Selo selima: šta nas o kulturnoj decentralizaciji uči selo Markovac

Seoski kulturni centar Markovac je osnovan 2019. godine kao rezultat rada umetničke grupe Hop.la! i od tada neumorno, uz pomoć meštanki i meštana Markovca kod Velike Plane, radi na poboljšanju kulturnog života ove male seoske zajednice.

Čitaonica Ekatarina Pavlović

Neki od projekata koji su se sproveli su otvaranje Čitaonice Ekatarina Pavlović, koja je dobila ime po prvoj pismenoj ženi iz Markovca i koja je koncipirana tako da se promoviše podjednaka zastupljenost autorki i autora, zatim održavanje Kamišibaji predstava, i Dečji klub, koji se sastoji od raznih umetničkih i kreativnih aktivnosti za decu predškolskog i školskog uzrasta. Takođe je zanimljiv projekat Terapija kulturom koja se zalaže za mentalno zdravlje kroz biblioterapiju, terapiju filma i muzikoterapiju gde učestvuju i odrasli i deca i gde mogu govoriti o svom mentalnom zdravlju kroz analiziranje knjiga, filmova i muzike.

Terapija kulturom

SKC Markovac se takođe zalaže za rekonstrukciju i vraćanje zgrade Doma kulture u Markovcu u kojoj se nalazi biblioteka i čitaonica i u kojoj se izvodi Terapija kulturom, puštaju dokumentarni filmovi i izvode predstave kao što su Mali princ 2.022 uz pomoć Dramskog studija Petar Pan iz Kragujevca i predstava Muškarčine uz pomoć Centra E8 i Reflektor teatra. Međutim, da bi se nastavilo ovakvo, za malu seosku zajednicu nesvakidašnje, promovisanje kulture, i da bi meštanke i meštani mogli i dalje da uživaju u svim aktivnostima i mogućnostima koje SKCM pruža i dovodi, potrebno je aktivno zalaganje i opštinskih vlasti kako ne bi došlo do daljeg propadanja zgrade.

Dom kulture

Koliko je sav ovaj rad bitan za očuvanje i širenje kulture i koliko je uloženo truda svedoče nagrade koje je SKC Markovac dobio, kao što su zahvalnica Beogradske otvorene škole za angažman na polju kulturne decentralizacije i borbe za rodnu ravnopravnost, priznanje BeFema za kulturnu mobilnost i Nagrada Jelena Šantić za poseban doprinos razvoju zajednice kroz umetnost.

I ove godine SKC Markovac ne prestaje sa radom i u toku je novi projekat pod nazivom Selo selima, gde je ideja da se model rada SKCM podeli sa drugim zajednicama. „U utorak, 31. januara u 12h zvanično je otvoren ogranak Čitaonice u selu Gložane, u opštini Svilajnac. Čitaonica se nalazi u montažnom kontejneru, koji je porodica Stevanović ustupila i zajedno sa drugim meštanima pripremila za korišćenje i rad sredom i subotom od 16 do 19h. Početni fond Čitaonice čini 300 naslova za decu i odrasle, ali je fond već prvog dana uvećan za više od 50 naslova, koje su meštani i simpatizeri rada ovog udruženja donosili na poklon“, rekla je Aleksandra Miladinović, psihološkinja i volonterka.

Otvaranje Čitaonice

Ogranak Čitaonice otvoren je zahvaljujući podršci Nacionalne koalicije za decentralizaciju i projektu „Selo selima“, koji se već četiri meseca uspešno odvija u Markovcu.

Ukoliko se nekada nađete u blizini ovog malog, ali kulturno bogatog sela, i želite pomoći, donirati knjige biblioteci ili učestvovati u jednom od mnogih aktivnosti, možete posetiti, u letnjem periodu – domaćinstvo Nade Babić, Nikole Pašića 52, a u zimskom – Dom kulture Markovac, ili čitaonicu u selu Gložane!

Fotografije: skcmarkovac.rs, facebook.com/seoskikulturnicentar

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još