Nice Guy Sindrom 

U prirodi čoveka oduvek je postojala tendencija da se prilagodi socijalnim situacijama iz želje da bude prihvaćen od strane društva. Ta potreba da bude prihvaćen i voljen ponekad povlači za sobom obrasce ponašanja koje osobi narušavaju mentalno zdravlje i sopstveno blagostanje.

Jopwell/Pexels

Često se govori o tome kako su žene od najranijeg doba socijalizovane da ne budu asertivne, da budu skromne i da prate druge obrasce ponašanja, koje proističe iz duboko usađenih patrijahalnih uverenja u društvu. Treba postaviti pitanje – koje obrasce ponašanja muškarci koriste kako bi se osećali prihvaćeni i voljeni, kako u partnerskim tako i u društvenim odnosima. U ovom tekstu oscrnućemo se na Nice Guy sindrom kako ga je najjasnije objasnio Dr. Robert A. Glover.


Treba razgraničiti Nice Guy sindrom od tremina Nice Guy koji se koristi na internetu. Nice Guy u mainstream narativu se koristi za ponašanje koje je prividno fino ali iza takvog ponašanja stoji prikriveni motiv. Ovo se posmatra kao manipulativna taktika muškaraca kako bi „prisvojili“ ženu za koju su zainteresovani. Najbolji primer ovog ponašanja može se naći na stranici _jednaodnas.


Dok Nice Guy sindrom, kako ga opisuje Dr. Robert A. Glover, predstavlja sindrom kada osoba (u ovom slučaju muškarac) bude ljubazna i fina u nadi da će mu se ljubav i poštovanje uzvratiti. Imaju tendenciju da stave tuđe želje i potrebe ispred svojih, a kao posledicu potiskuju svoje emocije. Ovakvo ponašanje proizilazi iz straha od odbacivanja ili napuštanja, a osnova za njihovo samovrednovanje je validacija drugih.

Osnovne karakteristike, koje je Dr. Glover istakao, jesu: kontinuirano traženje potvrde od drugih, ugađaju drugima (stavljajući tuđe potrebe ispred svojih često na štetu sopstvenog blagostanja i autentičnosti), izbegavanje konflikta (iz straha da će biti odbijen ukoliko negoduje ili iskaže svoje potrebe), pasivna agresivnost (zbog nemogućnosti izražavanja svoje frustracije često se okreće manipulativnim taktikama ili pasivnoj agresivnosti), nemogućnost postavljanja granica (što dovodi do frustracije kada neko prekorači njihove granice), poteškoće sa intimnošću (iako imaju tendenciju da udovoljavaju drugima imaju poteškoće da uspostave intimne veze sa drugima iz straha od odbijanja ili napuštanja) i samovrednovanje kroz validaciju drugih.


Vijay Sadasivuni/Pexels

Iako prividno deluje da Nice Guy i Nice Guy sindrom imaju sličnosti, motivacije su drugačije. Nice Guy koristi poštovanje i fino ponašanje kao manipulativnu taktiku da bi dobio ono što želi. Dok sa druge strane Nice Guy sindrom je obrazac ponašanja koja osoba usvoji kako bi se uklopila u društvo. Da bi se osećali prihvaćenim, bilo u vezi ili u društvu generalno, muškarac zanemaruje svoje potrebe i u tom procesu svoju vrednost traži kod drugih time gubi svoju autentičnost. Prema preporukama Dr. Glovera, razbijanje ovog obrasca ponašanja zahteva profesionalnu pomoć. Kroz nju, muškarac gradi samopouzadnje, uči da postavlja granice i razvija odnose zasnovane na međusobnom poštovanju i poverenju.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još