Kako se živi u Stepi Stepanoviću, a kako na Vračaru?

Pod ovom vlašću se živi, a odgovor na pitanje kako zavisi od sagovornika. Mnogi su pod njom ostali bez obećanog, a  drugi nemaju zamerki. Građani naselja Stepa Stepanović i dalje čekaju na ispunjenje obećanja, a Vračarci bi hteli da ne gaze po žardinjerama, te priželjkuju trotoar.

Zoomer je ovog meseca posetio ova dva naselje i razgovarao sa žiteljima o njihovim najvećim problemima. Želeli smo da utvrdimo kako se živi u centru, a kako u malo udaljenijim naseljima. I dok jedni tvrde da iščekuju da vlast preuzme neko ko će imati sluha za ono što imaju da kažu, drugi misle da promene mora biti. Ali kakva, to ne znaju.

Naselje Vračar se prostire do asfaltnih oboda. Ugao Maksima Gorkog i Južnog bulevara oivičen je rampama i trafikama koje samo što ne rade „Drajv tru“. Zadovoljni su oni koji su uvučeni među zgrade, iako im, ponekad, smeta buka.

„Ovde sam rođena, meni je lepo. Samo mnogo grade. I glasno mi je. Sve u svemu lepo se živi“,  kaže nam Ana, predstavnica mlađih generacija Vračaraca.

Prekoputa uvučene zgrade, u onoj isturenoj ka ulici, živi starija sugrađanka.

„Sve su mi uništili. Nema trotoara da se prođe. Sad kad je pao ovaj sneg, ja ne mogu da izađem. Toliko grade, bez ikakvog smisla. O parkingu da ne pričam. Još ovde na Vračaru, ovde nije ni bilo mesta, kao početne premise. Saplićem se na suvom, a kamoli da prošetam po ovom snegu“, priča nam starija gospođa sa Vračara. Ona ne deli optimizam mlađih komšija.

Zajedničko stanarima „Stepe“ i Vračara je poverenje u upravnike zgrada. Kao da se nadležnost institucija čitavih naselja personifikovala u izvršitelje te jedne funkcije. Stanari očekuju odgovore od upravnika, a ipak veruju da se stvarno rešenje problema krije iza vrata nadležnih institucija. 

U „Stepi“, koje je novo naselje, dvojaka je struktura žitelja. Oni koji su dali godine i život služeći u vojsci, nagrađeni su stanovima u ovom naselju. Oni drugi su digli kredit ili drugačije otplaćuju teško stečene kvadrate. Temelj ovog naselja je poverenje. Ipak, fond koji je predviđen za izgradnju vrtića, doma zdravlja, pijace i supermarketa, namenjen je izgradnji crkve. Kao i zemljište koje je, kako građani kažu, protivpravno vraćeno u posed Patrijaršije.

„Nama to ne treba. Ne znam odakle im pravo da je dižu. Ja sam vernica, ali znam za šta je novac predviđen. Građevinska Direkcija Srbije nije uradila dobar posao tu“, kaže nam Rada i dodaje da će biti protesta u naselju. „Ja sam decu podigla, ali mlado življe je okolo. Gde će oni sa decom? E, zato ćemo da protestujemo“, dodaje.

Na argumente da postoji osnovna škola, građani ukazuju na prenaseljenost i činjenicu da dve, veće susedne škole na Banjici imaju manji broj odeljenja i đaka.  

„Objasnite mi kako ovde kod nas može da nema mesta, a OŠ „Filip Filipović“ broji  4 odeljenja. Meni to nije jasno“, dodaje Tijana.

Centar ili periferija, problemi su slični i nezadovoljstvo stanovnika Beograda vidljivo. Šta će biti rešenja i kako će se odreagovati na ovu situaciju, videće se u mesecima koji dolaze.

Bicić Milica

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još