokom menstruacije.

Naime, španska vlada je u utorak, 17. maja usvojila nacrt zakona kojim se radnicama daje pravo na plaćeno bolovanje zbog jakih menstrualnih bolova koje mogu imati tokom ciklusa. Ovaj nacrt izazvao je velike debate u parlamentu.

Koliko su zapravo menstruacije bolne?

Većina ljudi povezuje odvratnost i bolove sa menstruacijom, ali ne osećaju sve žene isti stepen bola tokom same menstruacije. Za neke žene, menstrualni grčevi mogu da se osećaju kao pulsirajući bol koji veoma lako može učiniti da njihovo svakodnevno funkcionisanje izgleda nemogućim. Prema podacimama Španskog ginekološko-akušerskog društva, trećina žena koje imaju menstruaciju pati od jakih bolova.

Nacrt ovog zakona predlaže da se ženama omoguće tri dana odsustva mesečno, a u nekim okolnostima produženo na pet dana, na privremenoj osnovi za posebno intenzivan bol ili bol koji onemogućava rad. Kako BBC prenosi, ne očekuje se da se ovaj zakon primenjuje na one koje pate od blage nelagodnosti. Sa druge strane, Dojče Vele piše da će ovaj zakon omogućiti to da radnice koje imaju bolne menstruacije imaju pravo da ostanu kod kuće koliko god im je neophodno, dok će za procenu perioda odsustva biti potrebna konsultacija sa lekarom.

Zakon je deo šireg pristupa tretiranja menstruacije kao zdravstvenog stanja. Pored odsustva sa posla, kako piše El Pais, zakon uključuje ukidanje PDV-a na određene higijenske proizvode (takozvani „porez na tampone“), kao i dostupne besplatne higijenske proizvode koji se stavljaju na raspolaganje u javnim centrima, poput škola i zatvora. Nacrt zakona poziva i na besplatnu distribuciju kontraceptiva i proizvoda za menstrualnu higijenu u srednjim školama.

Pokretačna snaga zakona jeste krajnje levičarska stranka Podemos, mlađi koalicioni partner stranke Pedra Sančeza, premijera Španije. Članica stranke Podemos i ministarka za ravnopravnost Irene Montero, izjavila je posle sastanka kabineta da će ovaj zakon obezbediti to da žene mogu da žive bolje.

To je kraj rada protiv bolova i ispijanja tableta„, dodala je Montero.

Međutim, Španija nije jedinstvena u ovoj oceni. Predlog zakona podelio je političare u zemlji, pa čak i sindikate, a ima i onih koji ističu da bi zakon mogao da stigmatizuje žene na radnom mestu i da favorizuje zapošljavanje muškaraca.

Upitno je bilo i to da li će manjinska koaliciona vlada socijalističkog premijera Pedra Sančeza, koja je prava žena postavila kao prioritet, imati dovoljnu podršku u skupštini da usvoji sam nacrt zakona.

Sam prijemijer se povodom ovoga oglasio i na društvenoj mreži Twitter: „Mi unapređujemo feminizam. Žene bi trebalo da budu u mogućnosti da slobodno odlučuju o svojim životima“, istakao je Sančez.

Pionirska pozicija

Španija je ovim potezom postala prva zemlja u Evropi koja se odlučila da na ovaj način pomogne ženama i spada u šačicu zemalja širom sveta koje su omogućile ženama plaćeno menstrualno odsustvo.

To su učinile još i Indonezija sa dva dana mesečno, Južna Koreja gde se ženama mora isplatiti neiskorišćeno odsustvo za menstruaciju, Tajvan sa tri dana u mesecu koji se ne računaju kao bolovanje, Zambija sa jednim slobodnim danom mesečno, Japan i Kina.

Japan, prema izveštaju Njujork tajmsa nudi politiku odsustva sa menstruacijom još od 1947. godine, kada je donešen zakon koji dozvoljava bilo kojoj ženi koja ima bolne menstruacije ili čiji posao može da pogorša bolove tokom menstruacije, da uzme slobodno vreme.

Ceo ovaj poduhvat bi koštao špansku vladu, to jest njihov sistem zdravstvenog osiguranja, oko 23,8 miliona evra godišnje, prema oceni koju je izneo Dojče Vele.

Naslovna fotografija: Pixabay / Efraimstochter

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još