Aktivistkinja u Kanu ogolila pitanje silovanja u ratu

Žena u toplesu istrčala je na crveni tepih na Filmskom festivalu u Kanu kako bi porukom ispisanom na telu protestovala protiv silovanja za koje optužuje ruske vojnike u invaziji na Ukrajinu, preneo je BBC.

Demonstrantkinja je na crvenom tepihu strgla odeću i pokazala poruku: „Prestanite da nas silujete“ ispisanu na telu uz boje ukrajinske zastave. Njena bedra bila su išarana crvenom bojom simbolizujući krv.

Rat u Ukrajini počeo je 24. februara i traje više od dva meseca. Za ovaj vremenski period na hiljade ljudi je izgubilo život, dok su oni koji su preživili izgubili svoje voljene.

Ono što se može videti kao posledica jesu razorena zemlja, razorene porodice, traume koje će većinu njih pratiti veoma dugo i za koje je pitanje hoće li biti izlečene.

U poslednjih nekoliko dana u svetskim medijima mogli smo zapaziti izveštavanje na temu silovanja ukrajinskih devojaka i žena od strane ruskih vojnika i plaćenika.

Broj izveštaja koji su se pojavili od početka rata krajem februara ove godine, sugeriše da bi silovanje u Ukrajini od strane ruskih vojnika moglo biti široko rasprostranjeno. Čini se da je silovanje postalo oružje u ovom ratu.

Izveštaji o navodnom seksualnom nasilju koji se javljaju iz Ukrajine poslednjih nedelja su sumorni.

Ruski vojnik je više puta silovao ženu nakon što je njen muž ubijen ispred Kijeva. Majku četvoro dece su silovali ruski vojnici u Hersonu. Telo Ukrajinke pronađeno je mrtvo – golo i označeno kukastim krstom. Jednu žena silovao je ruski komandant na dan kada su tenkovi ušli u selo Kalita.

N1, printscreen

BBC je pre par dana objavio vest da je pronašao dokaze da su ukrajinske žene silovali vojnici koji su okupirali delove Ukrajine.

U ruralnom kraju, udaljenom 70km od Kijeva, našli su ženu koja je silovana od strane čečenskog vojnika, pod pretnjom da će je ubiti. Žena, kojoj su zamenili ime kako bi zaštitili njen identitet je izjavila za BBC da dok je bila silovana „ušla su još četiri vojnika. Mislila sam da sam gotova. Ali oni su ga odveli. Nisam ga više videla“. Ona veruje da ju je spasila posebna jedinica ruskih vojnika, koji su ostali u njenoj kući nekoliko dana.

Andrii Nebitov, šef policije Kijevske oblasti, rekao je BBC-ju za još jedan slučaj koji istražuju u selu 50 km zapadno od Kijeva. U pitanju je smrt oca tročlane porodice, sa malim detetom, dok su majci pretili da će joj ubiti dete ne bude li pristala na njihove zahteve. Na svu sreću, majka i dete su uspeli da pobegnu i budu spašeni.

Po pitanju silovanja u okupiranim delovima Ukrajine, oglasila se i Ljudmila Denisova, ukrajinska ombudsmanka za ljudska prava.

„Oko 25 devojaka i žena starosti od 14 do 24 godine sistematski je silovano tokom okupacije u podrumu jedne kuće u Buči. Devet njih je trudno“, izjavila je ona i dodala da su im ruski vojnici rekli da „će ih silovati do te mere da ne žele seksualni kontakt ni sa jednim muškarcem, kako bi ih sprečili da imaju ukrajinsku decu”.

Denisova je rekla da je trenutno nemoguće proceniti razmere seksualnih zločina jer nisu svi voljni da obelodane šta im se desilo, ali i to da Ukrajina želi da Ujedinjene nacije uspostave specijalni tribunal za suđenje Vladimiru Putinu lično za optužbe za ratne zločine, uključujući silovanje.

Ona sada ima težak zadatak da prikupi dokaze o prijavljenim ratnim zločinima u vezi sa ruskom invazijom. Takođe je organizovana i telefonska linija za pružanje besplatne psihološke podrške žrtvama ili svedocima seksualnog napada, rekla je ona.

Prema izveštavanju CNN-a, silovanje su dugo koristile svetske armije kao instrument rata – za ponižavanje i terorisanje stanovništva ili kao deo šire kampanje etničkog čišćenja. Silovanje je zločin i po međunarodnom pravu.

Samo silovanje je izuzetno težak zločin za dokumentovanje i još izazovniji za krivično gonjenje u normalnim okolnostima, a posebno u vreme rata.

Istorija je ta koja nam je pokazala da je silovanje u ratu iskorišćeno na užasan način. Takvi zločini se mogu koristiti za ponižavanje, zastrašivanje i kažnjavanje. Žrtve su prvenstveno žene i devojke, mada muškarci i dečaci takođe mogu da trpe seksualno nasilje. Silovanje je korišćeno kao taktika genocida – da se oblikuje budućnost zemlje putem prisilne impregnacije. Silovanje u ratnim zonama može biti oportunističko ili sistematsko – i skoro uvek ostaje nekažnjeno.

Matilda Bogner, šefica tima Ujedinjenih nacija koji dokumentuje moguća kršenja ljudskih prava u Ukrajini, u intervjuu za Morning Edition kaže da je do nje došlo na „desetine“ optužbi.

„Teško je u potpunosti potvrditi seksualno nasilje jer je to često tip slučaja kada žrtve ne žele da govore javno, a često nisu u sigurnim područjima gde se osećaju bezbedno da govore, ili gde su primile usluge koje su im potrebne“, rekla je.

Organizacije kao što su Ujedinjene nacije, Human Rights Watch i La Strada Ukraine, ali i ukrajinski zvaničnici, počeli su da dokumentuju seksualno nasilje u Ukrajini.

Rusija je negirala navode o silovanju i drugim zločinima svojih vojnika u Ukrajini.

„To je laž“, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov reagujući na izjavu jedne ukrajinske žene da su ruski vojnici ubili njenog muža, a zatim je više puta silovali.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija je 2008. godine doneo Rezoluciju 1820, kojom se potvrđuje „da silovanje i drugi oblici seksualnog nasilja mogu predstavljati ratni zločin, zločin protiv čovečnosti ili konstitutivni čin u pogledu genocida“.

„Žene i devojke su posebno na meti upotrebe seksualnog nasilja, ratne taktike za ponižavanje, dominaciju, ulivanje straha, rasejavanje i/ili nasilno premeštanje civilnih pripadnika zajednice ili etničke grupe“, navodi se u ovoj Rezoluciji.

Međutim, rat u Ukrajini mogao bi da predstavlja novu prekretnicu po pitanju ove teme. S obzirom da se rat dokumentuje iz dana u dan, možda će to dokumentovanje poboljšati šanse da se obezbede dokazi, a time i krivično gonjenje počinilaca.

Ukrajinske vlasti pomoću međunarodnih advokata i nevladinih organizacija, prikupljaju dokaze o ovim zločinima, dok je Međunarodni krivični sud otvorio zvaničnu istragu o ratnim zločinima u Ukrajini.

Međutim, ništa od ovoga nije zagarantovano, jer je često najlakši odgovor ignorisati seksualne zločine, a na hiljade njih se dešava širom sveta.

Možda će razgovor koji se sada odvija oko silovanja u ratu najaviti promenu i dovesti do toga da se odgovorni suoče sa pravdom.

Naslovna fotografija: Printscreen / N1 portal

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još