Vergarova: devojke, vaša nezavisnost su vaše ambicije

Sigurno ste svi imali priliku da naletite na Jujtub kanal na kom ostanete satima, gledajući klipove od prvog do poslednjeg objavljenog. To je ono što se mnogim mojim poznanicima i poznanicama, pa i meni dogodilo kad smo naišli na kanal moje današnje sagovornice, Anje Šušnjar.

Anja iz dana u dan uspeva da nas motiviše. Balansirajući između uloge majke, studentkinje, jutjuberke i influenserke, Anja nam pokazuje da je sve moguće ako imate dobru organizaciju i podršku iza sebe. Njena podrška je njen suprug, Dušan, koji se često pojavljuje u njenim videima i svojim humorom doprinosi tome da svaki put poželimo da se vratimo na kanal. Anja mlade devojke uči bitnim životnim lekcijama, govoreći o važnosti ambicija, praćenja snova, uspeha i ljubavi.

Otvaranje tvog Jutjub kanala je došlo spontano i tvoj prvi video je objavio tvoj suprug, Dušan, što se ispostavilo kao sjajna odluka u očima naše generacije Z. Kada sada pogledaš unazad, šta ti je doneo Jutjub u protekle dve godine?

Bože, zar je već prošlo dve godine?! Youtube mi je doneo toliko toga, ali ono što moram da izdvojim je konektovanje sa velikim brojem ljudi. Mnogo mi je drago kad čujem da se neko poistovećuje sa mnom i da mu je lakše kad zna da u nekoj situaciji nije sam, a to je suština mog kanala i moje priče. Nisi sam, život nije instagram, život nije glamur na društvenim mrežama i večito nasmejana i sredjena lica- to nije realnost.

Drugu veliku stvar koju mi je moj kanal doneo je nezavisnost. Znate, jako je teško biti mama, studentkinja i da pored toga imate neki redovan posao. Lepota svega je činjenica da bez prve stavke, odnosno ljudi, ne bi bilo ni moje nezavisnosti u ovom trenutku. Beskrajno sam im zahvalna na tome.

Navela si da si na svom kanalu uvek iskrena i svoja, a da se može da se desi da ti neko to zameri. Koliko ti je važno da se mladima i celoj svojoj publici predstavljaš baš onakvom kakva jesi?

To je najvažnije. Uvek govorim da živimo u jednom opasnom vremenu, opijeni pogrešnim stvarima, zaslepljeni ekranima svojih telefona, pogrešnim slikama kako treba da se ponašamo i izgledamo. Želela sam da moj kanal bude beg od svega toga, mesto gde će se neko osećati okej u svojoj koži, mesto gde se porodica i njen značaj itekako cene i mesto gde je okej biti svoj kakav god da si, a da bih prenela te poruke mojim pratiocima moram i sama da budem takva jer u suprotnom šta bih bila? Licemer i ništa više.

Na svom kanalu imaš nekoliko zanimljivih serijala u kojima uživa nekoliko desetina hiljada ljudi, poput: “draga saveta”, “ženski razgovori” ili vlogova iz svog svakodnevnog života. Koliko ti znači to što možeš da pričaš sa mladima u ovakvom formatu i kažeš im stvari, koje možda ne mogu da čuju na drugom mestu?

Ti serijali su počeli spontano kao i kanal i odjednom, da kažem, odjeknuli. Kad smo shvatili da se ljudima to dopada i da zaista cene naša mišljenja, nastavili smo u tom pravcu. Svako pitanje od mog pratioca shvatim krajnje ozbiljno, dok s druge strane Dušan pravi balans svojim sarkastičnim humorom i na kraju dobijete neku mešavinu koja zabavlja i nas snimajući i pratioce gledajući. U isto vreme imate veliku odgovornost s jedne strane, a s druge osećaj koji je oslobađajući jer imate platformu na kojoj vaše mišljenje može da se čuje, a i neretko pomogne nekom.

Rekla si da se odnos između partnera ne menja stupanjem u brak i “potpisivanjem papira”, već onda kada dobijete dete. Šta je ono što se promenilo u tvom i Dušanovom zajedničkom životu od trenutka kada je na svet došla vaša ćerka, Dunja?

