Tako je to u „Stepi” – obećaju ti vrtić, dobiješ pumpu

Stanovnicima beogradskog naselja Stepa Stepanović pri kupovini stanova obećano je mnogo toga: zasebna parking mesta, dve škole i dva vrtića, pijaca, Dom zdravlja… Ništa od toga nije ispunjeno.

Ekipa Zoomera proteklog meseca posetila je naselje Stepa Stepanović na Voždovcu gde smo pričali sa stanovnicima tog naselja koje na prvi pogled izgleda sasvim uređeno, ali samo žitelji znaju šta sve po planovima treba da postoji, a nije realizovano. Zato se već godinama bore za ono što je obećano i što su pošteno platili prilikom kupovine stanova. Iako su projektom predviđena dva vrtića i dve škole, kada su se uselili nije bilo nijedne. Za prvu školu i vrtić izborili su se akcijom „Kreativni sat“ na Trgu Nikole Pašića.

„Za naselje od približno 20.000 stanovnika jedna škola i jedan vrtić nisu dovoljni. Urbanističkim projektom naselja bile su predviđene dve takve institucije i za njih smo se izborili akcijom na Trgu Nikole Pašića na kojoj su deca crtala vrtiće i škole kako bi privukla pažnju nadležnih organa, a uz podršku medija, kako bi se gradnja nastavila prema predviđenom projektu“, govori za Zoomer jedna od građanki i dodaje da sada više ni to nije dovoljno. Ove godine osnovnu školu „Danilo Kiš“ napustila su četiri odeljenja osmaka, a upisano je čak deset odeljenja prvaka. Toliko je porastao broj stanovnika u „Stepi“.

Pored toga, na Dom zdravlja, pijacu, bioskop i tržni centar se i dalje čeka i izgradnja ovih, projektno predviđenih objekata, nije na vidiku. Umesto toga, niču objekti koji nisu bili u planu. Kako građani navode, izgrađena je pumpa koja nije predviđena, a započeta i izgradnja crkve na mestu koje je predviđeno za Dom zdravlja i pijacu. Građani su oba puta organizovali proteste i, makar delimično, se izborili za ono što je predviđeno da dobiju za svoj novac.

„Od samog početka rokovi nisu bili poštovani. Kasnilo se za izgradnjom jer su izvođači bili u blokadi, na početku nije bilo ni pešačkih staza, po jedna škola i vrtić su samo polovina obećanja. Zato protest. Jedan zahtev je bio uspešan, drugi delimično jer gradnja crkve jeste prekinuta, ali izgradnja Doma zdravlja i pijace još nije započeta“, objašnjava nam jedna od građanki.

Sredinom ovog meseca, baš u vreme kada smo posetili naselje, održan je novi protest, sa sloganom „Za decu Stepe“. Ovaj protestni skup održan je zbog izgradnje novog vrtića, jer roditelji nemaju gde da smeste svoju decu, a pri kupovini stanova su platili za to.

Pored toga, obećana su im i parking mesta, kojih nema onoliko koliko je planirano. Ulaz i izlazak u naselje u vreme „špica“ su zakrčeni, a samo jedna autobuska linija prolazi kroz „Stepu“ što najstarijim stanovnicima predstavlja problem jer moraju dugo da pešače do autobuske stanice.

„Ne tražimo ništa za šta nemamo prava, ili za šta nema para. Tražimo da se obezbedi ono što nam je obećano, što stoji u ugovoru i šta smo uredno platili“, navodi naša sagovornica dodajući da će nastaviti sa protestima i sa borbom za ono na šta imaju pravo.

Vasilije Filipović

Naslovna fotografija: Udruženje stanara naselja Stepa Stepanović

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još