Ekstraktivizam – korak napred, nazad dva

Evropska Zelena fondacija u saradnji sa Organizacijom za političku ekologiju Polekol vas poziva na javni deo programa Akademije Zeleni evropski horizonti, koja će se po treći put održati 16. februara 2024. godine u Prostoru Miljenko Dereta, Dobračina 55 u Beogradu.

Došli smo do trenutka u istoriji kada je više nego očigledno da izrabljivanje prirodnih dobara ne znači dobro za sve. Niti zarada, niti zagađenje nisu ravnomerno raspoređeni. Sa željom da se dođe do odgovora ko profitira a ko plaća zdravljem i siromaštvom, kako se postiže blagostanje za sve, a izbegavaju ekstraktivističke prakse, Evropska zelena fondacija i Organizacija za političku ekologiju Polekol organizuju ovaj događaj.

Slušajući donosioce odluka u Srbiji čini se da je jedini put ka blagostanju da Srbija postane rudarska zemlja i žrtvuje ono najbolje što ima. Ekstraktivizam ili izrabljivanje prirodnih dobara donosi dobrobit nekolicini a iza njega ostaje pustoš za ljude i prirodu”, kaže Žaklina Živković, izvršna direktorka Polekola.

Zato smo odlučili da organizujemo događaj pod nazivom ‘Akademija Zeleni evropski horizonti’ na kojem ćemo okupiti ljude iz celog sveta i razmeniti iskustva o borbi protiv izrabljivanja. Čast nam je što će nam se pored učesnika iz Grčke, Rumunije, Portugala, Irske pridružiti i grupa američkih starosedelaca iz Južne Dakote (SAD) koji se u svojoj zemlji bore protiv rudnika nikla Rio Tinta, a za očuvanje svoje vode i zemlje. Naš horizont gleda daleko, i ima u vidu i generacije koje dolaze, zato su svi dobrodosli da nam se pridruže na događaju, da odgovorno promišljamo o budućnosti koju želimo”, zaključuje Živković.

Akademija Zeleni evropski horizonti ima za cilj da proširi vidike zelenog pokreta ka održivijoj budućnosti za sve širom Evrope i sveta. Posle prve dve uspešne akademije – prve iz 2021. godine koja se fokusirala na unapređenje i razvoj zelenih narativa kako bi došli do šire podrške; i druge akademije 2022. koja se bavila strukturama koje mogu da podrže zelene organizacije da bi bile otpornije – u 2024. na Akademiji Zeleni evropski horizonti: Dobro za sve, želimo da steknemo i podelimo saznanja o ekstraktivističkim i neokolonijalnim praksama koje se razvijaju na teritoriji Evropske unije, u članicama i zemljama kandidatima za EU, ali i šire, kao i da pronađemo odgovor ekoloških aktivista, stručnjaka građana i političara na ove štetne trendove.

Zoomer
Zoomerhttp://www.zoomer.rs
ZOOMER. Priča nove generacije.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još