Novoizabrana predsednica Kosova poručila: mir kada se Srbija pokaje

U nedelju, 4. aprila kosovska skupština izabrala je Vjosu Osmani za predsednicu Kosova. Ona je izabrana u trećem krugu glasanja uz prisustvo 82 poslanika i poslanica. Dobila je 71 glas, 11 listića proglašeno je za nevažeće, dok njen protivkandidat nije dobio ni jedan glas.

U prvom i drugom krugu niko nije osvojio potreban broj glasova, te je u trećem krugu glasanja donešena odluka.

Osmani je druga žena na ovoj funkciji, posle Atifete Jahajge. Ona je ocenila da je njen izbor za predsednicu Kosova primer kako žene treba da predstavljene na internacionalnom nivou.

U svom govoru u Skupštini pozvala je na toleranciju i saradnju i poručila:

„Obećavam da ću raditi na jačanju države, vladavine prava, da ću zaštititi svaki centimetar zemlje. Biću predsednik svih. Nema nas previše da bismo bili podeljeni na nas i njih. Moja vrata će biti otvorena za sve, neće biti stranke iz vlasti i stranke iz opozicije.“

Ona je istakla tri stuba podrške Kosovu- SAD, EU i Albaniju.

Izvor: Kossev

U delu govora posvećenom odnosu Beorada i Prištine, Osmani je rekla da „pravda neće biti postignuta sve dok srpski zločinci ne budu izvedeni pred lice pravde“, te da mir može biti postignut samo kada se Srbija pokaje. Istakla je dijalog kao pravi put, ali je naglasila da on mora biti pošten i ravnopravan.

Vjosa Osmani diplomirala je na pravnom fakultetu Univerziteta u Prištini, master i doktorske studije završila je u SAD, na Univerzitetu u Pittsburghu. Bila je u delegaciji Kosova, koja je branila jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova iz 2008. godine pred Međunarodnim sudom pravde. MSP tada je doneo odluku da proglašenje nezavisnosti nije protiv međunarodnog prava.

Hašim Tači je 5. novembra prošle godine podneo ostavku na mesto predsednika Kosova nakon što su Specijalizovana veća potvrdila optužnicu protiv njega za zločine protiv čovečnosti i ratne zločine. Tog dana, Vjosa Osmani, kao predsednica Parlamenta preuzela je funkciju vršiteljke dužnosti predsednice Kosova.

Predsednik Kosova ima mandat od pet godina.

Izvor: Kossev

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još