„Nadam se da će ova presuda biti vesnik slobode medija u Srbiji“

Dragoljub Simonović, bivši predsednik beogradske opštine Grocka, osuđen je na četiri godine i tri meseca zatvora zbog podstrekivanja na paljenje kuće novinara „Žig Info“ Milana Jovanovića 12. decembra 2018. godine u Vrčinu. Ovo je prvostepena presuda na koju okrivljeni, kao i tužilaštvo imaju pravo žalbe.

Pored Simonovića, za organizovanje i paljenje kuće novinara osuđen je i bivši policajac Vladimir Mihailović na četiri godine zatvora, kao i izvršilac ovog dela, koji je u bekstvu – Aleksandar Marinković na četiri godine i tri meseca. Sudija u ovom postupku, Slavko Žugić, istakao je da je doživljavao opstrukcije tokom čitavog procesa, a posebno u završnici postupka.

Novinar Milan Jovanović dugo je pisao o kriminalu i korupciji u opštini Grocka. Najpre je 9. oktobra 2018. godine napadnut i prebijen glavni urednik portala „Žig Info“, Željko Matorčević. Nedugo potom, u decembru iste godine u 3:30 ujutru na garažu kuće novinara tog portala, Milana Jovanovića, bačen je „Molotoljev koktel“ i pucano je na ulazna vrata njegove kuće, dok su on i supruga spavali unutra. Uspeli su da se spase, tako što su pobegli kroz prozor, dok je njihov dom bio u potpunosti uništen.

Jovanović je od početka za ovaj napad optuživao Simonovića. Kako prenosi portal Raskrinkavanje, u optižnici je navedeno da je Simonović naručio paljenje automobila zbog toga što je imao „višegodišnji problem“ sa Jovanovićevim pisanjem o korupciji u opštini koju  je tada vodio.

Ovaj slučaj je nakon više od dve godine dobio svoj epilog. Čeka se da Apelacioni sud donese pravosnažnu presudu, dok mnogi drugi slučajevi napada na novinare i novinarke još uvek nisu razrešeni. Na to su ukazali i predstavnici medija nakon izricanja ove presude. Oni su istakli sudiju kao heroja ovog postupka i podsetili su na nerasvetljene slučajeve napada na novinare, koji moraju dobiti svoj epilog:

  • Napad na glavnog urednika portala „Žig Info“ Željka Matorčevića
  • Ubistvo novinara Milana Pantića
  • Pogibije radnika i radnica Radio Televizije Srbije u NATO bombardovanju 1999. godine
  • Ubistva srpskih i albanskih novinara na Kosovu

Novinar Milan Jovanović nakon izricanja presude za paljenje njegove kuće zahvalio se svim novinarima i novinarkama na podršci i pomoći i poručio:

„Nadam se da će ova presuda biti vesnik slobode medija u Srbiji.“

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još