Epilog slučaja Mirele Čavajde

Hrvatsku javnost, ali i region danima već potresa slučaj Zagrepčanke, Mirele Čavajde kojoj u u poodmakloj trudnoći lekari, zbog prigovora savesti, ne žele da izvedu abortus, iako je utvrđeno da fetus ima agresivni tumor na mozgu, koji se brzo širi.

Mireli je abortus u Hrvatskoj odbijen na više klinika i pored toga što bi njena beba imala veoma male šanse da preživi ako se rodi. Umesto toga, upućena je na slovenačke klinike gde se ovakve procedure mogu izvesti. Prvi argumenti koji su navođeni je da je za abortus kasno, kao i da dete može da preživi i da se nakon rođenja leči, a neki lekari su uložili prigovor savesti.

Fotografija: printscreen / HRT

Kako prenosi BBC na srpskom, iako zakon nedvosmisleno omogućuje prekid trudnoće i posle desete nedelje, lekari se u Hrvatskoj često pozivaju na prigovor savesti i odbijaju da izvrše abortus.

Prigovor savesti je dužnost lekara da svoju profesionalnu aktivnost obavlja savesno, po pravilima medicinske struke u skladu sa načelima medicinske etike i načelima čovečnosti. Takođe da uvek treba imati na umu obavezu čuvanja ljudskog života i zdravlja – trebalo bi da glasi definicija.

Zvanični podaci pokazuju da pravo na prigovor savesti kada je reč o abortusu u Hrvatskoj je 2018. godine koristilo 59% lekara. Ovo sugeriše da u praksi, pravo žene da odlučuje o svome telu postoji, ali da ga je veoma teško ostvariti.

Prema pisanju portala Radio slobodna Evropa, hrvatsko Ministarstvo zdravlja zatražilo je da se utvrdi kako su medicinske ustanove postupile po zahtevu pacijentkinje, koja je tražila da joj se zbog teškog oboljenja fetusa dozvoli prekid trudnoće u šestom mesecu.

„Odmah smo reagirali i još prošli petak sastavili zahtjev koji smo poslali u četiri bolnice na četiri etička povjerenstva. Do danas nismo dobili niti jedan odgovor. Poslano je mailom, poštom i još sam osobno nosila zahtjev da se urudžbira“, rekla je Čavajda u jednom od prvih obraćanja javnosti. Medijima je takođe tada rekla da joj je doktorka „došapnula drugu opciju ispod glasa“.

Druga opcija koju Mirela ima je da ode u Sloveniju, jer joj tamošnji lekari mogu pomoći. U međuvremenu ona je u susednoj zemlji pokrenula proceduru, gde su posle pregleda rekli da je dijagnoza jako loša i zakazali za sledeći utorak hitan zahvat.

Povodom ovog se oglasila i njena advokatkinja, Vanja Jurić koja je za hrvatski N1 izjavila da je slovenačka komisija odobrila prekid trudnoće.

„Slovenija je odluku donijela kroz desetak dana, a u Hrvatskoj to traje treći tjedan“. navela je Jurić.

Protesti podrške u celoj Hrvatskoj

Nakon što je slučaj dospeo u mediji podigla se cela Hrvatska, ali i region. U više hrvatskih gradova održani su protesti pod nazivom „Dosta! Uništavanja javnog zdravstva i zanemarivanja zdravlja žena!„, u znak solidarnosti sa Mirelom Čavajdom i svim ženama kojima su u Hrvatskoj uskraćeni zakonski zagarantovan prekid trudnoće i drugi oblici zdravstvene zaštite. Kako prenosi portal Index.hr, građani su pozvali i na ostavku aktuelnog ministra zdravlja Vilija Beroša. Protesti su nastavljeni, iako su donete nove odluke koje su pogodne po Čavajdin slučaj.

Kako pišu hrvatski mediji, hrvatski ministar zdravlja Vili Beroš je potvrdio da je drugostepena komisija dozvolila prekid trudnoće Mireli Čavajdi, ali i rekao da prema njegovim informacijama nijedna bolnica u Hrvatskojne radi feticid„. Naime, s obzirom da je fetus u dobi od 27 nedelja, feticid je, prema mišljenju koje je Čavajda dobila od Kliničke bolnice „Sveti duh“, „integralni deo postupka prekida trudnoće„, za šta na toj klinici „ne postoje uslovi, odnosno edukovani stručnjaci za navedeni postupak„.

To znači da će Čavajda na taj zahvat ipak morati u inostranstvo, najverovatnije Sloveniju.

Kako je preneo Index, hrvatski ministar zdravlja Vili Beroš je rekao da je „Čavajdi ponuđeno sve što joj se u Hrvatskoj može ponuditi„, ali i da će hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje pokriti troškove zahvata u inostranstvu.

Podržavam ono što je sa stručnog aspekta za gospođu najbolje, kao i njenu odluku. Ako je odluka gospođe Čavajde da se zahvat učini izvan Hrvatske, zdravstveni sistem će to podržati te će troškove snositi HZZO kao i kod svih drugih slučajeva kada se medicinski zahvati hrvatskih osiguranika iz opravdanih razloga obavljaju u inostranstvo„, rekao je Beroš za Index.

Izgleda da je, bar sa strane države Hrvatske, ovaj slučaj dobio svoj epilog. Da li je bilo neophodno da prođe kroz toliku torturu da bi ostvarila svoja prava, pitala se i sama Čavajda.

Zar je ovo bilo toliko teško napisati prije dva tjedna? Sramim se ove države„, napisala je na Fejsbuku uz objavu rešenja koje je dobila iz klinike.

Naslovna fotografija: printscreen / hr.n1info.com

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još