Prvi osuđeni ruski vojnik za ratne zločine u Ukrajini

Ruskom vojniku u Ukrajini počelo je suđenje za ubistvo nenaoružanog ukrajinskog civila. Ovaj slučaj otvoren u Kijevu prvi je slučaj u kojem je pripadnik ruske vojske procesuiran za ratni zločin otkako je Rusija napala Ukrajinu 24. februara.

Vadim Šišimarin, 21-godišnji ruski vojnik, optužen je da je u ranim danima rata pucao u glavu 62-godišnjem Aleksandru Šelipovu, ukrajinskom civilu, u jednom selu na severoistoku Sumske oblasti.

Prema rečima tužioca, Šišimarin je komandovao tenkovskom divizijom iz moskovske oblasti koja je bila napadnuta 28. februara. Napad je naveo ruske vojnike da se raziđu, a Šišimarin je ukrao automobil sa još četiri vojnika.

Kada su videli Šelipova kako vozi bicikl i govori mobilnim telefonom, jedan od vojnika je rekao Šišimarinu da puca u njega, iz straha da će im odati položaje.

„Naređeno mi je da pucam, pa sam otvorio vatru na njega i on je pao. Nastavili smo da vozimo“, rekao je optuženi u video-ispitivanju koje su objavile ukrajinske bezbednosne službe.

Epilog – sudija Sergij Agafonov rekao je da je „sud utvrdio da je Šišimarin kriv i da ga osuđuje na doživotni zatvor“.

Prema pisanju Gardijana, sudija je rekao da, iako je Šišimarin sarađivao sa istragom i izrazio svoje kajanje, sud nije mogao da prihvati njegovu tvrdnju da nije nameravao da ubije Šelipova kada je pucao.

„Ubistvo je izvršeno sa direktnim umišljajem“, izjavio je sudija.

Prema navodima Al Džazire, vojnik je u završnoj reči uputio svoje izvinjenje Šelipovoj udovici i zamolio je za oproštaj.

Šišimarinov advokat Viktor Ovsjanikov rekao je da će se žaliti na presudu.

„Ovo je najteža kazna i svaka normalna osoba bi je osporila“, izjavio je njegov advokat.

Zvanični stav Kremlja povodom ovog suđenja je taj da oni nisu u mogućnosti da pruži pomoć na terenu jer nema ruskog diplomatskog prisustva u Ukrajini. Portparol Kremlja, Dmitrij Peskov je rekao novinarima da je „sudbina svakog ruskog građanina za nas od najveće važnosti“.

Samom suđenju prisustvovalo je na desetine ukrajinskih i stranih televizijskih kamera, jer je ovo bilo prvo suđenje za zločine počinjene u toj zemlji.

Prema pisanju Gardijana, ovo je prvi u nizu predmeta ratnih zločina koje ukrajinski tužioci žele da sude što pre. Ukrajinski generalni tužilac Irina Venediktova rekla je da priprema više od 40 slučajeva u vezi sa ratnim zločinima koji bi uskoro mogli da dođu na suđenje

Pojedini pravni stručnjaci upozoravaju da je suđenje u predmetima dok sukob traje krajnje neobično i može predstavljati kršenje elemenata Ženevskih konvencija.

Sama Ukrajina je brzu pravdu stavila kao prioritet, kao upozorenje ruskim trupama koje još uvek okupiraju delove zemlje da se mogu suočiti sa pravdom za počinjene zločine.

Naslovna fotografija: cbsnews / printscreen

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još