Zoomer ocenjuje: The Suicide Squad

Novi film iz DC univerzuma se publici ili jako dopada, ili jako – ne dopada. Ali kod nas je mnogo ambivalencije! Zašto se Anji i Paši film dopao, iako ga Paša zove podvarkom – kliknite i saznajte! 🙂

ALEKSANDAR PAŠALIĆ

Pre nekoliko godina sam sebi rekao da nikada više neću pogledati nijedan DC projekat, osim filmova u kojima se pojavljuje Džoker. Razlog za moje odustajanje od ovog filmskog univerzuma je taj što su DC filmovi zaista počeli da liče na fan-made, bootleg verzije nekog pravog filma. Ovaj tekst inače i kasni zato što nisam mogao da se nakanim da pogledam The Suicide Squad, baš zbog straha od razočarenja. I hajde, seo sam, pogledao sam film.
Rezultat? Oduševio sam se. Naravno, priča je toliko kliše da može biti bolno ukoliko razmišljamo o njoj. Gluma je đene-đene, režija je u pojedinim momentima bila kriminalno loša. Šta me je onda oduševilo? Reditelj ovog izvanrednog filmskog podvarka rešio je da ovom filmu pristupi kao kreativnom haosu kog je nemoguće ukrotiti, ali koji može funkcionisati. Spojio je veliki broj likova koje prosečan fan zaista ne bi mogao ni zamisliti u istoj sceni, a kamoli smisliti interakcije koje će oduševiti kritičare. The Suicide Squad predstavlja opako disfunkcionalnu porodicu koja na kraju burnog dana ipak zajedno sedne i gleda „Slagalicu“. Od samog početka me je film kupio, prvenstveno muzikom. Film koji počinje bilo kojom pesmom Johnny Cash-a ne može biti loš film. Atmosfera je konstantno šarena poput vlaške svadbe – haos, haos, haos. Vidimo favorizovanje lika Harli Kvin, što je razumljivo uzevši u obzir da prosečni gledalac jedino prepoznaje upravo ovu otkačenu PSIHOterapeutkinju. Doduše, zaista se ne žalim. Drago mi je što kao lik uporno sazreva i što je konačno rešila da obrati pažnju na „red flags“ kod partnera. Film je pun ludačko – bolesnog humora, ali nije pokušaj DC verzije „Deadpool“-a. Iako je priča kliše, pristup je dosta domišljat, pomalo i originalan. Ovaj film je najbolje uporediti sa nekom arkadnom igricom iz igraonica 1980-ih godina. Da, ovo je stota igrica ovog tipa koju igraš, gotovo je identična kao i sve prethodne, ali iz nekog razloga ti priraste srcu. I jako je šarena. Kad smo kod šarenila – Polka Dot guy! Malo sam se razočarao kada sam saznao da je James Gunn lik Polka Dota ubacio nakon guglanja „ko je najgluplji lik u DC univerzumu“. Razočarao sam se zato što sam se zaista na momente povezivao sa ovim likom. Što bi se reklo, film je jako „rilejtabl“.
Ocena: 6,5/10

The Suicide Squad predstavlja opako disfunkcionalnu porodicu koja na kraju burnog dana ipak zajedno sedne i gleda „Slagalicu“.

ANJA MIHAJLOVIĆ

Od prvog filma Suicide Squad sećam se samo da sam što pre htela da ga zaboravim. Zbog toga je malo falilo da The Suicide Squad uopšte ne bude na listi filmova koje nameravam da gledam. Međutim, iz nekog razloga sam se ipak predomislila i drago mi je što jesam. Možda i najjača strana jeste činjenica da ovaj film sebe ne shvata ozbiljno, čak naprotiv, često je spreman da se našali sam sa sobom i u takvom kontekstu likovi kao i vizuelni efekti (koji su neretko čudni i preterani) veoma lepo funkcionišu. Čak i scene koje nisu uključivale Harli Kvin nisu bile razlog da uzmem telefon i prelistam na brzaka šta ima na Instagramu (ili drugim društvenim mrežama), jer ovoga puta ostali likovi nisu bili samo njena pozadina. Glavna zamerka odnosi se na radnju, koja uključuje malu Latinoameričku zemlju koja pada pod anti-SAD raspoloženu diktaturu i kojoj treba intervencija iz SAD-a kako bi uspostavili demokratiju, a koja ne može bez zli diktator dijaloga i estetike (kako sam film gledala na kompjuteru, a ne u bioskopu, ove scene sam mahom preskakala). E da, inače ne volim spojlere, ali mislim da ovo i ne spada u tu kategoriju: tu je i velika CGI borba sa vanzemaljcem, jer ne možemo imati superherojsko (ili super-zlikovačko? Ili super-antiherosjko?) bilo šta bez velike CGI bitke sa nečim ili nekim za kraj.
Zabavan film koji bih mogla da pogledam i drugi put kada bi mi neko tražio da mu pravim društvo.
Ocena: 8/10

Možda i najjača strana jeste činjenica da ovaj film sebe ne shvata ozbiljno, čak naprotiv, često je spreman da se našali sam sa sobom.

Srednja ocena ispade jaka sedmica, ka osmici. Kad se sve sabere i oduzme – možda ga ipak vredi pogledati. Možda nam od njega bude loše, ali bude nam i od podvarka – pa ipak ne odustajemo od njega.

Cover photo: The Suicide Squad official trailer, youtube printscreen

Nemanja Marinović
Kad ne uređuje tekstove, bistri politiku. Kad ne bistri politiku, bistri pop kulturu.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još