Tinejdžer u svemiru

„Nju Šepard“ je raketa kompanije „Blu Oridžin“ namenjena za svemirski turizam i čiji je let planiram za danas.

U novembru 2015. „Nju Šepard“ je bila prva raketa za višekratnu upotrebu koja je uspešno izvršila meko sletanje na zemlju, prešavši poznatiji „Falcon 9“ kompanije „SpejsX“ za nekoliko nedelja.

„Blu Oridžin“ je osnovao preduzetnik Džef Bezos, koji je takođe kupio i „Vašington Post“ 2013. godine. Časopis „Forbs“ ga već nekoliko godina rangira kao najbogatiju osobu na svetu; od jula 2021. publikacija procenjuje njegovu neto vrednost na nešto više od 200 milijardi dolara.

Upravo Džef Bezos 20. jula leti sa još tri putnika u svemir. Jedan od tih putnika je Džefov brat Mark Bezos. Pored njih lete i najmlađa i nastarija osoba koje su do sad otišle u svemir – Voli Fank (82) i Oliver Dejmen (18).

Prvobitni plan je bio da mesto u letelici dobije pobednik aukcije, koju je osvojila anonimna osoba koja je platila 28 miliona dolara, međutim ona neće biti u mogućnosti da leti 20. jula i na njeno mesto dolazi Oliver Dejmen.

„Zahvaljujemo se pobedniku aukcije na izdašnoj podršci „Klubu za Budućnost“ i čast nam je što smo pozdravili Olivera da leti s nama na „Nju Šepard“. Ovo označava početak komercijalnih operacija za „Nju Šepard“, a Oliver predstavlja novu generaciju ljudi koji će nam pomoći da izgradimo put u svemir.“, rekao je Bob Smit, izvršni direktor kompanije „Blu Oridžin“, piše „Blu Oridžin“ na njihovom zvaničnom sajtu.

Oliver Dejmen je još od malena fasciniran svemirom, raketama i Mesecom i već sada će ispuniti svoj životni san. Poseduje licencu privatnog pilota i od septembra nastavlja školovanje.

Cover photo: Blue Origin

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još