Gde su tate kad dođe beba?

Prisustvo oca na porođaju može da olakša porođaj majci kao i da premosti probleme u komunikaciji između porodilje i zdravstvenih radnika, navodi Svetska zdravstvena organizacija.

U prikazanoj tabeli se vidi da jedini region koji nema nikakvu nacionalnu politiku koja se odnosi na pratnju tokom porođaja je Istočna Evropa i Mediteran (stavljeni su u jednu kategoriju). Navodi se da je prvi korak ka osiguravanju pratnje na porođaju uvođenje tih politika koje uključuju kako zdravstveni radnici mogu da integrišu pratnju u ceo proces porođaja i da pratnja razume svoju ulogu u njoj. Da bi se ovakva polisa implementirala potrebno je kako modifikacija sistema tako i modifikacija zdravstvenih institucija.

Kako bi to izgledalo u praksi objašnjava medicinska sestra iz jednog beogradskog porodilišta koja je tražila da ostane anonimna. Ona je za Zoomer podelila da ne treba forsirati oca da prisustvuje na porođaju i da pre svega žena treba sama da se psihički pripremi za porođaj. „Radila sam par puta privatno na porođajima gde je otac prisustvovao. Nema ništa slađe nego kad vidiš njih troje zajedno. Nažalost kod mene nije izvodljivo jer nema prostora. U sobi budu barem dve porodilje, nije prijatno za drugu porodilju da tuđi muž bude tu, nema onda privatnosti. Dakle kod mene je problem arhitektonske prirode.

Iako nema zvanične polise, određena porodilišta dozvoljavaju prisustvo oca na porođaju. Na sajtu KBC Zvezdara postojala je zvanična informacija da je to omogućeno od juna ove godine, dok pre toga nije bilo moguće zbog COVID epidemije. Kako nismo uspeli da pristupimo toj vesti ponovo, kontaktirali smo KBC Zvezdara koji je potvrdio da prisustvo oca porođaju jeste dozvoljeno, kao i da je potrebno da otac uradi bris nosa i grla. Prisustvo oca se u KBC Zvezdara ne naplaćuje. Sa druge strane, GAK Višegradska i Narodni front su odgovorili da „nije dozvoljeno zbog epidemiološke situacije u zemlji“.

Koji je razlog bio pre epidemije? Jedan otac, koji želi da ostane anoniman i čije je dete rođeno pre pandemije, je za Zoomer podelio svoje iskustvo. Pre epidemije generalno nije bila praksa da otac prisustvuje i veliki broj sagovornika_ca je istaklo da iako su želeli da otac bude prisutan nije im bilo dopušteno iz mnogih razloga ali najučestaliji razlog je bila zbog epidemiološke situacije u Srbiji.

Ja sam hteo da prisustvujem, oni su rekli ne može idi kući i nemoj da se sekiraš. Nisam hteo da forsiram zbog poznanstva koje sam imao tu (u porodilištu). Mislim da generalno nije bilo tad dozvoljeno prisustvo, ta žena (koja radi u porodilištu) mi rekla da nigde nije bilo prisutnih muškaraca.“, priča za Zoomer otac čije je dete rođeno pre pandemije, a koji nije želeo da se njegov identitet javno otkrije. Slično iskustvo deli većina sagovornika_ca kojima pre pandemije ta mogućnost nije ni ponuđena, dok je kasnije odgovorio bio da epidemiološka situacije ne dozvoljava.


⚡️ Koje su situacije kada otac može da prisustvuje?

