Još jedan korak bliže životu na Marsu

Tokom 2010. i 2011. godine kineski, ruski i evropski dobrovoljci su ostali zatvoreni 520 dana kako bi simulirali put do Marsa. Kasnije, između 2013. i 2017. godine, NASA je svoje volontere poslala na vrh vulkana na Havajima gde su proveli i po čitave godine u izolovanom simulacionom staništu. Danas, NASA planira da u jesen 2022. godine ponovo pokrene simulaciju koja će biti još jedan korak ka životu na Marsu.

Smatra se da bi nalazi koji bi došli sa ovom simulacijom, pomogli u svim budućim pokušajima ljudi da nastane ovu novu planetu. NASA-ina serija trogodišnjih eksperimenata ima za cilj da pomogne u otkrivanju „metoda i tehnologija za sprečavanje i rešavanje potencijalnih problema u budućim ljudskim svemirskim misijama na Mesec i Mars“, navodi agencija.

Svaka ova simulacija će imati po 4 člana posade koji će živeti u 3D štampanom modulu „Mars Dune Alpha“.

Planirano je da ovaj modul simulira neke situacije i probleme sa kojima može da se suoči buduća posada na Marsu.

U okviru glavne zgrade biće četiri privatne sobe za posadu, radne stanice, kao i medicinski objekti i objekti za uzgoj hrane. Dužnosti posade mogu uključivati simulirane svemirske šetnje, naučna istraživanja, upotrebu virtuelne stvarnosti i robotskih kontrola i razmenu komunikacija.

Pored cele priče o Džefu Bezosu i njegovog pokušaja da popularizuje svemirski turizam koji košta desetine miliona dolara, nada da će ova NASA-ina misija biti malo pristupačnija ostatku sveta – otpada. Naime, NASA ima visoke kriterijume za svoje kandidate. Osobe koje imaju pravo da apliciraju moraju biti državljani SAD-a, magistri nauka, tehnologije, inženjerstva, ili matematike. Kandidati moraju imati između 30 i 55 godina, moraju biti u dobroj fizičkoj formi i ne smeju imati nikakvih alergija.

Cover photo: Nicolas Lobos, Unsplash

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još