Jeste, i dalje stojim iza toga. Pre svega, ukoliko ste bili takvi, nestane spontanosti u donošenju odluka, nemate slobodu da raspolažete vašim vremenom kako vama odgovara. Ne možemo kao nekad, iste večeri odlučiti, spakovati kofere i otići za Italiju, recimo. Dete vam je jedan test, za vas, za vaš odnos, za vaše živce. Mnogo toga se u početku menja i morate ostati pribrani, svoji, ne praviti od partnera neprijatelja već saveznika. Nije porodičan život reklama sa nasmejanim licima i bebom koja uvek spava- to je “borba za opstanak” haha, a kad prodjete tu “borbu” nagrada je vaše nasmejano čedo i njegov zagrljaj. Ne samo nagrada, suština i lepota života- da neko voli vas podjednako snažno kao što vi volite.

Navela si da je za uspešnu vezu i brak pre svega potrebno prijateljstvo, a u svojim videima si rekla da je tvoj suprug osoba sa kojom možeš da pričaš o svakom problemu. Da li su upravo razumevanje, podrška i prijateljstvo ono što danas većinski nedostaje ljudima koji stupaju u odnose?

To većinski danas nedostaje u bilo kom odnosu. Ranije su se ljudi zaista družili, uživali jedni sa drugima, danas se sve više gleda korist, ne mislim samo na materijalnu. Koliko puta ste čuli rečenicu “jao super mi je on, prija mi, tako je neopterećujuć?” Stigli smo i do toga. Mnogo je neiskrenih, usijanih odnosa, cene se pogrešne vrednosti. U ovom čudnom društvenom talasu, ukoliko upoznate ili imate osobu pored sebe koja je suštinski dobar čovek, što bi rekao Dušan “hvatajte za gušu i ne puštajte”, toliko su retki.

Ti si osoba koju mladi definišu kao “super mamu”. Pored Jutjuba, stižeš da prvenstveno budeš majka i da studiraš. Kako izgleda tvoje planiranje dana i balansiranje između svakodnevnih obaveza?

Moji dani su ili mirni ili haotični: nikad nema neke zlatne sredine. Kad Dunja ide u vrtić, plan je prilično jednostavan- sve moje obaveze moraju da budu završene do preuzimanja Dunje. Uvek izaberem tri glavne stavke koje moraju da budu ispunjene za taj dan jer mi to pomaže da se ne osetim preplavljeno i preopterećeno. I da se razumemo, ima dana kad mi ništa ne ide od ruke, ali vremenom sam naučila da je to u redu. To je život.

Govorila si o tome da je Instagram deo tvog identiteta, kao i svakog od nas, te da su to stvari koje sa sobom nosi 21. vek. Koliko misliš da je važno da mladi postave granicu između društvenih mreža i svog privatnog života?

Važno jeste, ali da li je danas to moguće? Svi sve kače na društvene mreže, odavno se ta privatnost izgubila. Na tom putu prikazivanja svog života i sebe u najboljem svetlu, mogu samo da kažem da ne zaborave da ostanu svoji jer će jedino tako biti drugačiji, a ka tome svi danas teže, zar ne?

Rekla si da ti je, pored porodice, takođe bitna i karijera, što si naučila odrastajući uz svoju mamu. Koliko je važno za mladu ženu da bude ambiciozna? Da li je teže ženama da postignu uspeh u Srbiji i našem, patrijarhalnom društvu?

Molim sve žene i devojke koje ovo čitaju da nikad ne odustaju od svojih snova, ciljeva i ambicija. Nije teško samo u Srbiji za ženu ostvariti se u poslu, već svuda u svetu. Od nas se danas mnogo očekuje- da smo sjajne mame, domaćice i supruge, a ujedno da se ostvarujemo u karijeri i novčano doprinosimo. Ogromna je razlika kad se žene vrate sa posla jer njima dan tek počinje- tu su deca, ručak kuća, a muškarci imaju taj komoditet da udju u svoju kuću i odmore. Jednu stvar ću vam reći što je meni moja mama rekla jer se nekad davno našla baš u takvoj situaciji- znate kako kažu mačka se uvek dočeka na noge? E pa vaš “doček na noge” su vaša škola, posao, obrazovanje. Vaša nezavisnost su vaše ambicije. Vaša sloboda je vaša karijera koja god ona bila. Muškarac može sutra da se okrene i da ode, vaše znanje je vaše i tu je za ceo život.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još