Godišnjica ubistva novinara Slavka Ćuruvije

Novinar Slavko Ćuruvija ubijen je pre 22 godine na današnji dan. Država još uvek nije uspela da kazni njegove ubice. Četvorica pripadnika Državne bezbednosti 2019. godine prvostepeno su osuđeni za ovaj zločin, ali je Apelacioni sud poništo tu presudu i naložio ponavljanje postupka.

Slavko Ćuruvija bio je vlasnik i urednik novina “Dnevni telegraf” i “Evropljanin”, kritikovao je vlast Slobodana Miloševića i bio je jedan od malobrojnih nezavisnih novinara u to vreme.

Nakon kampanje koja je protiv njega vođena putem režimskih medija, Ćuruvija je ubijen 11. aprila 1999. godine u haustoru zgrade u kojoj je živeo.

Za njegovo ubistvo najpre su optužena četvorica pripadnika Državne bezbednosti Radomir Marković, koji je tada bio šef DB-a, Milan Radonjić, koji je bio na čelnoj poziciji beogradskog DB-a, Ratko Romić i Miroslav Kurak, kao operativci. Do danas nije utvrđeno ko je bio nalogodavac ovog zločina.

Optužnica je podignuta 2015. godine, 16 godina nakon ubistva. Četiri godine nakon toga, 2019. Sudsko veće Specijalnog suda je prvostepeno osudilo pripadnike DB-a, ali je Apelacioni sud 2020. ukinuo ovu presudu i naložio da se suđenje ponovi.

Postupak je krenuo ispočetka 2. februara, a u aprilu su zakazana naredna ročišta.

Novinarska udruženja danas u 11 sati okupila su se na mestu ubistva. Dva najveća udruženja UNS i NUNS u zajedničkoj najavi komemoracije podsetili su da suđenje traje šest godina, a da pravosnažne presude još uvek nema.

Izvor: Insajder, Cenzolovka

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još