Menstrualne potrepštine

Nakon što smo prethodnih nedelja sa ženama različitih generacija razgovarali o osećaju tegobe koji imaju u vezi menstruacije, simptomima PMS-a, načinima zaštite, „poštedi” na časovima fizičkog i istraživali koliko je srednjoškolkama korisno ono što uče u udžbenicima iz biologije o toj temi, ovaj serijal zatvaramo pričom o menstrualnim potrepštinama i navikama devojaka. 

Razgovaram sa maturantkinjama srednje škole Sarom, Oliverom, Anjom i Milom.

Menstrualni ciklus kod svake od njih pojavljuje se u razmaku od 20 do 30 dana. Broj dana retko je stalan dva meseca za redom i zavisi od brojnih faktora, kao i njegovo trajanje.

U toku svakog od njih prosečno utroše jedno i po pakovanje jednokratnih uložaka, koje menjaju od 3 do 7 puta u toku dana, u zavisnosti od intenziteta izlivanja krvi. 

Pored jednokratnih uložaka, znaju da postoje tamponi, vata i menstrualna čašica, ali većina njih nikada nije čula za višekratne uloške koji se peru i ponovo koriste. 

Ilustruje: Jelena Jaćimović

Šta devojke misle o ceni menstrualnih potrepština? 

Cena „Libresse Normal” uložaka u pakovanju od 20 komada, koje moje sagovornice najčešće koriste prosečno iznosi oko 250 dinara. Na godišnjem nivou, sa potrošnjom od jednog i po pakovanja mesečno, novac koji moraju da izdvoje za uloške iznosi oko 4.500 dinara. 

Devojke se slažu se da je cena menstrualnih potrepština u Srbiji prevelika i smatraju da bi bilo prikladno da takvi proizvodi budu besplatni i dostupni na javnim mestima. 

„Cena uložaka je prevelika, mislim da bi oni trebali da budu potpuno besplatni i da nam budu obezbeđeni svuda, u toaletima u školi, kafiću, pozorištu. To bi mi baš olakšalo, kada više ne bih o tome morala da razmišljam”, kaže Mila

Menstrualnu čašicu, koja se može kupiti po ceni od oko 2.500 dinara, Sara bi koristila kada bi ona bila jeftinija i dostupnija. Ostale devojke kažu da su jednokratni ulošci nešto što bi uvek koristile, nezavisno od cene drugih proizvoda. 

„Ne bih ništa menjala, mislim da su ulošci najlakši za korišćenje od svega što postoji”, kaže Olivera

Kada odlučuju koje će potrepštine koristiti Olivera, Anja i Mila biraju prema jednostavnosti korišćenja, dok Sara uloške koristi zbog lake dostupnosti. 

Ilustruje: Jelena Jaćimović

Adekvatni uslovi za održavanje higijene u srednjoj školi ne postoje

Anja, Sara, Mila i Olivera kažu da u školi mogu da odu na pauzu tokom ciklusa, kad god je to potrebno, ali, sve četiri su se složile da u srednjoj školi nemaju uslove za održavanje higijene tokom menstrualnog ciklusa. Čisti i uređeni toaleti, sa toplom vodom i dostupnim toalet papirom i ulošcima, uslovi su kojima bi učenice bile zadovoljne.

Anja ponekad izostaje iz škole za vreme ciklusa, zbog menstrualnih bolova.

„Ponekad tokom menstruacije imam baš jake bolove u stomaku i leđima i ne mogu da dođem u školu zbog toga. „Nimulid” mi dosta pomaže,  nakon pola sata mi bude lakše. Trudim se da ta bolna mesta što više ugrejem, da bi što pre prošlo”, kaže Anja

Mila, Olivera i Sara nikada ne izostaju iz škole zbog menstruacije, jer su im lekovi koje piju tokom prvih dana ciklusa – „Nimulid” i „Caffetin menstrual”, dovoljni da neutrališu bol i omoguće im da nesmetano obavljaju svoje obaveze.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Zašto je Iran napao Izrael?

Velika seoba kulture

Šta treba da znaš o tržištu rada

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još