Međutim, postoje parovi koji su imali tu mogućnost,  a jedan mladi par koji je dete dobio u aprilu ove godine, podelio je iskustvo koje je vrlo specifično, a oboje smatraju da je to što su bili oboje prisutni bilo od krucijalne važnosti. Naime, porođaj je bio u privatnoj bolnici, a zbog nepredviđenih okolnosti obavljen je putem carskog reza. „Pošto je operaciona sala odmah pored porođajne, suprug je sve video, ja sam bila u spinalnoj anesteziji. Bebac je odmah plakao, pregledali su ga pred suprugom i dali mu da ga drži. Ja sam posle kad smo bili u apartmanu mnogo krvarila, gubila svest, baš sam bila loše, i mnogo mi je drago što je suprug bio tu jer je za to vreme on bio sa bebom.“ – saglasan je ovaj par koji je insistirao da bude anoniman.

Mlada majka je dodala i da je za nju to bilo pozitivno iskustvo. „Kad se sve sabere i oduzme, mislim da je sjajno iskustvo i značilo mi je što je suprug bio tu, ali pogotovo zato što je bio informisan i znao šta se dešava i šta treba da radi, a ne da moram tada da mu objašnjavam. Mi smo prilično studiozno pristupili situaciji, možda spontanim ljudima bude još lepše, ali nama je bilo sjajno. I za sledeće dete, bože zdravlja, prisustvovaće.“ –  zaključuje, dok njen suprug dodaje da su se za porođaj dugo pripremali jer je trudnoća bila izazovna.

Moje prisustvo porođaju joj je još više značilo zbog toga i učinilo ju je malo smirenijom, a i meni je još više stalo da joj se nađem za sve u tim trenucima. Medicinsko osoblje je bilo prijatno i profesionalno, ali to nije uvek slučaj i prisustvo oca je tad još važnije kako bi pratio šta se dešava i reagovao ako ima potrebe. Porođaj je relativno brzo prošao, jer je otvaranje grlića prolazilo bezbolno za suprugu do sat vremena pre samog rođenja bebe. Bili smo spremni za duži porođaj i to je bilo važno, jer je iskustvo svakako stresno i iscrpljenost i umor čine stvari gorim – tako da je moj savet za oboje da pričaju o porođaju i spremaju se psihički na to, otac mora biti tu za majku. Drago mi je što sam mogao da budem bliže i majci i bebi u tim trenucima i da nas dvoje to podelimo i da budem tu za nju kad joj je najpotrebnija podrška.“ – zaključuje mladi otac.

Foto: Carlos Santiago / Pexels

Jedan od parova podelio je za Zoomer svoju odluku da rođenje drugog deteta bude kod kuće zbog jako lošeg iskustva koje je imala u porodilištu tokom rođenja prvog deteta. Unajmili su babicu da bude uz njih i obezbedio da uslovi budi higijenski i umirujući za svoju ženu. „Ako smem da iznesem zaključak: muškarac koji se ne edukuje o porođaju – taj ne treba da se ženi, a koji ne doživi kućni porođaj i vidi stvaranje života – ne zna zapravo kakvu sreću i emociju propušta. Uostalom znanje otklanja strah, tako da kada steknu znanje ostalo im postaje bajka jer porođaj je prirodna stvar i nema tu šta mnogo mi kao muškarci da radimo osim da slušamo šta nam žena kaže da joj treba i budemo uz nju fizički i duhovno.“ – opisuje sagovornik.

Da bi otac mogao da prisustvuje rođenju svog deteta potrebno je stvoriti svoje uslove ili imati mogućnost za porođaj na privatnoj klinici. Postoje brojni benefiti očevog prisustva na porođaju, ukoliko se sagledaju psihološki benefiti majke se ne osećaju same, dele iskustvo sa tatama i omogućava im da stvore jaču partnersku vezu ali i vezu sa novim članom porodice. Takođe su podrška ukoliko dođe do nepredviđenih okolnosti na samom porođaju. Dok sa druge strane bebe izgrađuju imunitet kroz kontakt kože na kožu mame, ali i tate.

Ovo je prilika koja se jednom ili dva puta u životu može doživeti i zašto bi onda tatama ovaj Once in a lifetime experience bio uskraćen?


Naslovna fotografija: Anna Shvets/Pexels

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još