Obrenovac – grad dima i vatre

Grad – žrtva, kako ga opisuju naši mediji. Grad koji je pretrpeo majske poplave. Grad u kome nema grejanja nakon prvog snega. I grad u kome se ne diše od dima i zagađenja.

Grad sa oko dvadeset pet hiljada stanovnika nadomak Beograda je za rodnog južnjaka poput mene bio potpuna nepoznanica i zato me je radovalo što ću sa Zoomer ekipom razgovarati sa stanovnicima ovog grada. Slika iz medija i slika „na terenu“, u startu se nisu poklopile.

Grad – žrtva, kako ga žuta štampa često opisuje, izgleda neuporedivo lepše od većine naselja u prestonici. Čiste ulice i dobro uređeni centar grada odaju utisak bezbrižnog života ljudi koji većinu vremena provode u prepunim kafićima nadomak glavne ulice. Ali ono što se takođe može videti maltene golim okom jeste – zagađenje.

Kada govore o zagađenju, Obrenovčani to čine žustro i energično, gde se vidi bunt i želja za promenom. Zato je ovo, po našem utisku, bio i grad vatre. Grad energije.

„Zagađenje je definitivno najveći problem Obrenovca. Uz to, naravno, nedostatak parking mesta“, kaže jedan od stanovnika ovog grada ono što smo čuli od, rekao bih više od devedeset procenata stanovnika sa kojima smo razgovarali. Na ovu temu postoji opšta saglasnost.  

Uzroci zagađenja su takođe poznati. To je nadaleko čuveni TENT koji obrađuje blatnjavi ugalj natopljen hemikalijama. Tu je i fabrika Mei Ta koja se bavi proizvodnjom automobliskih i industrijskih delova. Rešenje za zagađenje, prema mišljenju Obrenovčana, nije zatvaranje industrije, kako se to obično spočitava, već ugradnja filtera i poštovanje minimuma ekoloških standarda.

„Ne želim da živim na ovakav način. Grad i država su dužni da nam obezbede, ako ništa drugo, onda čist vazduh i zdravlje jer je to minimum koji zaslužujemo. Potrebno je što pre ugraditi filtere na elektrani jer ne želim da moja deca odrastaju u dimu“, govori nam jedan od stanovnika i dodaje da se sa zagađenjem nisu i neće pomiriti. Kao ni sa nepravdom.

Branko Petković i Darko Mršević

Naslovna fotografija: N1

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još