Oli Pop: Jako su mi važni ženski uzori

Olivera Popović, rođena 1990. godine u Somboru, započela je svoju muzičku karijeru u rodnom gradu. Diplomirala je engleski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Osnovala je 2006. godine power-pop bend pod nazivom Pop-Ups. Bend je bio aktivan sve do 2011. godine, a tokom svog delovanja bio je poznat po pesmama inspirisanim klasicima svetske književnosti, kao i aktuelnim temama.

Nakon prestanka rada benda, posle kraće pauze, Olivera nastavlja svoj muzički put pod umetničkim imenom Oli Pop. Kroz svoju solo karijeru, nastavlja da istražuje različite đanrove i teme, ističući se svojim originalnim pristupom i autentičnim izrazom. Sa njom danas razgovaram o tome kako vidi svoju muziku, ali i koji su to ženski idoli koji su na nju uticali.

Kako bi opisala sebe i svoju muziku?

Razigrana, ćudljiva, ženstvena i radoznala. Isto važi i za mene i moju muziku.

Šta je za tebe muzika?

Igra i ispovest. Ne mogu da zamislim sebe bez muzike, ona je deo mog identiteta, moj put.

Koji muzičari su tebe inspirisali da počneš da stvaraš svoju muziku? 

Na pamet mi pada Avril Lavigne. Kada sam je sa svojih 12 ugledala na TV-u to je bilo to. Pomislila sam da je strašno moćna, slobodna i svoja, i htela sam i ja tako da se osećam. Počela sam da se oblačim kao ona, a za par godina i da sviram gitaru i pišem svoje pesme. Mislim da su ženski uzori jako važni. Tad sam volela i Pink, Dido, Gwen Stefani, kasnije sam otkrila i čitav Riot Grrrl pokret, a konačno i naše autorke poput Ognjenke Lakićević, Une Gašić, Sane Garić, Bojane Vunturišević, itd.

Sa kim manifestuješ duet? 

Sa Lukom Rajićem, Dolores, Tam… Cenim te umetnike i mislim da bi bilo zabavno sa njima nešto stvarati.

Koji sladoled bi bila tvoja muzika? 

Slatki kornet uvaljan u šarene mrvice sa dve kugle – kafa i malina. Slatko-kiselo uz malo gorčine.

U kom muzičkom žanru bi volela da se oprobaš? 

U panku. Oduvek želim da osnujem ženski pank bend. Vrlo sam ozbiljna. Samo da nađem još dve devojke koje prže i da se nazovemo nešto kao fille fâchée i krećemo.

Šta smatraš najgenijalnijim citatom srpske muzičke lirike? 

Goribor i „Ko sam, šta sam? Eto to sam“.

Koju svoju pesmu bi preporučila da prvo poslušaju ljudi koji bi voleli da se upoznaju sa tvojom muzikom? 

Pesmu Lekcija o osećanjima. Mislim da je nežna, ali sa stavom, i vrlo pitka.

Pošto si najavila singl Traume da izlazi u junu kao i snimanje spota u maju. Kako teku pripreme za spot? Da li može neki tizer kako će izgledati?

Ni ja sama još ne znam što zvuči jako ludo. Ali mislim da ćemo se intuitivno voditi emocijom pesme. Volim jednostavne spotove i simbolične vizuale. Pesma je baš energična i plesna, na površini slatka, ali iznutra tematski malo mračnija, što je nešto već tipično za mene rekla bih. 

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još