fbpx

Reporteri bez granica: Srbija “problematično okruženje za medijske slobode”

Na listi Reportera bez granica koja rangira zemlje po stanju medijskih sloboda, uz zabrinjavajuće reči u najnovijem izveštaju Srbija se našla na istoj poziciji kao i prethodne godine.

Nevladina organizacija koja prati i beleži položaj medija u zemljama širom sveta „Repori bez granica“ izdala je najnoviji izveštaj, kao i listu indeksa medijskih sloboda.

Na neslavno 93. mesto po indeksu Reportera dospeli smo erozijom od 2013. kada smo zauzimali 63. poziciju.

Zemlje u okruženju u sličnoj su poziciji:

  • Bugarska (113)
  • Crna Gora (104)
  • Mađarska (92)
  • Severna Makedonija (90)
  • Albanija (83)
  • Kosovo (78)
  • BIH (58)
  • Hrvatska (56)
  • Rumunija (48)
  • Slovenija (36)

Prva na listi je Norveška, zatim Finska i Švedska, dok su najslabije rangirane zemlje Turkmenistan, Severna Koreja i Eritreja, koja je na poslednjem mestu.

U segmentu izveštaja za Srbiju piše:

„Srbija je zemlja sa slabim institucijama koja je plen lažnih vesti koje šire senzacionalni mediji koje podržava Vlada, zemlja u kojoj su novinari izloženi gotovo svakodnevnim napadima koji sve više dolaze od vladajuće elite i provladinih medija.“

Podsećaju na „drakonski zakon“ Vlade Srbije, po kojem je isključivo Krizni štab imao ovlašćenja da daje informacije o pandemiji. Taj zakon kasnije je ukinut, ali njegova posledica je hapšenje novinarke Ane Lalić zbog izveštavanja o nedostatku opreme u Kliničkom centru Vojvodina.

Oni ukazuju na nerešen slučaj ubistva novinara Slavka Ćuruvije, ali i pohvaljuju reagovanje pravosudnog sistema u slučaju paljenja kuće novinara Milana Jovanovića. Podsećaju i na težak položaj uzbunjivača iz Krušika, Aleksandra Obradovića.

Konstatuju da nezavisni mediji nastavljaju profesionalno i odgovorno da rade svoj posao uprkos teškim okolnostima, koje Reporteri definišu kao „problematično okruženje za medijske slobode“.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Od početka godine u Srbiji ubijeno 11 žena

U prvoj polovini 2021. godine, prema najnovijim podacima, u Srbiji je ubijeno 11 žena u porodičnom i partnerskom nasilju.

Pronađeno neolitsko naselje u hrvatskom moru

U moru ispred hrvatskog ostrva Korčula je pronađeno neolitsko naselje, iz vremena 4.500 hiljada godina pre nove ere. Neolit...

Marija Tica: Potpuno je normalno da devojka drži sprej

„All girls, all green festival” održao se prošlog vikenda u Dorćol Platzu u Beogradu. Umetnice iz Srbije, ali i Bosne i Hercegovine,...

Dr Milić: Mladi češće nego stariji razvijaju autoimunske reakcije nakon kovida

Doktorka Jovana Milić sa Univerziteta Modena i Reggio Emilia iz Italije, bila je gošća nove epizode Edit vloga pod nazivom „Zavrni rukav“....

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još